Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, ekonomide zor günlerin geride bırakıldığını, 2017 yılının sanayi ve ekonomi için çok daha parlak bir yıl olacağını belirtti.

Özlü, Kemeraltı Çarşısı'nda esnafı ziyaret etti, esnaf temsilcilerinin Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresinin (KOSGEB) sağladığı kredilerle ilgili taleplerini dinledi.

Bakan Özlü, buradaki konuşmasında, KOBİ ve büyük ölçekli firmalara sağlanan desteklerle piyasada hareketliliğin başlayacağını söyledi.

KOBİ kredilerinin yanında büyük şirketler için de 250 milyar liralık kredi paketi hazırladıklarını anlatan Özlü, "Onu da peyderpey kullanıyorlar. Benim dün aldığım rakam, 8 milyarını kullanmışlar. Bu paralar piyasaya girdikçe piyasa açılacak. Hakikaten yakından takip ediyoruz." dedi.

Daha sonra İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesine (İAOSB) geçen Bakan Özlü, Norm Cıvata fabrikasını gezerek şirket bünyesindeki Ar-Ge Merkezi'nde incelemelerde bulundu.

İAOSB'de faaliyet gösteren sanayicilerle bir araya gelen Özlü, İzmir gibi ülkenin sanayileşmesine öncülük eden bir kentteki sanayicilere bugün ayrı bir sorumluluk düştüğünü, İzmir denilince akla teknoloji yoğun yatırımların gelmesi gerektiğini ifade etti.

Ar-Ge ve tasarım çalışmalarına verilen desteklerden İzmirli sanayicilerin maksimum ölçüde faydalanmasını arzu ettiklerini dile getiren Özlü, TÜBİTAK'ta kapsamlı bir dönüşümün yaşandığını, üzerinde çalıştıkları Üretim Reform Paketi ile sanayiciler için daha fazla ve uygun arsa üreteceklerini bildirdi.

"Yeni bir dönemin eşiğindeyiz"

Ocak ayında sanayi üretim endeksinin yüzde 2,6 arttığına, ekonominin geçen yılın son çeyreğinden itibaren gözle görülür bir toparlanma sürecine girdiğine dikkati çeken Özlü, iç ve dış talebin artmasının sanayi üzerinde olumlu etki yaptığını vurguladı. Bakan Özlü, şöyle devam etti:

"Artık zor günleri geride bıraktık. 2017 yılı, ekonomimiz ve sanayimiz için çok daha parlak bir yıl olacak. Sizlerden şunu istiyoruz; Ertelediğiniz yatırım kararlarını hayata geçirmek için artık daha fazla beklemeyin. Ne kadar erken adım atarsanız o kadar kazançlı çıkarsınız. Çünkü Türkiye, yeni ve hızlı bir büyüme döneminin eşiğindedir. Aldığımız kısa dönemli tedbirlerin etkilerini zaten hissetmeye başladık. Orta ve uzun vadeli tedbirlerimiz de yavaş yavaş etkisini hissettirmeye başlayacak."

Özellikle referandumdan sonra ülkede yeni bir dönem başlayacağını dile getiren Özlü, referandumdan çıkacak "Evet" kararının siyasi istikrarı garanti altına alacağını, "ne zaman seçim olacak, hükümet nasıl kurulacak veya hükümetin ömrü ne kadar olacak" gibi soruların tarihe gömüleceğini söyledi.

Özlü, anayasa değişikliği maddelerinin iyi okunup araştırılmasını, söylemlere, nutuklara, retoriklere, siyasi görüşlere ve oy verilen partilere göre değil, maddelerin içeriğine göre oy verilmesini istediklerini belirterek, "Bizim için 'Evet' oyları ne kadar kıymetliyse 'Hayır' oyları da o kadar değerlidir, itibarlıdır, kıymetlidir." dedi. Bakan Özlü, şunları kaydetti:

"Kararı verecek olan aziz milletimizdir, ama 'Hayır' dediğiniz zaman kimler memnun olacak? Bunların içinde Kandil var, FETÖ var DAEŞ var. Bu soruyu sormanızı arzu ediyorum. Ben milletimizin, bu anayasa değişikliğine çok güçlü bir şekilde 'Evet' diyeceğine inanıyorum. Özellikle iş dünyamızın, siyasi istikrarı sağlayacak ve hantal bürokrasiyi dinamik hale getirecek bu değişikliğe destek vereceğine inanıyoruz."

Sanayicilerin sorunlarını dinledi

İAOSB Başkanı Hilmi Uğurtaş da hükümetin hazırlık çalışmalarını sürdürdüğü Üretim Reform Paketi konusunda OSB Derneği olarak beklentilerini bakanlığa ilettiklerini, sanayicilerin istekleri doğrultusunda bir kanunun Meclisten geçmesi beklediklerini söyledi.

Uğurtaş, Bakan Özlü'den kayyum atanan şirketlerden alacağı bulunanlar için yardım istediklerini de dile getirdi.

Toplantı, daha sonra basına kapalı sürdürüldü.

"Büyükşehirlere yoğunlaştık"

Bakan Özlü, toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özlü, halk oylaması süreciyle ilgili soru üzerine, anketlere göre sonuçları değerlendirdiklerini, daha çok büyük şehirlere yoğunlaştıklarını belirtti. Özlü, "Şu anda çok olumlu gidiyor, gayet iyi gidiyor. Türkiye'nin bölgesel bir güç, küresel bir oyuncu olmasını sağlayacak bir paket söz konusu. Buna milletimizin 'Evet' diyeceğine inanıyoruz." ifadesini kullandı.

ABD ve İngiltere'nin Türkiye'den uçuşlarda getirdiği elektronik cihaz yasağına da değinen Özlü, söz konusu kararın yanlış bir karar olduğunu söyledi. Özlü, "Bunun siyasi bir karar olduğunu düşünüyoruz. Teknik bir yanı yok. Umut ederiz ki bu karardan kısa sürede vazgeçerler." diye konuştu.

Büyük işletmeler 8 milyar lira kullandı

Bakan Özlü, büyük sanayiciler için hayata geçirilen 250 milyar liralık kredi paketinden 8 milyar liralık bölümünün kullanıldığını, KOBİ kredilerinde de 100 bin şirketin işlemlerinin tamamlandığını aktardı. Özlü, işlemlerin zaman alması dışında hiçbir problem bulunmadığını bildirdi.

Ülke tarihinde ilk kez bu kadar yüksek miktarda kredi kullandırıldığına dikkati çeken Özlü, "KOSGEB kurulduğu günden itibaren kullandırdığı kredi miktarı toplam 3,5 milyar lira. Yani 1990'dan 2016'ya. Son 2 aydır 11 milyar lirayı konuşuyoruz. Çok kolay değil. 100 bine yakın KOBİ'nin işlemi tamamlandı. Bununla ilgili bir sorun yok, kim sorun yaşıyorsa bize başvursun, çözeceğiz." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Faruk Özlü Kemeraltı Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? 16 Nisan baraj doluluk seviyesi yüzde kaç? Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title