Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık Açıklaması

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, İHA'larda, F16'larda kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemini, yüzde 100 milli ve yerli olarak otomobile uyarlayacaklarını belirterek, "Bunu otomobile uyarladığımız zaman, araç gerçekten Tesla'dan çok daha güçlü ve iyi bir işletim sistemine sahip olacak." dedi.

Işık, TGRT Haber kanalında katıldığı programda gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Yerli otomobil projesi hakkında açıklamalarda bulunan Işık, bu konuda 1,5 yılı aşkın süredir çalıştıklarını söyledi. Işık, "Türkiye bir Türk otomobili yapacak, bunu yapmak için her türlü birikime de sahiptir. Bugün Türkiye, Tesla'nın bir şirket olarak sahip olduğu imkanlardan çok daha fazlasına sahiptir. Orada iddialı bir cümle kurdum, Türk otomobili adeta dört tekerlekli yürüyen bir bilgisayar olacak." diye konuştu.

Işık, Türkiye'nin savunma sanayisinde çok ciddi birikimi olduğunu ve bu teknolojileri otomobile aktaracaklarına dikkati çekerek, İHA'larda, F16'larda kullanılan gerçek zamanlı işletim sistemini, yüzde 100 milli ve yerli olarak otomobile uyarlayacaklarını vurguladı. Sistemin Microsoft gibi bir işletim sistemi olduğunu dile getiren Işık, şunları kaydetti:

"Bunu otomobile uyarladığımız zaman, araç gerçekten Tesla'dan çok daha güçlü ve iyi bir işletim sistemine sahip olacak. Diğer teknolojileri de otomobile uyarladığımızda, bizim aracımız çok iddialı söylüyorum; Tesla'dan daha iyi bir otomobil olacak. Anlayamadığım nokta ne biliyor musunuz ' Ben bunu söyleyince birileri 'Dalgamı geçiyorsun, Tesla'dan daha güçlü nasıl araba yapacak Türkiye" diyor. Bu aşağılık kompleksi, yani bir şirketin yaptığını bir ülke neden yapamasın' Türkiye Cumhuriyeti, Afrika'da muz cumhuriyeti mi, hiç birikimi, tecrübesi olmayan bir ülke mi?"

"Tesla'dan daha iddialı olacağız"

Yıl sonuna kadar 30-40 araçlık bir filo üretmek istediklerini bildiren Işık, araçları her türlü arazi şartında test edeceklerini kaydetti. Yerli otomobil projesi takvimi hakkında bilgi veren Işık, "Biz bu projeyi başlattıktan sonra dünya devlerinden bazıları geldi, 'Beraber batarya üretelim, bu parçayı birlikte üretelim' demeye başladılar. En az 4 ciddi talep var. Gelecek yılın haziran ayına kadar dizayn çalışmalarımız sürecek. Şu anda bu konuda dünyada isim yapmış Türk tasarımcılarla çalışıyoruz. Mevcut dizayndan çok çok farklı, güzel, estetik ve fonksiyonel bir dizayn çıkıyor bundan emin olun. Bir aksilik olmazsa 2018 yılının haziran ayında aracın tanıtımını, 2019'un sonuna kadar da aracın seri üretimini yapmak istiyoruz." şeklinde konuştu.

Işık, yerli otomobil projesiyle, Türkiye'nin sahip olduğu teknolojileri daha da geliştireceğini ve ticarileştirerek dünyaya satacağını söyledi. Teknolojideki paradigma değişimine işaret eden Işık, gelecek süreçte bugün arabalarda kullanılan parçaların yüzde 70'inin kullanılmayacağını belirtti. Türkiye'nin bu değişimi yakalayamaması halinde otomotiv yan sanayisinin krize gireceğine değinen Işık, "Artık yazılımın girmediği hiçbir yer yok. Onun için diyorum, 4 tekerlekli yürüyen bilgisayar olacak. Bunu Türkiye yapamaz mı? Türkiye'nin bunu yapacak birikimi yok mu? Var, alası var ama Türkiye'nin öz güvenine birileri sürekli saldırıyor. Hayır arkadaş, biz bu arabayı yapacağız hem de Tesla'dan daha iddialı olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Ekonomi

Fikri Işık Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title