Haberler

Bir Kova Buzdan Çok Daha Fazlası; Als

Sevilen yıldızların Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekebilmek için bir kova buzlu suyu başlarından dökmeleriyle başlayan ALS hastalığı farkındalık videoları hızla yayılıyor.

Sevilen yıldızların Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) hastalığına dikkat çekebilmek için bir kova buzlu suyu başlarından dökmeleriyle başlayan ALS hastalığı farkındalık videoları hızla yayılıyor.

Yapılan proje ile milyonlarca kişiye ulaşıldığını belirten Özel Medline Aydın Hastanesi'nden Nöroloji Bölümü Uz. Dr. Emel Bilgin, ALS hastalığı ile ilgili tüm merak edilenleri paylaştı. Bilgin, "ALS, merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin kaybından ileri gelen bir hastalıktır. Hastalık alt ve üst motor sinirleri etkiler. Motor sinirler beyinden omuriliğe, oradan kaslara giderek hareketleri düzenler. Bu hastalık motor sinirleri etkileyerek kas hareketlerine engel olur. Hastalığın yüzde 90-95'ı tesadüfi, yüzde 3-10'u ailesel olarak ortaya çıkar" dedi.

Genellikle 40 ila 70 yaş arası kişilerde görülen ALS hastalığında kaslarda güç kaybı gözlemlendiğine işaret eden Dr. Bilgin, "Hastalığın diğer belirtileri ise kol ve bacaklarda kuvvetsizlik, cisimleri kavrama gücünün azalması, kol ve bacak adalelerinde zayıflık, cisimleri tutma ya da kaldırma da zorluk, yorgunluk, kas ağrıları, kas krampları, kas seğirmeleri, anlaşılmaz ve bozuk konuşma, kontrol edilemeyen ağlama ve gülmeler ile kol ve bacaklarda zayıflıktır. Bununla birlikte hastalığın ileri evrelerinde; kaslardaki zayıflık ağız yutak bölgesinde ve dilde de görülerek yayılır. Bu yayılım, konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. İleri evrelerinde solunum yetmezliği de görülür. ALS hastalarına yakalanan kişilerine 3 ile 5 yıl yaşayabildikleri söylense de dünyaca ünlü fizikçi Stephen Hawking gibi hastalık ile uzun yıllar mücadele etmekte olan kişiler de vardır" diye konuştu.

ALS NASIL TEŞHİS EDİLİR?

ALS hastalığının teşhisine de değinen Bilgin, şöyle konuştu: "ALS hastalıkğı pek çok kas ve sinir hastalığı ile karışabildiği için teşhisi uzun zaman alabilir. Teşhiste manyetik rezonans görüntüleme ve Elektro Myelografi (EMG) denen yöntemlerden, kastan parça alınarak değerlendirilmesinden ve kanın incelenmesinden yararlanılabilir" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Dilan Polat ve Banu Parlak davası ne oldu? Dilan Polat ile Banu Parlak duruşmasında karar belli oldu mu? Öğrencisine taciz iddiasıyla tutuklanan öğretmen kim? Olay ne, nerede oldu? Dilan Polat çıkıyor mu? Dilan Polat, Banu Parlak duruşmasında ağladı mı? Nilda Polat'a dokunmak istedi, eşinin elini tuttu... 22 Nisan hangi burç? 22 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 22 Nisan tarihi hangi burç olur? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Ahmet Can kimdir? Ahmet Can Altıntaş kaç yaşında, nereli? Ahmet Can puan aldı? Çorlu tren kazasında kaç kişi öldü? Çorlu tren kazası ne zaman, kaç yılında oldu? Ehliyet alımında yeni bir karar! Kimler ehliyet alamayacak? Ehliyet alabilmenin şartları neler? 1 Mayıs resmi tatil mi? 1 Mayıs Çarşamba günü tam gün mü, yarım gün mü tatil olacak 2024? ADET GECİKMESİ NEDEN OLUR? Adet gecikmesinin en yaygın sebebi ne? Çorlu tren kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title