Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık: Türkiye, Orta Gelir Tuzağında" Haberine Ek

Namık Kemal Üniversitesi akademik açılışından sonra Ak Parti Tekirdağ İl Başkanlığını ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Namık Kemal Üniversitesi akademik açılışından sonra Ak Parti Tekirdağ İl Başkanlığını ziyaret eden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Türkiye'nin IŞİD'e silah ve para yardımı yaptığı iddiasının sorulması üzerine konuşan Bakan Işık, "Türkiye bugüne kadar hiçbir terör örgütünü desteklememiştir. Bu bir devlet politikasıdır. Terörden en fazla acı çekmiş bir ülkenin, bir milletin, bir devletin terörün hangi türü olursa olsun destek vereceğini düşünmek abesle iştigaldir. Buna IŞİD'de dahildir. Başka örgütlerde dahildir" dedi.

Irak'ın Musul kentindeki başkonsoloslukta rehin alındıktan 101 gün sonra serbest bırakılan 49 görevliyle ilgili iddialara da cevap veren Bakan Işık, fidye yada herhangi bir takasın söz konusu olmadığını söyledi. Bakan Işık, "Efendim takas mı oldu şu mu oldu bu mu oldu, bunların hiç birisine itimat etmeyin. Türkiye açıkladı kesinlikle fidye ödenmedi, kesinlikle takasa girilmedi, ama bölgenin etkin unsurlarının devreye sokulduğunu hepimiz biliyoruz. Bu açıdan da Türkiye belki de bölgede Amerika'nın da başaramadığı son derece etkin bir operasyonu son derece başarılı bir şekilde sonuçlandırmıştır. Bu olay bazılarını kıskandırıyor olabilir ama ben inanıyorum ki kendisini Türkiye Cumhuriyetine ait hisseden her insanımız bundan gurur duymuştur" ifadelerini kullandı.

Sınır komşularında yaşanan karışıklığın Türkiye'deki ekonomiyi de etkilediğini kaydeden Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık açıklamalarının ardından Çerkezköy İlçesi'ndeki Koçak Farma şirketinin Biyoteknolojik ilaç üretim tesisinin temel atma törenine katıldı. Bakan Işık'ı Çerkezköy'de Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Ak Parti Tekirdağ Milletvekili Özlem Yemişçi, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay ile Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak karşıladı.

İLAÇ TESİSİNİN TEMELİNİ ATTI

Temel atma töreninin ardından mevcut fabrikanın konferans salonunda konuşan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Koçak Farma tarafından ilk aşamada 200 milyon dolar, tamamlandığında ise 600 milyon dolara mal olacak önemli bir tesisin temelinin atıldığını ifade etti. İlaç üretimi konusunda Ar-Ge çalışmalarına büyük destek ve teşvik vereceklerini kaydeden Bakan Işık şunları söyledi: "Burada ilk kez açıklayacağımız 'Öncül Ar-Ge laboratuarları Destekleme Programı' ile de alanında öncül bilimsel ve teknolojik bilgi üreten ulusal, uluslararası kuruluşların Türkiye'de kuracağı Ar-Ge laboratuarlarının personel giderlerini, danışmanlık giderleri ve genel giderlerini geri ödemesiz olarak destekleyeceğiz. Bu projeyle bilim insanlarımızın araştırma niteliklerini yükseltmek ve ülkemizin belirli bilim ve teknoloji alanlarında küresel çekim merkezi olmasını sağlamaya çalışıyoruz. Projeye ülkemizde Ar-Ge Laboratuarı kurmayı amaçlayan firmaların Türkiye'deki sermaye şirketi şeklindeki yapılanmaları da başvurabilecek. Başvuracak firmada son üç yıldaki ortalama Ar-Ge yoğunluğu en az yüzde 1, son üç yıldaki net satış ortalamasının ise 2 milyar lira olması şartını arıyoruz. Başvuru yapan Türkiye'deki yerleşik sermaye şirketi içinse bu şartı da aramıyoruz. Destek kapsamına alınacak toplam personel sayısının en az yüzde 50'sinin Türk uyruklu olmasının zorunluluğunu getiriyoruz. Destek oranı destek kapsamına alınan Ar-Ge laboratuarı bütçesinin yüzde 75'idir ve 1 yıl içerisindeki destek tutarı 10 milyon lirayı geçmeyecek. Biz teşvik ve desteklerle yatırım ortamını iyileştirmeye çalışıyoruz. İlaç Sanayi Strateji Eylem Planı'nın da yakın zamanda yayınlanacağının müjdesini vermek istiyorum. Strateji Eylem Planının ülkemizin ilaç endüstrisinde 'AR-GE, Üretim ve Yönetim Üssü' hedefine güç katacağına inanıyorum."

Bakan Işık ve beraberindeki heyet tesisin temelini atarken, günün anısına Bakan Fikri Işık'a, Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak tarafından plaket verildi. Törenin ardından Çerkezköy Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan yeni binanın açılışını yapan Bakan Fikri Işık, işadamlarıyla yaptığı basına kapalı toplantının ardından kendisi onuruna verilen akşam yemeğine katıldı

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Fikri Işık Ak Parti Tekirdağ Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title