Haberler

Bin 500 TL Aylıkla Çalışacak Çoban Bulamıyorlar

Güncelleme:

Tokatlı besiciler, bin 500 TL aylıkla çalıştıracak çoban bulamadıklarından yakındı.

Tokatlı besiciler bin 500 TL aylıkla çalıştıracak çoban bulamadıklarını bu sorunlarının 5 yıldır devam ettiğini söylediler.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nde düzenlenen törenle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yürütülen Küçükbaş Hayvancılığı Geliştirme Projesi kapsamında damızlık koç dağıtımı yapıldı. Dağıtımı yapılan 280 adet akkaraman kangal tipi koçlukların Sivas'ta yürütülen kangal akkaraman halk elinde ıslah projesindeki sürülerden aynı metotlar kullanılarak seçilmiş olduğu kaydedildi. TAGEM Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Bekir Ankaralı, Tokat Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raif Karagöz, İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Yavaş'ın konuşmanın ardından kürsüye gelen Tokat Valisi Cevdet Can, Türkiye'de hayvan varlığının azalmasına dikkat çekti. Tokat'ta 300 bin küçükbaş hayvan sayısını bir milyonun üzerine çıkarılması gerektiğini ifade eden Vali Can, "Bunun için özel idare kaynaklarından hangi kaynak gerekiyorsa o kaynağı temin etmeye çalışacağız" dedi. Yapılan konuşmaların ardından damızlık koçların dağıtımı yapıldı.



VALİDEN ÇOBAN SORUNUNA ÇÖZÜM İSTEDİLER

Damızlık koç dağıtımı sırasında çoban bulamadıklarından yakınan besiciler Vali Can'dan yardım istedi. Besiciler 300 baş anaç koyun keçi varlığında yılda 5 bin TL destek verildiğine dikkat çekerek bu rakamın 150-200 başa düşürülmesini arzu ettiklerini kaydetti. Vali Can ise çoban bulmanın yolunun koyunculukta nasıl para kazanılır, nasıl üretim artırılır bunu örnek işletmelerin artarak mümkün olabileceğini kaydetti. Besici Alparslan Fiat, bin 500 TL vermelerine rağmen çoban bulamadıklarını söyledi. Yaklaşık 5 yıldan buyana aynı sorunu yaşadıklarını ifade eden Fiat, bu soruna çözüm bulunmasını istediklerini kaydetti.

"ÇOBANLIK ZOR BİR MESLEK"

Tokat Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Raif Karagöz, Sürü Yöneticiliği Belgesi olmayanların sürü yönetemediğini belirterek, "Kurs açıldı, bir hayli sürü yöneticisi arkadaşlara sertifikaları verildi ama uygulamasını bu yıl yapmadık. 2015 yılında uygulaması devam edecek. Neden çoban bulunamıyor? Yeni nesil çobanlığa heves etmiyor. Çobanlık zor bir meslek. Emekli öğretmenim, 8 yıldır bu birliğin başkanıyım. Ben Karadeniz'de en büyük sürünün sahibiyim. 850 adet koyunum var. Ben bu işi aile olarak yapıyorum. İki kardeşim, 10 nüfus var. Bu iş aile yönetimi ile olacak bir meslek. 'Oğlu gütsün, anası sağsın' diye bir atasözümüz var. Dışarıdan bir çobanla bu iş yapılmaz. Çoban ücretleri de çok pahalı. Hiç beğenmediğin çoban bin TL aylık istiyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Ali Yavaş Türkiye Sivas Tokat Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak?
500

Yorumlar (12)

turkish:

sanarsın çobanlık masabaşı bir iş ! arkadaşlar salak mısınız siz ya çobanlık akdar zor meslek mi var? habere bak sanki 1500 tl çokmuş gibi haber yapıyolar bir de. 3000 tl ye calısan coban var lan cobann !

22
0
yanıtYanıtla
bence:

3000 tl maaş olmadan 3 cocuk nasıl bakılcak 1500 tl 300 lirası zaten sigara parası hesap ortada

16
0
yanıtYanıtla
dehdeh:

bizim köyde yılda 50bine bulamıy0r .adam 1500diy0r.kendin güdecen gardaşım dünyanın dalını öğrenecen.

15
0
yanıtYanıtla
kaya:

çoban uzaydanmı geldi oda aile geçindirecek hakkıdır en az 1000 lira

11
1
yanıtYanıtla
hamit:

6 ay için bu maşş..ya sonrası...

11
0
yanıtYanıtla
ROSE:

ÇOK AZ BENCE BİZİM ORDA 3000 ALIYORLAR

8
0
yanıtYanıtla
mitat:

Satndart bir çobanın maaşı en az 2500-3000 tl seviyesinde olmalı. Allah aşkına asgari ücretle çobanlıkmı yapılır? Prestiji düşünmeyen biri çobanlık yapacağına dilencilik yapar ayda 10 bin kazanır. prastij kaybetmek diyorsan dilencilik daha fazla kazandırıyor.

4
0
yanıtYanıtla
taraf11:

çobanlık için 1500 asgari ücret sayılır

4
0
yanıtYanıtla
SSK EMEKLİSİ:

BİZİM BURALARDA OLSA HEMEN BAŞ VURURDUM .

3
1
yanıtYanıtla
kendi çocukları yokmu:

onlara yaptırsınlarya çobanlığı çok nane bi işse...

3
0
yanıtYanıtla
Tüm 12 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title