Haberler

Bilim İnsanları Yıldızlarda Oksijen Arıyor

Güncelleme:

Bursa'da konuşan NASA görevli Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, dünyanın oluşumunda oksijenin olup olmadığını araştırdığını söyledi.

Bursa'da konuşan Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi'nde (NASA) görevli Astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, görev yaptığı kurumda öncülüğünü yaptığı 40 bilim insanının yer aldığı bir ekibin, dünyanın oluşumunda oksijenin olup olmadığını araştırdığını söyledi. Dr. Yıldız, ayrıca dünyaya 1000 ışık yolu uzaklıkta araştırma yapan bilim insanlarının, saniyesi 10 Euro olan teleskoptan 8 saatlik gözlem yaptığını ve bu gözlemler sonucu çok sayıda su molekülü bulunduğunu fakat oksijene rastlanmadığını belirtti.

NASA'da görevli astrofizikçi Dr. Umut Yıldız, Bursa'da yapılan toplantıda, uluslararası işbirliği ile yapılan araştırmaları hakkında bilgi verdi. Dünyada oksijen ile suyun birbiri ile ilişkilendirildiğini dile getiren Yıldız, hayatın nasıl oluştuğu konusunda araştırma yaptıklarını kaydetti. Bu konuda oluşan bir yıldız üzerinde çalışma yaptıklarını anlatan Dr. Yıldız, şöyle dedi:

"Başka bir yıldızda oksijen bulmaya çalışıyoruz. Gaz ve toz bulutlarının yavaş yavaş çökmesi sonucu yaklaşık 10 milyon yıl sürede oluşan bir yıldızı inceledik. Bu bulduğumuz yerde acaba 'Şu anda oksijen molekülü oluşuyor mu?' dedik. Çünkü 'Oksijen molekülü varsa belki bizdeki oksijen molekülü de ilk anda oluşmuş olabilir' diye düşündük. Ancak sonuç olarak oksijen molekülü bulamadık. Bu şunu gösteriyor: Bir yıldız oluşurken, oksijen molekülleri aslında o anda oluşmuyor. Dünyada bulduğumuz oksijenler bir yıldız ya da gezegenimiz oluşurken, oksijen gazı oluşmuş değil. Aslında dünya oluşmuş dünya ilk oluştuktan sonra mikroorganizmalar o sırada bitki gibi canlılar yavaş yavaş karbonmonoksiti oksijene dönüştürerek, fotosentez ile birlikte oksijene dönüştürmesi ile oksijen oluşmuş oluyor. Dünyaya oksijen nereden geldi. Onun yanıtını bulmaya çalışıyoruz."

Bu araştırma ile ilgili başta NASA olmak üzere birkaç uluslararası kuruluşun yer aldığı 40 kişilik ekip ile birlikte çalıştıklarını belirten Dr. Yıldız, "Gözlemin saniyesi 10 Euro olan uzay teleskobu ile yaklaşık 8 saatlik gözlem yapıldı. İncelediğimiz yıldız ise dünyaya yaklaşık bin ışık yılı uzaklıkta bulunuyor. Bir ışık yılının karşılığı ise 9,5 trilyon kilometredir. Bu çalışmanın ardından konuyla ilgili makaleyi yazmak da bana nasip oldu" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title