Haberler

Bin 11 Balıkçı Teknesine 138 Milyon Lira Ödendi

CEM ŞAN - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından av baskısının azaltılması ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanması amacıyla 2013-2015 yıllarında balıkçı teknelerini azaltma programı çerçevesinde bin 11 balıkçı teknesi, 138 milyon 600 bin lira ödenerek filodan çıkarıldı.

AA muhabirinin, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından edindiği bilgilere göre, Bakanlık, av baskısını azaltmak ve denizlerdeki su ürünleri varlığını korumak amacıyla 2013'te gönüllülük esasına dayalı balıkçılık sektöründe avcılık yapan ruhsatlı tekne sayısını azaltma programı başlattı.

Avlanabilir stoklara oranla, sahip olunan av filosunun kaynaklar üzerinde aşırı av baskısı oluşturması nedeniyle av ve av gücü arasında bir dengenin kurulması ihtiyacının ortaya çıkması üzerine bu programı hayata geçiren Bakanlık, bu uygulamayla su ürünleri stoklarının korunmasını ve sürdürülebilir balıkçılığın sağlanmasını hedefledi.

" Türkiye'de 15 bin 680 ruhsatlı balıkçı teknesi var"

2007-2013 yıllarında büyük filolara sahip İspanya, İtalya, Fransa, İngiltere ve Danimarka gibi ülkelerde uygulanan balıkçı gemilerini azaltma programı kapsamında Türkiye'de 10-20 metre balıkçı gemilerine metre başına 10 bin, 21-30 metre balıkçı gemilerine 15 bin, 31-34 metre balıkçı gemilerine 20 bin, 35-45 metre balıkçı gemilerine 30 bin ve 46 metre ve üzeri balıkçı gemilerine ise 35 bin lira destekleme ödemesi yapıldı.

Program çerçevesinde yapılan ilk başvuruların ardından 2013'te 364 balıkçı gemisi filodan çekildi. Alınan gemilerden 29'u kontrol amaçlı olarak Bakanlık il müdürlüklerine ve araştırma amaçlı kullanılmak üzere bazı üniversitelere teslim edildi. Geriye kalan 335 balıkçı gemisi de Makine Kimya Endüstrisi İzmir Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde ayrıştırma işlemine tabi tutuldu.

Ardından alınanlarla birlikte toplamda bin 11 balıkçı gemisi filodan çekilirken, sahiplerine 138 milyon 600 bin lira destekleme ödemesi yapıldı.

Türkiye'de Ekim 2015 itibarıyla denizlerde faaliyet gösteren değişik boy uzunluklarına sahip halen 15 bin 680 ruhsatlı balıkçı gemisi bulunuyor.

"Ya kota getirilmeli ya da tekne azaltılmalı"

Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Ramazan Özkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, desteklemenin ve balıkçı teknelerini azaltma programının belirli bir süre daha devam etmesini istedi.

Denizlerdeki sürdürülebilirliğin devam etmesi için su ürünleri stoklarına zarar veren balıkçı gemilerinin alınması gerektiğini aktaran Özkaya, "30 metrenin üzerindeki tekne sahipleri destekleme fiyatları az olduğu için gemilerini satmadı. Özellikle 30 metrenin üzerindeki balıkçı gemileri için destekleme fiyatlarının artırılması lazım. Bakanlık bunu yapmıyorsa acilen kota sistemine geçmeli. ya kota getirilmeli ya da tekne azaltılmalı" ifadelerini kullandı.

Bu desteklemenin teknesine bakım yapamayan balıkçılar için faydalı olduğunu vurgulayan Özkaya, şunları kaydetti:

"Gürcistan'da 21 tekne, Türkiye'de avlanan hamsiden daha fazla hamsi yakaladı. Türkiye'de 600'e yakın gır gır türü tekne var. Demek ki, tekne sayısı çok önemli değil. Bilinçli avlanma ve sürdürülebilirlik adına kotayı getirmek lazım. Olmazsa olmazımız kota. 30 metrenin üzerindeki balıkçı gemilerine verilen desteklemenin artırılmasını ve bu programın belirli bir süre daha devam etmesini istiyoruz. Bu sayede büyük teknelerde azalma olabilir. Kotanın acilen hayata geçirilmesini talep ediyoruz."

Kaynak: AA / Yerel

Ramazan Özkaya Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title