Haberler

    Bilgi Üniversitesi, Cern-Atlas Deneyi'nin Ulusal Proje Yürütücüsü Oldu

    Bilgi Üniversitesi, bilim dünyasının kalbinin attığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)-Atlas Deneyi'nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendi.

    Bilgi Üniversitesi, bilim dünyasının kalbinin attığı Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN)-Atlas Deneyi'nin ulusal proje yürütücülüğünü üstlendi. Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi'ni hayata geçirdiklerini belirten CERN-Atlas Deneyi Ulusal Koordinatörü Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, ' 'İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurduk. Bunu yaparken motivasyonumuz gerek ulusal, gerek uluslararası araştırma faaliyetlerinde paydaş olmak hemde bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili bir toplumda farkındalık. Mart ayında kurmuş olduğumuz merkez şuan itibariyle CERN'deki Atlas Deneyi'nin Türkiye koordinasyonunu yürüttüğü bir projeye ev sahipliği yapmaya başladı." dedi.

    Bilgi Üniversitesi Atlas Deneyi'nin Türkiye ayağında gerçekleştirilen tüm çalışmaların koordinasyonunu sağlayacak. Türkiye'deki üniversitelerden 30'a yakın araştırmacının katıldığı deney için ulusal düzeyde oluşturulan şemsiye proje, İstanbul Bilgi Üniversitesi'nin öncülüğünde geliştirilecek. Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, Türkiye'deki şemsiye proje altında yürütülen çalışmalarla CERN arasındaki eş güdümü yürütecek. Ayrıca, proje bünyesindeki çalışmalar, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından desteklenecek.

    Türkiye'nin ilk Yüksek Enerji Fiziği Araştırma ve Uygulama Merkezi'ni kurduklarını belirten Prof. Dr. Serkant Ali Çetin, ' 'İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde Türkiye'nin ilk yüksek enerji fiziği araştırma ve uygulama merkezini kurduk. Bunu yaparken motivasyonumuz gerek ulusal gerek uluslararası araştırma faaliyetlerinde paydaş olmak hemde bu alanda yapılan çalışmalarla ilgili bir toplumda farkındalık. Ben zamanında burada yetişecek olan insanların bu faaliyetlerin içinde yer alabilmelerine imkan sağlamak oldu. Mart ayında kurmuş olduğumuz merkez şuan itibariyle CERN 'deki Atlas Deneyi'nin Türkiye koordinasyonunu yürüttüğü bir projeye ev sahipliği yapmaya başladı. Bu proje Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından desteklenmekte. Atlas Deneyinde Türkiye genelinden yaklaşık 6-7 farklı üniversiteden 30-40 civarında araştırmacı bu çalışmalara katkı veriyor." ifadeleri kullandı.

    Türkiye'de yürütülen çalışmaların Atlas Deneyi için yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Çetin, ' 'Türkiye'de yaptığımız çalışmalar Atlas Deneyi için özellikle orada bulunarak veya buradan uzaktan yaptığımız katkılarla iki şekilde gerçekleşiyor. Türkiye Atlas Deneyi'nde uzun süredir var. Bu algıç sisteminin hazırlanması tasarlanması testlerinin yapılması sırasında büyük katkılar verdi. Şuanda algıç sistemi yerin altında hızlandırıcı tünelinin içinde çarpışmaları algılayacak şekilde çalışıyor. Çalışan bu sistemle ilgili biz şuanda veri analizi ve deneysel düzeneğin çalışması ve kontrolleri veri kalitesi ile ilgili önemli katkılar veriyoruz. Ama bu sistemler çok büyük güncellemeler gerektiriyor. 2035 yılına kadar bu arada yapılacak olan bu yükseltmelerde özellikle ikinci fazında Atlas deneyinde çalışan Türk grupları olarak ta belli bir dedektör sistemi içinde önemli katkılar vereceğiz. Bu çalışmalarımıza 2017 yılında başlayacağız. Şuanda onun projelendirme aşamasındayız." şeklinde konuştu.

    CERN ile yürüttüğü ortak projeler kapsamında üniversite önümüzdeki dönemde iki önemli etkinliğe de ev sahipliği yapacak. 2017 yılında tamamı CERN tarafından hazırlanan 'CERN Bilimi Hızlandırma Sergisi' (CERN Accelerating Science) adlı interaktif sergi ilk kez İstanbul'a getirilecek. Evrenin yapısı ile ilgili merak ve ilham oluşturmak amacıyla hayata geçirilen sergi, Mart-Haziran 2017 tarihleri arasında Santralistanbul Kampüsü'nde düzenlenecek. Ziyaretçileri büyük patlama zaman tünelinde ilginç bir yolculuğa çıkartacak sergi parçacıkların gizemli dünyasına bir kapı açarak CERN'de yürütülen çalışmalar ve evrenin sırları hakkında merak edilen soruların cevaplarını içerecek.

    16-17 Nisan 2016 tarihlerinde Bilgi Üniversitesi Yüksek Enerji Fiziği Uygulama ve Araştırma Merkezi ev sahipliğinde Santralistanbul Kampüsü'nde yapılacak olan çalıştayda ise yüksek enerji ve parçacık fiziğinde güncel araştırmalar yapan araştırmacıların katılımıyla deneysel ve kuramsal parçacık fiziğindeki güncel gelişmeler ele alınacak.

    Kaynak: enerjienstitusu.com / Sektörel

    Ali Çetin Türkiye Sektörel Haberler

    500
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title