Haberler

Binali Yıldırım : Devlet Mecbur Kalmadıkça Dövizle Sözleşme Yapmayacak

Güncelleme:

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun aldığı tedbir kararlarını açıklayan Başbakan, 'Sadece vatandaş yetmez. Devlet de mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacak' dedi.

Başbakan Binali Yıldırım başkanlığında, 2 Aralık Cuma günü yapılan ve yaklaşık 5 saat süren Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, kamu maliyesi, bankacılık ve finans sektörü, reel sektör ve iş gücü piyasasına yönelik alınması gereken tedbirler kararlaştırılmıştı.

Alınan tedbir kararlarını açıklayan Başbakan: 'Devlet mecbur kalmadıkça dövizle sözleşme yapmayacak' dedi.

MECBUR KALMADIKÇA DÖVİZLE SÖZLEŞME OLMAYACAK

Başbakan Binali Yıldırım konuyla ilgili şunları ekledi: "Bunun 'vatandaşlarımızın tek başına yapması yetmez.' dedik, biz de önlemler aldık. Şimdi devletin mecbur kalmadıkça, döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Mecbur değilse, döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. İki yapılmış bütün sözleşmelerde, mümkün olanları türk parasına dönüştürmek. Uygulamalar başladı. Bazı kamu kuruluşları, ihtiyaç fazlası olan dövizlerini türk parasına dönüştürdü. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bunun anlamı şudur, piyasanın diğer ihtiyaçları olan döviz imkanına da bir takviye yapılmış oldu. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek."


"YAPILMIŞ TÜM SÖZLEŞMELER MÜMKÜN OLDUĞUNCA TL'YE ÇEVRİLECEK"

Reformların esasının, devletin bütün alanlardaki belirleyici rolünü ekonomi ve diğer alanlardaki belirleyici rolünün sınırlandırılması ve vatandaşların rahatça hareket etmesi olduğunu belirten Yıldırım, "İki alan adalet ve güvenlikten vazgeçemeyiz. Bu iki alan devlette olacak ve bu alanlarda reform düşülmeyecek. Yeni genelgeye göre kamu bankları para toplarken yarış yapmayacak. Kamu bankalarının kamuda da topladığı mevduatlarda faiz sınırı 7,50 oldu. Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmeler mümkün olduğunca TL'ye çevrilecek. Bu sayede 10 milyar dolarlık kaynak TL'ye dönüştürüldü. Bütçe açığını artıracak ilave borçlanma gerektirecek bir durum yok" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Binali Yıldırım Politika Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title