Haberler

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

"Hedefimiz, ihracatta şu an 1,59 dolar olan ortalama satış fiyatını ilk etapta 2 doların üzerine, orta vadede 3 doların üzerine çıkarmak"

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, şu anda Türkiye'de ihraç edilen malların ortalama kilogram satış fiyatının 1,59 dolar olduğunu hatırlatarak, "Hedefimiz bu rakamı ilk etapta 2 doların üzerine, orta vadede 2023 yılında da 3 doların üzerine çıkarmak. Bunu başardığımız zaman 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak çok kolay" dedi.

Türkiye İş Kadınları Derneği'nin (TİKAD) toplantısına katılan Işık, kadınlarla çalışmanın avantajlarına değinerek, kadının siyaset ve toplumdaki yerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Global kriz döneminin, bazı şeylerin netleşmesini sağladığını anlatan Işık, şunları kaydetti:

"Üretmeden sadece ticaretle, sadece finansla ülkelerin ayakta kalması çok zor. Sadece finansla ayakta kalmaya çalışan ülkeler, ekonomilerini finans ağırlıklı oluşturmaya çalışan ülkeler bu krizde ciddi sıkıntı yaşadı. Ama Almanya gibi ekonomisi büyük oranda üretime dayalı ülkeler bu süreci rahatlıkla geçebildi. Hatta Almanya'nın bütün Avrupa'yı sırtında taşıdığını söyleyebiliriz. Bu anlamda Türkiye sürdürülebilir büyüme için üretimi kesinlikle ajandasının birinci sırasına yazmak durumunda."

Bakanlık olarak üretim konusunda ciddi sorumlulukları bulunduğuna işaret eden Işık, "Biz Türkiye'de özellikle üretimi birinci derecede önemli görüyoruz. Kim ne derse desin üretimde Türkiye önemli bir mesafe aldı. Artık bugün Türkiye sadece lisanslı üretim, sadece fason üretim, sadece düşük teknolojili üretim yapan bir ülke olmaktan çıktı" diye konuştu.

Işık, Türkiye'de üretim konusunda önemli yol alındığının altını çizerek, ülkenin imalat sanayinde dünyayla yarışan bir yapı olduğunu anlattı.

Türkiye'nin otomotivde ciddi avantajının bulunduğunu belirten Bakan Işık, şöyle devam etti:

"Hele otomotiv yan sanayinde dünyanın en önemli markalarına ciddi derecede mal satan bir ülkeyiz. Çok iyi şirketlerimiz var. Artık bu şirketlerimiz sadece üretim yapmayı gelecekleri açısından yeterli görmüyor. Biz de ülke olarak artık geldiğimiz teknoloji düzeyinde, mutlaka ama mutlaka üretimin Ar-Ge ve inovasyona dayalı bir üretim olmasını kaçınılmaz görüyoruz. Şu anda ihraç ettiğimiz malların kilogram ortalama satış fiyatı 1,59 dolar ve teknoloji düzeyimiz düşük-orta teknoloji düzeyi... Bunları kesinlikle küçümsemiyoruz."

Işık, Türkiye'nin çok düşük, sadece emek yoğun üretimden bugün teknoloji düzeyi yüksek ve bu noktada her geçen gün ilerleyen bir ülke konumuna geldiğini vurgulayarak, "Hedefimiz, bu 1,59 dolar olan kilogram ortalama satış fiyatını ilk etapta 2 doların üzerine, orta vadede 2023 yılında da 3 doların üzerine çıkarmak. Bunu başardığımız zaman 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak çok kolay" diye konuştu.

- İstanbul

Kaynak: AA / Ekonomi

Fikri Işık Almanya Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title