Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'nde

Bakan Işık: "Kendi değerlerinize sahip çıkın.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Kendi değerlerinize sahip çıkın. Kendi değerlerine sahip çıkmayan hiçbir milletin başarı şansı olmaz. Eğitimdeki en önemli önceliğin değerler eğitimi olması bu açıdan önemli" dedi.

Işık, Çayırova'daki Kocaeli TOBB İmam Hatip Ortaokulu'nun açılış töreninde yaptığı konuşmada, bir okula düzenlenen, 145 kişinin hayatını kaybettiği saldırı dolayısıyla Pakistan'a başsağlığı dileyerek, terörün dilinin, dininin ve ırkının olmadığını söyledi.

Pakistan için Türkiye'de bir günlük milli yas ilan edildiğini anımsatan Işık, Kurtuluş Savaşı'nda Pakistan'ın kendilerine anlamlı ve önemli destek verdiğini kaydetti.

Fikri Işık, Çayırova'da eğitim alanında yaşanan gelişmelere değinerek, "Burada yetişecek her bir gencimiz ülkemizin kalkınmasına, büyümesine ve gelişmesine katkı sağlayacak ve TOBB'un da bu noktada payı olmasına her zaman hayırla anılacak özelliği olacak. Toplumların yolunu aydınlatan bilimdir, pozitivist bilim anlayışıyla söylemiyorum, bütün ilimleri içerisine koyarak söylüyoruz. Bilimin toplumları aydınlatması için olmazsa olmaz nitelikli insan gücüdür" ifadesini kullandı.

"Bugün Türkiye dünden çok daha özgür bir ülke"

Türkiye'nin ilerlemesi için nitelikli insan gücüne ihtiyacı olduğunu aktaran Işık, bunu sağlayacak en önemli kurumların eğitim müesseseleri olduğunu bildirdi.

Işık, gelişmiş ülkelerin ortak özelliğinin güçlü eğitim sistemleri olduğunu vurgulayarak, Güney Kore'nin son dönemdeki gelişmesinde eğitimin rolünden bahsetti.

Bilim ve teknolojide mesafe alabilmek için güçlü bir eğitim altyapısı gerektiğini dile getiren Işık, "AK Parti iktidarı döneminde bütçeden en fazla kaynak ayırdığımız kurum Milli Eğitim Bakanlığı. 1862 yılından alırsanız 140 yılda yapılan derslik sayısının 3'te 2'si kadar Türkiye'de yeni derslik yaptık. FATİH Projesi'yle eğitimde sadece nicelik değil, nitelik artışına da kilitlendik. Eğitimde bunu sağlamak için her türlü yatırımı yapıyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Işık, 28 Şubat döneminde eğitim alanında "herkesin yüreğini yaralayan gelişmeler" yaşandığını kaydeden Işık, bu dönemde bütün soruları doğru cevaplandıran imam hatip öğrencilerinin, Boğaziçi, Orta Doğu Teknik ve Yıldız Teknik üniversitelerine giremediğini hatırlattı.

-"Demokrasi üzerindeki vesayet odaklarını temizliyoruz"-

"AK Parti iktidara geldiği günden beri Türkiye'nin özgürlük alanında sürekli önünü açıyoruz" diyen Işık, şunları söyledi:

"Özgürlükleri genişletirken de demokrasi üzerindeki vesayet odaklarını temizliyoruz. Bugün Türkiye dünden çok daha özgür bir ülke. En önemli özgürlük alanlarından biri eğitimde oldu. 4+4+4 olarak bilinen 6 bin 287 sayılı kanun Türkiye'de eğitim alanında önemli özgürlük alanı açtı. Artık sadece imam hatip değil, bütün meslek liselerinin önü sonuna kadar açıldı. Yavrumuzu erken yaşta tercihe zorlamak durumda değiliz, dünyanın hiçbir gelişmiş eğitim sisteminde bu yok. Biz fırsatları yavrularımızın önüne sunacağız, o hangisinde kullanırsa orada devam edecek. Tercihini değiştirmek istediğinde de değiştirmeye sahip olacak."

Işık, kendisinin imam hatip lisesi mezunu olduğunu ve tercihini ODTÜ Matematik Bölümü'nden kullandığını ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz, 'çocuğunu imam hatipe gönder' diye baskı yapılmasına da karşı çıkarız, bir çocuğun imam hatibe gitmesi engellemek için yapılan baskılara da aynı şiddetle karşı çıkarız. Çocuk ve aile özgür olmalı. İnanıyorum ki bu okuldan mezun olacak pek çok yavrumuz, liseyi bitirince belki ilahiyat alanının dışında tercih yapacak. Modern demokrasilerde yapılan budur. İmam hatiplerin önünü kapattılar ne oldu, talebi kırdılar. Bugün gelinen nokta o günün çok daha ilerisinde ama ülkeye öyle bir zarar verdiler ki tarihte bunun hesabını veremeyecekler. Ülkenin mesleki eğitimine o kadar büyük darbe vurdular ki bugün hala Kocaeli bir sanayi ilçesi, bir taraftan 'işsizim' diyen genç kardeşlerimiz var diğer taraftan da sanayicimiz 'nitelikli istihdam edecek insan bulamıyoruz' diye büyük bir serzeniş içindeler. Bu çarpıklığın sorumlusu 28 Şubat zihniyeti.  4+4+4'le öğrencilerin geleceğini bir gecelik kararla değiştirmesinin önüne geçtik. İnanıyorum ki bu millet bu kanunları değiştirecek zihniyete iktidar gücü vermeyecektir."

"Kendi değerlerinize sahip çıkın. Kendi değerlerine sahip çıkmayan hiçbir milletin başarı şansı olmaz" diyen Bakan Işık, "Eğitimdeki en önemli önceliğin değerler eğitimi olması bu açıdan önemli. Biz, kendi değerlerine sahip, bunları donanmış, bilimi seven, girişimcilik ruhu olan, verimlilik kültürüne sahip bir kuşak yetiştirmek durumundayız. Bunu başaramazsak gelecekte iddialı olarak yolumuza devam etme imkanımız olmaz. Bu açıdan devlet olarak her türlü imkanı sunuyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da en önemli yatırımın eğitime yapılan olduğunu belirterek, inançlarının temelinde de bunun yer aldığını söyledi.

Bütün değerlerin temelinde eğitimin bulunduğunu ifade eden Güzeloğlu, hükumetin yatırımları arasında eğitimin en önemli yeri aldığını kaydetti.

Konuşmaların ardından Bakan Işık, Vali Güzeloğlu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve diğer yetkililer, okulun açılış kurdelesini kesti.

Protokol üyeleri, daha sonra okulu gezdi. Rifat Hisarcıklıoğlu, kütüphaneye kitap hediye etti. - Kocaeli

Kaynak: AA / Güncel

Basri Güzeloğlu Fikri Işık Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title