Haberler

"Elektrikli Otomobilde Önümüzde Ciddi Bir Alan Var"

Güncelleme:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, elektrikli otomobilde Türkiye'nin önünde ciddi bir alan olduğunu söyledi.

Bakan Işık, bazı programlara katılmak üzere geldiği Ordu'da, Ünye ve Fatsa ilçelerinde ziyaretlerde bulundu. Ünye Küçük Sanayi Sitesi'nde esnafı ziyaret eden Işık, burada gazetecilerin yerli otomobil üretimine ilişkin sorularını yanıtladı.

Türkiye'nin yerli otomobil üretiminde geçmiş dönemlerde, "o dönemin siyasetçilerinin aymazlığı" yüzünden treni kaçırdığını ifade eden Işık, şöyle konuştu:

"1960'ların başında Güney Kore açlık çekerken Türkiye kendi otomobilini yapmış. Aslında 1970'lerde Türk markası da var, yok değil ama daha sonra Türkiye'de gelişen şartlar, iç siyasi çekişmeler, Türkiye'nin kendi enerjisini üretime, yatırıma, ihracata ve istihdama yönelik harcamayıp da birbirini yemeye harcamasından dolayı biz bu dünyanın yakaladığı ivmeyi yakalayamadık. Bugün işte Güney Kore'nin geldiği nokta belli, Türkiyemiz hala yeni bir babayiğit arama noktasında. Bu, Türkiye açısından acı. Aynı şekilde biz uçak maceramızı da maalesef başarısızlıkla sonuçlandırmayı becermiş dönemin siyasetçilerine sahibiz ama artık çağı ıskalamak istemiyoruz."

Elektrikli araçlar

Bakan Işık, dünyanın otomobil üretiminde gittiği yönün elektrikli araçlar olduğuna işaret ederek, şunları dile getirdi:

"Dünyanın otomotivde gittiği yön elektrikli araçlar, içten yanmalı motorlara dayalı bir üretimde kapasite sorunu oluşmaya başladı dünyada. O noktada rekabet çok fazla ama elektrikli otomobilde önümüzde ciddi bir alan var. Bu alanda Türkiye'nin var olması için TÜBİTAK, benden önceki bakan arkadaşım Nihat Ergün döneminde başlattığı bir çalışmayla çağrıya çıkmıştı. İki aşamalı bir çağrıda birinci aşama daha önce tamamlanmıştı. İkinci aşama sürerken ben bakanlık görevini devraldım. TÜBİTAK yaptığı ikinci çalışma aşamasını tamamlamak üzere, değerlendirmeler yapıldı, paneller yapıldı, son değerlendirme için çalışılıyor. Bu çalışmaların sonucunda 100 milyon liraya kadar elektrikli otoyla ilgili destek verilecek."

Hibrit otomobil

Hibrit otomobil konusuna da yoğunlaşmaları gerektiğini vurgulayan Bakan Işık, "Bu çalışmalar bizim için önemli ama yoğunlaşmamız gereken bir diğer alan da yerli otomotiv konusunda hibrit otomobil. Yani hem elektrikli hem içten yanmalı motorun birlikte kullanıldığı hibrit otomobil. Bunun üzerinde de çalışmalarımız sürüyor" ifadelerini kullandı. - Ordu

Kaynak: AA / Güncel

Güney Kore Fikri Işık Türkiye Ordu Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title