Haberler

Bir insan kendini neden patlatır ? Canlı bomba psikolojisi..

Güncelleme:

Bir insan kendini neden patlatır ? Canlı bomba psikolojisini uzmanlar değerlendirdi. Canlı bomba eylemcisinin profilini çizen uzmanlar, terör örgütlerinin canlı bomba olacak kişileri seçerken yoksul ve çok çocuklu aileleri tercih ediyor.

Kobane'nin 'yeniden inşa'sı çalışmasına katılmak üzere Suruç'a gelen 32 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan bombalı intihar saldırısını Adıyaman nüfusuna kayıtlı 1995 doğumlu Şeyh Abdurrahman Alagöz gerçekleştirmişti. Geçtiğimiz günlerde Emniyet Müdürlüğü'nden ilçe ekiplerine gönderildiği iddia edilen uyarı metinlerinin sosyal medyada hızla yayılması da gün içinde toplu ulaşım araçlarını kullanan vatandaşları tedirgin etti.

"ÖNEMLİ SONUÇLAR ELDE EDEBİLİYORLAR"

Bir genci, canlı bomba eylemcisi yapan bireysel, toplumsal, kültürel ve sosyolojik nedenleri değerlendiren İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Psikoloji bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Kenan Eren, terör örgütlerinin canlı bomba olacak kişileri seçerken stratejik bir yol izlediklerini belirtti. Yoksul ve çok çocuklu ailelerin öncelikli olarak hedef seçildiğini belirten Kenan Eren, "İntihar eylemcisini hazırlamak ve onları şartlandırıp beynini yıkamak örgütün adından daha çok söz ettiriyor. İntihar eylemcisiyle az bir çaba ile önemli sonuçlar elde edebiliyor ve toplumda oluşturdukları bu korku dalgasıyla isimlerini daha çok duyurmuş oluyorlar" ifadelerini kullandı.

YAŞ ORTALAMASI 22

Canlı bomba eyleminin, toplum nezdinde herhangi bir zaman ayarlı bombadan daha etkili olduğunu söyleyen Kenan Eren, "Zaman ayarlı bir bombanın toplumda oluşturduğu psikolojik etki en fazla 2 saat sürüyor. Fakat bir insanın bedeninin binlerce parçaya ayrılması ise daha etkileyici ve korkutucu" dedi. İntihar bombacısı kişilerin yaş ortalamalarının 22 olduğunu belirten Kenan Eren, "Yoksul ailelerin kendisini dışlanmış hisseden çocukları terör örgütleri için bulunmaz nimet oluyor. Ailesi tarafından kabul edilmeyen, başarısız, benlik saygısı düşük, kendini dışlanmış ve işe yaramaz hisseden çocuklar terör örgütlerinin avucuna düşüyor" diye konuştu.

KADINLAR YÜZDE 40, ERKEKLER YÜZDE 60

Yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 60'a yakın bir oranda intihar eylemlerini gerçekleştirdiğini söyleyen Kenan Eren, "1996'da Türkiye'deki ilk canlı bomba eylemini bir kadın gerçekleştirdi. Yapılan çalışmalarda kadınların yüzde 40'ının, erkeklerin de yüzde 60'ının canlı bomba eylemine daha yakın olduğu görülüyor" dedi.

DİNİ ÖRGÜTLERDE 'ŞEHİTLİK'; SOL ÖRGÜTLERDE 'KAHRAMANLIK'

Doğu toplumundaki arayış içindeki gençlerin, muhafazakar iklimlerden etkilenerek dini motifli örgütleri tercih ettiğini belirten Kenan Eren, Batı'daki benzer koşullar altındaki gençlerin ise madde bağımlılığı ile kendilerini ifade ettiklerini belirtti. Son dönemdeki intihar eylemcilerinin dini motifli örgütlerden çıkmasına rağmen seküler, sol ve ayrılıkçı örgütlerde de bu tip eylemlerin oluğunu hatırlatan Kenan Eren, "Dini motifli örgütlerde canlı bomba eylemcisi için şehitlik vurgusu öne çıkarken seküler örgütlerde ise daha çok kahramanlık fikri vurgulanıyor. Böylelikle intihar eylemini gençler için daha kolay hale getiriyorlar. Eylemcilerin hakkında şarkılar besteleniyor, şiirler yazılıyor ve fotoğrafları duvarlara asılıyor. Eylemin hazırlık sürecindeki tüm 'ulvi gerekçeler' kişileri canlı bomba yapan yolda etkili oluyor" diye konuştu.

Kaynak: Haberler.Com / Gündem

Adıyaman İstanbul Alagöz Kobani Gündem Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title