Haberler

Bir Milletin Kader Anı Çanakkale 1915" Konferansı

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü ve Spor Bilimleri Aktif Yaşam Topluluğu tarafından "Bir Milletin Kader Anı Çanakkale 1915" konulu konferans düzenlendi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Rekreasyon Bölümü ve Spor Bilimleri Aktif Yaşam Topluluğu tarafından "Bir Milletin Kader Anı Çanakkale 1915" konulu konferans düzenlendi.

SAÜ Kültür ve Kongre Merkezi'ndeki konferans, Osman Arslan'ın sözlerini yazdığı "Çanakkale Geçilmez" marşı dinletisiyle başladı.

Arslan, 1. Dünya Savaşı sırasında Osmanlı İmparatorluğu'nun, Batı tarafından karşı cephe tutulmasının nedeninin, sahip olduğu petrol kaynakları olduğunu belirterek, "İngiltere sanayi devriminden sonra pamuk ihtiyacını Hindistan'ı sömürgesi yaparak, sonra doğan demir çelik ihtiyacını Rusya ve Çin'i kullanarak ve en son doğan petrol ihtiyacını da Osmanlı İmparatorluğu'nu yok ederek gidermek istedi. Fakat Abdülhamit Han zamanında bunu başaramadılar. 1. Dünya Savaşı'nda bunu başarmaları için Çanakkale'yi geçmeleri gerekiyordu fakat geçemediler" diye konuştu.

Dünyada ilk defa Çanakkale'de deniz, kara ve havadan bir savaşın gerçekleştirildiğini vurgulayan Arslan, "Savaş bittiği zaman bir metre kareye 4 ölü düşüyordu. Burada kullanılan silahların hepsi yan yana konulursa, bütün yarım adanın üstünü örtebilir. Çok vahşi ve tarihin en kanlı savaşlarından biri yaşandı. Savaşta düşman ile askerimiz arasında orantısız bir güç durumu vardı. Kahramanca savaşan askerlerimiz, 200 yıldır yenilmeyen İngiltere'ye mağlubiyet yaşattı" ifadesini kullandı.

Konferansın sonunda Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, Osman  Arslan'a teşekkür plaketi takdim etti.

Kaynak: AA / Yerel

Sakarya Üniversitesi Osman Arslan Çanakkale Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title