Haberler

Bir Asırlık Tarihi Gümrük Binası Yenilendi

Ayvalık'ta restorasyonu tamamlanan gümrük müdürlüğünün yaklaşık bir asırlık hizmet törenle açıldı.

Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Yardımcısı Ayhan Yazıcı, binanın restorasyonuna katkı veren Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'ndan Proje koordinatörü Restoratör Hasan Esençam Balıkesir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü adına İl Müdür Yardımcısı Sadullah Özel, Ayvalık Gümrük Müdürü Salih Arık, Ayvalık Ticaret Odası Başkanı İbrahim Kantarcı ve ATO yönetim kurulu üyeleri, projeyi tamamlayan NYZ adına Dilara Senek, daire amirleri, Ayvalıklı turizm, seyahat firmalarının temsilcileri, gümrük memurları ve gümrük çalışanları açılış törenine katıldı.

Gümrük hizmet binasının restorasyon aşamasında maddi ve manevi katkılar verdiği bildirilen Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ve Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer tarafından açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından, davetliler yenilenen binada incelemelerde bulundu.

Ayvalık Gümrük Müdürlüğü tarafından davetlilere ikramlarda bulunulan açılışta konuşan Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken, Ayvalık'ın tarihi gümrük binasının Türkiye'deki en eski gümrük binası olduğunu söyledi.
Tarihi eserleri; 'yık kurtul' veya 'restore et yaşat' şeklinde ikiye ayırdığını vurgulayan Eken, "Zor olanı ise o tarihi binayı ayakta tutmaktır. Gümrükler ülkelerin aynasıdır. Yurt dışından gelen turistlerin ilk karşılaştıkları yer gümrük kapısı ve gümrük personelidir. Gümrük personelinin güleryüzü ve davranışı iyi olursa, gümrük binalarımızın görüntüsü iyi olursa, tüm bunlar ülkemize gelen turistler için olumlu birer imaj olarak kendisini gösterecektir" dedi.
Açılış töreninde konuşma yapması için kürsüye davet edilen Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, "Bugün Ayvalık için güzel bir gün. Böylesi tarihi bir binanın restore edilmesi ve buna tarihi kimliğini kaybetmeden işlev kazandırılması çok önemliydi" dedi.

7 yıl kadar önce Yunanistan'ın başkenti Atina'da Türkiye'yi dönemin Başbakanı Recep Tayip Erdoğan Yunanistan'ı ise Papandreu'nun temsil ettiğini kaydeden Gençer o zaman başından geçen bir anısını anlatarak sözlerine başladı.
Başkan Gençer," O toplantıda bende Ayvalık Ticaret Odası Başkanı olarak hazır bulunmuş ve 5 ticaret odası başkanı arasında konuşmacı olmuştum. O dönemler Ayvalık Gümrüğü bir karantina gümrüğü olarak sayılıyordu. 1930'lu yıllarda Ayvalık'tan Midilli'ye giden bir vapurda şarbon vakasının tespit edilmesi nedeniyle; o yıllardan itibaren Ayvalık'tan Midilli'ye giden yolcu gemilerine sarı bayrak çekiliyor, gemi rıhtıma yanaştığında sirenler çalınıyor ve gemilerimiz rıhtıma yanaştığında astronot kılıklı bir görevli yolcuları karşılıyor. Yürüdüğümüz yolları ilaçlıyorlar ve gemiden çıkan herkese vebalı muamelesi yapıyorlardı. Tabi Türk yolcular olarak bu durumdan son derece üzüntü duyuyorduk. Ben o toplantıda bu üzüntümüzü dile getirmiştim. Sanırım bu konuyu orada her iki ülkenin başbakanları ile 4'er bakanın da hazır olduğu ortamda dile getirmiş olmam işe yaramıştı ki, birkaç saat sonra Yunan makamları bu durumu düzeltmişlerdi. Buda beni son derece memnun etmişti. Bugün bu açılışta bu anekdotumu da sizlerle paylamak istedim" diye konuştu.

Belediye Başkanı Gençer'in ardından konuşan Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı ise Gümrük binasının eski haline ait fotoğrafların sonrasında yeni halini görebilmenin memnuniyet verici olduğunu kaydederek, "Tarihi gümrük binamız küçük bir bina ama kendisine beklenmedik büyük işler yapan bir bina. Gümrük binaları ülkeler arası dostlukların, hoşgörünün, sıcaklığın ilk kapısıdır. İçinde bulunduğumuz bina yaklaşık 100 yıldır o dostluğu, o hoşgörüyü ve güler yüzlülüğü en iyi şekilde göstermiştir ki, bugün geldiğimiz noktada; on binlerce insanın, binlerce aracın gelip-geçtiği bir noktaya gelmiştir" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların tamamlanmalarının ardından, binanın restore edilmesinde emeği geçenlere; Ayvalık Kaymakamı Namık Kemal Nazlı, Belediye Başkanı Rahmi Gençer, Uludağ Gümrük ve Ticaret Müdürü Hasan Eken tarafından TEMA Vakfı tarafından emeği geçenlerin adlarına Denizli'nin Acıpayam ilçesinde ekilen 5'er fidanlara ait belgeleri verildi.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Rahmi Gençer Namık Kemal Ayvalık Uludağ Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 26 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 26 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 26 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title