Haberler

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık -

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye'de eskiden 'Ne pahasına olursa olsun, sanayi olsun' mantığıyla öncelikli sanayi modeli benimsenmiş.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, " Türkiye'de eskiden 'Ne pahasına olursa olsun, sanayi olsun' mantığıyla öncelikli sanayi modeli benimsenmiş. Bugün geldiğimiz noktada önceliğimiz yaşanabilir çevredir" dedi.

Işık, Tekirdağ Valiliğini ziyaretinde, bakanlık görevini devraldıktan sonra ilk ziyaret ettiği illerden birinin, akrabalarının yaşadığı, gelişimini yakından izlediği, AK Parti iktidarıyla büyük hizmetler alan Tekirdağ'a olduğunu söyledi.

Tekirdağ'ın da giderinden çok geliri olan İstanbul, Bursa, Kocaeli gibi illerden olduğunu belirten Işık, şöyle konuştu:

"Türkiye üniter bir devlet. Türkiye sadece il bazında alıp verdiğine bakılarak değerlendirilemeyecek bir ülke. Üniter yapımızı korumak istiyorsak, her veren aldığı hesabıyla hareket etmiyor ama tabii ki bütün hedefimiz tüm ülkede olduğu gibi Tekirdağ'daki insanımızın da çok daha iyi bir gelecekte yaşamasını sağlamak."

Işık, zor şartlarda kazanılan vatan topraklarının en iyi şekilde gelecek nesillere bırakılması için herkesin üzerine düşen vazifeyi yapmasının önemli olduğunu vurguladı. Bu ülkeyi ecdadın canlarıyla ve kanlarıyla vatan olarak gelecek nesillere bıraktığını dile getiren Işık, şöyle devam etti:

"Trakya toprağı en fazla şehit kanının, şehit bedeninin bulunduğu mübarek topraklardır. Ecdat gözünü kırpmadan bu topraklar için canını verdiyse, bizim de görevimiz hak ettiği hizmetleri sunmak. Bu toprakta yaşayan herkesin mutlu olması için çalışmalar yapmak en öncelikli görevimiz. Ecdadın mirası olarak gördüğümüz bu toprakları çocuklarımıza en iyi şekilde bırakmamız için de bir emanet olarak görüyoruz."

- "Önceliğimiz yaşanabilir çevre"

Bakan Işık, geçmişte çevreye duyarlılık gösterilmeden izin verilen sanayileşme modelinin yanlış olduğunu belirterek, "Türkiye'de eskiden 'Ne pahasına olursa olsun, sanayi olsun' mantığıyla öncelikli sanayi modeli benimsenmiş. Bugün geldiğimiz noktada önceliğimiz yaşanabilir çevredir. İktidar olarak bunun için büyük mücadele veriyoruz. Bunun en güzel örneği de Ergene Havzası'nda yürütülen şafak harekatıdır" diye konuştu.

Işık, Ergene Havzası'yla İzmit Körfezi'nin kaderinin bir olduğunu örneklerle anlatarak, havzanın da körfez gibi temizleneceğini vurguladı.

Islah Organize Sanayi Bölgelerinin (OSB), 2011 yılından itibaren oluşturulmasının çevreye duyarlı, sanayileşme modelinin bir göstergesi olduğunu aktaran Işık, şunları anlattı:

"Islah OSB'ler kuruldu. Buradaki önceliğimiz, çıkan sanayi atıklarının mutlaka arındırılması, sanayi atıklarının arıtıldıktan sonra nehre değil, kollektörler aracılığıyla denizden 48 metre derinliğine derin deşarj noktasına kadar taşınması, oradaki ekosistemi de etkilemeyecek şekilde deşarj edilmesi. Bununla ilgili 50 milyonluk ödeneğimiz var, 1 milyara yakın bir harcama yapacağız. Bu konuda çalışmamız sürüyor. Bu çalışmaların sonunda bu bölge çok ciddi çevre dostu bir sanayi bölgesi olacak. Bu arada evsel atıkların arıtılması ve tekrar suyun kazanılması konusundaki çalışmaları yürüteceğiz."

- "İhracatçı ülke"

Işık, Türkiye'nin pek çok üründe ithalatçı değil ihracatçı ülke konumuna yükseldiğini söyledi.

Tekirdağ'ın aynı zamanda bir tarım bölgesi olduğunu, tarımda yüksek teknolojinin kullanılmasının bakanlıklarının öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Işık, "Biz 2002 yılında 4,5 milyon yağlı tohum ithal etmiştik. Bu yıl yağlı tohum ihraç eder hale geldik. Bu hükümetimizin tarıma verdiği sistematik desteğin ve çalışkan çiftçimizin meydana getirdiği bir sonuçtur" diye konuştu.

Işık, bakanlık görevine geldikten sonra OSB'lerle ilgili attığı ilk imzanın dün Tekirdağ OSB'nin kurulmasıyla ilgili imza olduğunu söyledi.

Işık, Tekirdağ'ın büyükşehir belediyesi statüsü kazanmasının, kente büyük katkılar sağlayacağını kaydetti.

Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya da Işık'a, kentin ekonomisi hakkında bilgi vererek, ziyaretin anısına işlemeli vazo hediye etti.

Kaynak: AA / Politika

Fikri Işık Ak Parti Tekirdağ Türkiye Politika Güncel Haberler

title