Haberler

Bilimsel Bebek Karya

Türkiye'de ilk uygulayıcısı olduğu mini tüp bebek yönteminde bir adım daha ileri gidildi.

İZMİR'de, Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı İsrael Aruh, doğal yoldan elde edilen yumurtayla çiftlere bebek sahibi olma şansı veren, Türkiye'de ilk uygulayıcısı olduğu mini tüp bebek yönteminde bir adım daha ileri gitti. Opr. Dr. Aruh, yumurtlamanın olmadığı luteal faz döneminde elde edilen yumurtadan da embriyo elde edilebileceği düşüncesinden yola çıktı, olabileceğini kanıtladı. Yıllardır yaşadıkları Amerika'daki tedavilerden umduğunu bulamayıp evlat sahibi olabilmek için İzmir'e gelen, Dr. Aruh'un önerisini kabul edip kızlarını kucaklarına alan Şebnem-Kamil Koç çifti, mutlulukların en büyüğünü yaşadı. "Bilimsel bebek" annesi Şebnem Koç, "Annelik bambaşka, çok sevinçliyim. Çifte bayram yaşıyoruz" dedi.

16 Yıldır ABD'nin Florida kentinde yaşayıp mermer toptancılığı yapan İzmirli Kamil Koç (38), 7 yıl önce yaşamını Şebnem Koç (35) ile birleştirdi. Birlikte çalışan çift, evlat sahibi olmaya karar verdi. Bebekleri olmayınca tedavi için çeşitli merkezlere başvuran çift sonuç alamadı. Koç çifti, imkanı olanlar sırf çocukları çifte vatandaş olsun diye Amerika'ya giderken, tedavi için Türkiye'yi tercih edip İzmir'e geldi. Mini tüp bebek yönteminin Türkiye'deki ilk uygulamasının gerçekleştirildiği İzmir Kent Hastanesi Tüp Bebek Merkezi'ne başvuran Koç çifti, hem tıp literatürlerine geçecek kızları Karya'yı kucakladı, hem de elde edilip dondurulan ilk embiryo ile birkaç yıl sonra ikinci bebek sahibi olma şansını yakaladı.

YUMURTALARIN TELEF OLDUĞU DÖNEMDEN ŞANS YARATILDI

İzmir Kent Hastanesi tüp Bebek Merkezi Sorumlusu Opr. Dr. İsrael Aruh, yeni uygulamanın tüp bebekte dünyada yapılan ilk uygulamalardan biri olması açısından önemli olduğunu söyledi. Opr. Dr. Aruh, uygulamayla ilgili şu bilgileri verdi:

"Normalde yumurtlama olayı adet kanamasının arkasından foliküler faz dediğimiz yumurtaların geliştiği dönemin sonunda gerçekleşir. Bir de yumurtlama döneminin ardından da diğer adet kanamasına kadar geçen bir dönem vardır ki bu luteal faz dediğimiz dönemdir. Bu dönemde yumurtlama sayesinde progesteron hormonu salgılanır ve bu dönem gebeliğe hazırlık dönemidir. Yani embriyonun implante (yuvalanma) olduğu dönemdir, normalde vücutta sürekli bir folikül (yumurta hücresi) gelişimi vardır ancak bu tüp bebek uygulamasında bu yumurtalar foliküler fazın sonunda toplanır. Luteal fazda gelişen yumurtalar ise telef olur. Karya bebeğin öyküsü şöyle; Anne baba Amerika'da yaşıyor. Orada bir takım merkezlere başvurduktan sonra Türkiye'de tedaviye karar veriyorlar. Buraya geldiklerinde incelemelerimizde annenin yumurtlama kapasitesinin az olduğunu gördük. Normal bir tüp bebek uygulaması yaptığımız takdirde buna vereceği cevabın az olacağını düşündük. Bu durumda kendisine farklı bir tedavi teklif ettik. Bu mini tüp bebek yöntemi idi."

İKİ AYRI DÖNEMDE İKİ EMBRİYO ELDE EDİLDİ

Opr. Dr. Aruh, mini tüp bebek yönteminin Japonya'da geliştirilen ve amacın yumurta sayısını artırmak olmadığı, çok az ilaç kullanılan bir tüp bebek yöntemi olduğunu vurguladı. Şebnem koç'a, yüksek dozda ilaç vermeleri halinde de fazla yumurta gelişmeyeceğini bildikleri için bu mini tüp bebek yöntemini denemeye karar verdiklerini kaydeden Opr. Dr. Aruh, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Mini tüp bebek yönteminde doğal olarak üretilen yumurta ve yumurtaların elde edilmesi ve bununla tüp bebek yapılması amaçlanır. Nitekim foliküler fazda ilk olarak bir yumurta gelişti, onu topladık. Mikroenjeksiyonla dölleme gerçekleştirildi, embriyo elde ettik ve vitrifikasyon (camlaştırma- ani dondurma) yöntemiyle dondurduk. Fakat şu anda çok yeni olan, mini tüp bebeği geliştiren Japonların ve Amerika'daki bir grubun üzerinde çalıştıkları bir yöntem var. Bu yöntemi denemeye karar verdik, bu da küçük foliküllerin olgunlaşıp toplanması idi. Sonuçta da bu birinci yumurta toplamayı yaptıktan bir hafta sonra ikinci bir yumurta toplaması yaptık. Yani luteal fazda yumurta topladık. İlkinde olduğu gibi aynı yöntemle bundanda embriyo elde ettik. ve elimizde biri foliküller fazda diğeri luteal fazda elde edilmiş iki embriyo oldu. Bunlar dondurulmuş olarak duruyordu. Daha sonra bunların transferine karar verdik. Fakat luteal fazdaki yumurtadan elde edilen embriyolardan bugüne kadar gebelik sağlanmamıştı, bunu da çok merak ediyordum. Koç çiftine luteal fazda elde edilen yumurtadan gelişen embriyonun tek olarak transfer edilmesini önerdim, kabul ettiler. İkisini birden transfer etsek hangisinin gebeliği oluşturduğunu bilemeyecektik. Luteal fazda elde edilen yumurtadan Karya bebek dünyaya geldi."

İLK OLACAK KARDEŞTEN ÖNCE DÜNYAYA GELDİ

"Bilimsel bebek" Karya'nın, ikinci elde edilen embriyodan dünyaya geldiğini, ilk elde edilen embriyonun dondurularak saklandığını ifade eden Aruh, "Yani Karya bebek kardeşinden önce doğmuş oldu. Çift karar verdiğinde Karya'nın büyüğü, birkaç yıl sonra dünyaya gelecek" dedi. Luteal fazda yumurta elde edilmesine yönelik çalışmaların birkaç yıldan beri özellikle kanser hastaları açısından sürdürüldüğünü kaydeden Dr. Aruh, "Özellikle kanser hastalarında zaman kaybı olmasını engellemek açısından kemoterapi ya da radyoterapiye başlamadan önce siklusun neresinde olursanız olun ister foliküler fazda ister luteal fazda yumurtalığın uyarılıp yumurta elde edilmesine gidiliyor. Fakat bu yumurtaların çoğu olgun çıkmıyor ve laboratuvarda olgunlaştırma yöntemine gidilip dondurulup saklanıyor. Bunun bir önemi böyle bir luteal fazda elde edilen olgun bir yumurtanın döllenerek embriyo elde edilmesi ve bununla gebelik elde edilmesi. Bununla ilgili pek gebelik elde edildiğine dair literatür bilgi görmüyoruz. Karya'nın ilklerden bir tanesi olduğunu var sayıyoruz. Amerika'da buna başlayan meslektaşlarımız var. Onlarla irtibat halindeyiz. Dünyada birkaç gebeliği var, henüz yayın yok. Karya da tıp literatürüne geçebilecek bir bebek" diye konuştu.

ANNELİK ANLATILMAZ, YAŞANIR.

Öte yandan İzmir Kent Hastanesi tüp Bebek Merkezi'nde luteal fazda elde edilen yumurtayla annelik yolu açılan ve 7 Ağustos Salı günü 2 kilo 970 gram ağırlığında, 48 santimetre boyunda minik kızı Karya'yı dünyaya getiren Şebnem Koç, çifte bayram yaptıklarını belirterek, "7 yıldır evliğiz. Son iki üç yıldır bebek istedik, olmayınca yaşlarımız ilerlediği için ertelememeye karar verdik Amerika'da birçok tetkikimi yaptırdım, orada yaşadığım için orada tedavi olup doğurmak istedim. Ama orada mutlu olmadım, herkese aynı tedavi veriliyordu. Türkiye"ye geldim ve Dr. Aruh'a başvurdum. Anne olma serüvenim böyle başladı. Annelik çok başka bir şey. 9 ay içimde taşımak ayrı bir duygu. O zaman başlamıştı her şey. Çok büyük mutlulukmuş, annelik anlatılmaz, herhalde yaşayarak dile getirilebilir. Bir hafta arayla iki kez yumurta toplandı. Karya ikinci toplanan yumurtadan. O önce dünyaya geldi, Dolayısıyle birkaç yıl sonra Karya abla olacak" dedi.

Baba Kamil Koç ise duygularını, "Uzun bir süreç oldu ama sonu çok güzel oldu. Belki de tesadüf. Ben 16 yıldır yurtdışında yaşıyorum. Hiç aklıma gelmezdi çocuğumuzun bu kadar uzun zamanın sonrasında Amerika'nın dışında doğacağı. Ama memleketimizde doğması çok sevindirici kısmetmiş kaderimizde bu varmış, çok çok mutluyuz. Burada yaşadığımız deneyim de harika oldu" sözleriyle anlattı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Türkiye İzmir Bebek Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title