Haberler

Bingöl'ün "Peribacaları" İlgi Bekliyor

Güncelleme:

Bingöl'de, peribacalarını andıran halk arasında külahlı taş olarak adlandırılan yapıların ülke turizmine kazandırılması isteniyor.

ABDULLAH ÇELİK - Bingöl'de, peribacalarını andıran ve halk arasında külahlı taş olarak adlandırılan yapıların, ülke turizmine kazandırılması isteniyor.

Merkeze bağlı 12 kilometre mesafedeki Kartal köyünün güney doğusunda yer alan vadinin hemen üzerinde bulunan külahlı taşlar görenlerin ilgisini çekiyor.

İl Çevre ve Şehircilik Müdürü Rasim Buluç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kartal köyündeki taşların görünüm olarak peribacalarına benzediğini ancak onlara göre daha geniş ve mantar şeklinde olduklarını söyledi.

Taşların koruma altına alınması ve turizme açılması için Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğüne başvurduklarını kaydeden Buluç, şöyle konuştu:

"Bu taşlar yıllardır var ama kimsenin dikkatini çekmemiş. Bir vatandaşın fotoğraf getirmesiyle bu doğal güzelliğin farkına vardık. Külahlı taşların koruma altına alınması ve çevre düzenlemesinin yapılması için girişimlerde bulunduk."

Rivayete göre, düğün alayı taş kesilmiş

Kartal köyünde oturan Mehmet Çankuru da efsaneye göre bir düğün alayının taş kesilmesiyle taşların oluştuğunu belirtti.

Bazı vatandaşların taşları tılsım olarak kullandığını dile getiren Çankuru, kekeme veya engelli hastası olan ailelerin, şifa dilemek için taşların arasında bulunan bir delikten geçirdiğini bildirdi.

Böylesi doğal güzelliğin turizme kazandırılması ve tanıtımının yapılması için İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne başvuracaklarını kaydeden Çankuru, şöyle devam etti:

"Burasının turistik bir alan olmasını istiyoruz. Burası şehir merkezine çok yakın. İstiyoruz ki buraya insanlar gelsin, bu güzelliği görsün. İnsanların, burada doğal güzellikler arasında şehir gürültüsünden uzak güzel bir gün geçirmesini istiyoruz." - Bingöl

Kaynak: AA / Yerel

Kartal Bingöl Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title