Haberler

Bilirkişi Heyeti: Papart Vadisi, Doğal Sit Özelliği Taşıyor

Papart Vadisi'nin Doğal SİT alanı ilan edilmesi ardından Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak, bu kararın kaldırılmasını isteyen Ebara A. Ş'nin başvurusu üzerine bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme tamamlandı.

Artvn'in Şavşat İlçesi Meydancık Beldesi'ndeki Papart Vadisi'nin Doğal SİT alanı ilan edilmesi ardından Rize İdare Mahkemesi'ne başvurarak, bu kararın kaldırılmasını isteyen Ebara A. Ş'nin başvurusu üzerine bilirkişi heyetinin yaptığı inceleme tamamlandı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi'nden görevlendirilen bilim insanlarının incelemesi ardından hazırlanan raporda, Papart Vadisi'nin 1 ve 3'ncü derece Doğal SİT alanı özelliği taşıdığı belirtildi.

Papart Vadisi'nde Ebara A. Ş. 'nin yapmayı planladığı Cüneyt I, II, III, IV HES projeleri için Kültür ve Turizm Bakanlığı, 18 Mart 2008 tarihinde Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun konuyla ilgili inceleme ve değerlendirme yapmasını istedi.

Kurul henüz inceleme aşamasındayken Çevre ve Orman Bakanlığı, HES projeleri için 17 Eylül 2008'de 'ÇED Olumlu' kararı verdi ve bunun üzerine de inşaat çalışmaları başlatıldı.

Yöre sakinleri, bunun üzerine 'ÇED Olumlu' raporunun iptali için Rize İdare Mahkemesi'ne dava açtı. Mahkeme, önce 'ÇED Olumlu' kararının yürütmesini durdurduktan sonra bu kararı iptal etti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın isteği üzerine başlattığı çalışmayı yürüten Trabzon Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise, 4 Ağustos 2010'da Papart Vadisi'nin büyük bölümünü 1'inci, vadideki yerleşim yerlerini ise 3'üncü derece Doğal SİT alanı ilan etti.

Bunun üzerine HES yapımcısı Ebara A. Ş., bu kararın iptali için Rize İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkeme üyelerinin de eşliğinde Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyelerinden oluşan bilirkişi heyeti bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Heyet incelemesi ardından hazırlanan raporda, şu görüşlere yer verildi:

"Dava konusu alan sadece bitki örtüsü ve peyzaj açısından önemli biyoçeşitlilik kaynakları ile değil yaban hayatı açısından da önem arz etmektedir. Vadinin aşağı kısımlarında dere tabanının eğiminin azalması ile birlikte alüvyon toprakların oluşturduğu küçük düzlükler bulunmaktadır. Bu yapı bölgede ender görülen niteliklerdir. Keşif heyetinin kalabalık ve motorlu taşıtlarla gürültülü seyahatine rağmen keşif sırasında davaya konu alan içerisinde çengel boynuzlu dağ keçisi görülmüştür. Bu tür, koruma altına alınmış hayvanlardır. Davaya konu alanın 1 ve 3'üncü derece SİT alanlarının kaynak değerleri yönünden oldukça zengin olduğu, özellikle 1'inci derece SİT alanında doğal yaşlı ormanlar, anıt nitelikli Köknar ağaçları, çok sayıda otsu ve odunsu bitki türünü içeren flora zenginliği, berrak akan sular ve çağlayanlar, yeşil ormanların içinden burç gibi yükselen kayalar ile ender bulunan özellikler, güzellikler içerdiği görülmüştür. "

HAKLILIĞIMIZ BİR KERE DAHA KANITLANDI

Konuya ilişkin olarak Papart Dereleri Platformu'ndan yapılan yazılı açıklamada, Papart Vadisi'nin, Karçal Dağları eteklerinde yeşilin her tonunun nakış gibi işlendiği, doğası, doğal yaşlı ormanları ve barındırdığı endemik türlerle Camili biyosfer rezerv alanının hemen bitişiğinde bulunduğu belirtildi. Vadinin önemli kuş alanı ve önemli bitki alanları, kırmızı benekli alabalığı, eşsiz doğası ve yaban hayatıyla eko turizme uygun eşsiz vadi ve gizli kalmış bir cennet niteliğinde olduğu ifade edilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Bu vadide ardışık olarak kilometreler boyunca Papart Deresi'ni kurutacak şekilde hidroelektrik santralleri yapılmak istenmektedir. Bilirkişi raporuyla yöre halkı olarak 2008 yılından bu yana Papart Vadisi ile ilgili ileri sürdüğümüz görüşler ve HES'lere karşı verdiğimiz mücadeledeki haklılığımız bir kez daha kanıtlanmıştır. Mahkemenin de bilirkişi raporu doğrultusunda sit alanına devam etmesi yönünde, davanın reddine karar vereceğine inanıyoruz. " - Rize

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title