Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, Kocaeli'de Açıklaması

(Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesi) "Şu anda devlet tahvilleri üzerindeki görünümün değişmesinin ekonomimize çok önemli, ciddi etkisi olacağını hiçbir şekilde düşünmüyorum" "Aksine, bundan sonra ekonomide meydana gelecek gelişmelerde Türkiye'nin notunun teyit edileceğini hatta yukarı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesine ilişkin, devlet tahvilleri üzerindeki görünümün değişmesinin Türk ekonomisine ciddi etkisi olacağını düşünmediğini belirterek, "Aksine, bundan sonra ekonomide meydana gelecek gelişmelerde Türkiye'nin notunun teyit edileceğini hatta yukarı yönlü pozitife doğru evrileceğini düşünüyorum" dedi.

AK Parti'den Kandıra Belediye Başkanlığını kazanan Ünal Köken'e tebrik ziyaretinde bulunan Işık, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Moody's'in Türkiye'nin not görünümünü değiştirmesine ilişkin görüşlerinin sorulması üzerine Işık, negatife çevrilen, devlet tahvilleriyle ilgili notun ülke notunun üzerinde olduğunu kaydederek, değişikliğin ekonomiyi olumsuz etkilemeyeceğini söyledi.

Işık, 30 Mart'ta ortaya çıkan sonuçlardan sonra yabancı sermaye girişinde ciddi artış olduğunu vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İnanıyorum ki 2. çeyrek itibarıyla artık Türkiye, 1. çeyrekte yaptığı tartışmaları tamamen geride bırakacak, büyüme ve ihracat eksenli üretime geçecek. O noktada daha iyi sonuçları göreceğiz. Şu anda devlet tahvilleri üzerindeki görünümün değişmesinin ekonomimize çok önemli, ciddi etkisi olacağını hiçbir şekilde düşünmüyorum.  Aksine, bundan sonraki ekonomide meydana gelecek gelişmelerde Türkiye'nin notunun teyit edileceğini hatta yukarı yönlü pozitife doğru evrileceğini düşünüyorum. Şu anda Türkiye'de bu atmosfer var."

Yerel seçimlerde sağlanan siyasi istikrar ve Türkiye'ye güvenin pekiştirilmesiyle ekonomik risklerin azaldığını aktaran Işık, üretim, yatırım ve özellikle ihracat bazlı büyümenin gelecek dönemde daha güçlü olacağını gördüğünü, verilerin bunu teyit ettiğini vurguladı.

HSYK'nın yapısında değişiklik öngören kanuna kısmi iptal kararı

Işık, Anayasa Mahkemesinin Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun (HSYK) yapısında değişiklik öngören kanunun kısmi iptal kararına ilişkin ise konunun detaylarına bakamadığını ama Türkiye'nin yeni anayasaya ihtiyacı olduğunu dile getirdi.

Işık, kararı şöyle değerlendirdi:

"Anayasa Mahkemesinin verdiği bu kararlar, yaşanan tüm tartışmalar... Türkiye'nin ileri demokrasiye geçmesi noktasında kesinlikle yeni anayasaya ihtiyacı var. Bu anayasanın da arzumuz Mecliste uzlaşmayla yapılması. Aslında biliyorsunuz, Türkiye Büyük Millet Meclisinde 4 parti uzlaşma komisyonu kurarak, eşit sayıda temsil edildikleri komisyonda bu HSYK, yargıyla ilgili maddelerde uzlaşma sağlanmıştı. Bunun bence Anayasa Mahkemesinin kararını da vesile kılarak tekrar gözden geçirilmesi ve Türkiye'nin gerçekten yeni bir anayasaya kavuşmasına vesile olmasını dilerim.

Şu anda detaylarda hangi maddeyi, hangi yönden iptal etti, o biraz da gerekçeli kararla ortaya çıkacak ama Anayasa Mahkemesinin bugünkü kararı, Türkiye'nin yeni anayasa ihtiyacını en net şekilde ortaya koydu."

İlker Başbuğ'un açıklaması

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un başı kapalı asker annelerine yönelik açıklamasıyla ilgili düşüncesinin sorulması üzerine Işık, 30 Mart sonuçlarından sonra gerçekten büyük içtenlikle her partinin, kurumun, yapının öz eleştiri yapmasının çok doğru ve yerinde olduğunu kaydetti.

Işık, sözlerini şöyle tamamladı:

"İlker Başbuğ'un bu öz eleştirisini de önümüzdeki süreç için çok önemli, değerli bulurum. Bu öz eleştirileri her birimiz yapmazsak ülkenin özellikle iç barışının çok daha güçlenmesi noktasında eksiklik olur. Bu öz eleştiriyi her kurum, parti, yapı kendi içinde yaparsa eminim ki geleceğe daha da güvenle bakarız. Bu açıdan değerli buluyorum." - Kocaeli

Kaynak: AA / Yerel

İlker Başbuğ Fikri Işık Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title