Haberler

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yönetmelikleri

İç pazarın işleyişini sağlarken piyasadaki elektrikli ekipmanların, insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini üst düzeyde koruyan gerekliliklere sahip olmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

İç pazarın işleyişini sağlarken piyasadaki elektrikli ekipmanların, insanların, evcil hayvanların ve malların sağlık ve güvenliğini üst düzeyde koruyan gerekliliklere sahip olmasına ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının "Belirli Gerilim Sınırları İçin Tasarlanan Elektrikli Ekipman ile İlgili Yönetmeliği", Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, elektrikli ekipmanlar, ancak güvenlik konularıyla ilgili yürürlükte olan iyi mühendislik uygulamaları doğrultusunda imal edilmiş olmaları ve uygun şekilde kuruldukları, muhafaza edildikleri ve imalat amacına uygun olarak kullanıldıkları takdirde insanların, evcil hayvanların veya malların güvenliğini tehlikeye atmamaları koşuluyla piyasada bulundurulabilecek.

Bakanlık, elektrikli ekipmanla ilgili elektrik şebekesiyle bağlantı kurulması veya elektrikli ekipman kullanıcılarına elektrik sağlanması için temel gerekliliklerden daha sıkı güvenlik önlemlerinin elektrik temin eden kuruluşlarca talep edilememesini sağlayacak.

İmalatçılar, piyasaya arz ettikleri elektrikli ekipmanın güvenlik gerekleri doğrultusunda tasarlanmasını ve imal edilmesini gerçekleştirecek.

İthalatçılar, yönetmeliğe uygun elektrikli ekipmanı piyasaya arz edecek ve bir elektrikli ekipmanı piyasaya arz etmeden önce imalatçının gerekli uygunluk değerlendirme prosedürünü gerçekleştirdiğini teyit edecek.

Dağıtıcılar da elektrikli ekipmanı piyasada bulundurmadan önce, elektrikli ekipmanın CE işareti taşıdığını, gerekli belgelerin, talimatlar ve güvenlik bilgilerinin Türkçe olarak veya tüketiciler tarafından kolayca anlaşılan ve Bakanlıkça kabul edilen bir dilde elektrikli ekipmanla birlikte verildiğini, imalatçı ve ithalatçının gereklere uyduğunu doğrulayacak.

Dağıtıcı, elektrikli ekipmanın genel gereklere uygun olmadığını bildiği veya bilmesinin gerektiği durumlarda, uygun hale getirilinceye kadar elektrikli ekipmanı piyasada bulunduramayacak. Ayrıca, elektrikli ekipmanın risk oluşturduğu durumlarda dağıtıcı, imalatçı veya ithalatçıyı ve ayrıca Bakanlığı bu konuda bilgilendirecek.

Diğer yönetmelikler

Bakanlığın ile herhangi bir cihaz veya sabit tesisatın elektromanyetik uyumluluğunu düzenlemek ve donanımın yeterli bir elektromanyetik uyumluluk seviyesine uyacak şekilde piyasanın işleyişini sağlamayı amaçlayan "Elektromanyetik Uyumluluk Yönetmeliği" de yürürlüğe girdi. Buna göre Bakanlık, donanımın yalnızca uygun şekilde kurulması, bakımı yapılması, kullanım amacı doğrultusunda kullanılması ve yönetmelikle uyumlu olması halinde piyasada bulundurulmasını ve/veya hizmete sunulmasını sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alacak.

"Piroteknik Maddelerin Belgelendirilmesi, Piyasaya Arzı ve Denetlenmesi Hakkında Yönetmelik" ile de insan sağlığının, tüketicilerin ve çevrenin en üst düzeyde korunması ve kamu güvenliğin sağlanması ile ilgili hususları göz önünde bulundurarak, piroteknik maddelerin piyasada serbest dolaşımının sağlanmasına ilişkin usul ve esasları düzenlendi.

Yönetmeliğe göre gereklerini yerine getiren ve "ısı, ışık, ses, gaz veya duman veya bu tür etkilerin kombinasyonunu kendiliğinden egzotermik kimyasal reaksiyonlar vasıtasıyla oluşturmak için tasarımlanan patlayıcı maddeler veya patlayıcı maddelerin karışımını içeren herhangi bir madde" olarak tanımlanan piroteknik maddelerin piyasada bulunması yasaklanamayacak, kısıtlanamayacak veya engellenemeyecek.

Yönetmelik, kamu düzeni, emniyeti, sağlık ve güvenliği veya çevre korunması gerekçelerine dayanarak, F2 ve F3 kategorisindeki havai fişekler, sahne ve tiyatro için piroteknik maddeleri ve diğer piroteknik maddelerin elde bulundurulması, kullanımı veya kamuya satışını yasaklamak veya sınırlandırmak için alınan önlemlere engel olmayacak.

Bakanlık yönetmeliğin gerekliliklerini yerine getiren piroteknik maddelerin piyasada bulundurulmasını sağlamak için gerekli tüm tedbirleri alacak.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title