Haberler

Bilecik'te "Tarih ve Kültür Sohbetleri"

Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Konukçu: "Osmanlı devleti aynı zamanda bizi cumhuriyete taşıyan birçok değişiklikleri de gündeme getirmiştir" Erz...

Bilecik Valiliği ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi iş birliğinde Cumhuriyet'in kuruluşunun 90. yıl dönümü kutlamaları kapsamında " Samsun'dan başlayan Cumhuriyet yolculuğu" konulu panel düzenlendi.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Salonu'nda "Tarih ve Kültür Sohbetleri" kapsamında düzenlenen "Samsun'dan başlayan Cumhuriyet yolculuğu" konulu panelin başkanlığını yapan Erzurum Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Enver Konukçu, Türklerin 1923 yılına kadar hanedanlarla idare edildiğini anlatarak, tarihte 16 devletin kurulduğunu söyledi.

Osmanlı devletinde insana verilen değerin son derece önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Konukçu, şöyle konuştu:

"Üst kademe ile alt kademe arasında son derece iyi bir iletişim vardı. Avrupa'da o tarihlerde bunu görmek hayaldi. Osmanlı devleti aynı zamanda bizi cumhuriyete taşıyan birçok değişiklikleri de gündeme getirmiştir. Ama maalesef üç kıtaya yayılan Osmanlı devleti batının tuzağına düştü. ve sonunda yavaş yavaş çöküşe doğru geldik. Padişahlarımızın cumhuriyete gidişleri kademeli olmuştur, karşı değillerdir. Kanuni Sultan Süleyman devrinde bir cumhuriyet olayı var. Sonra Tanzimat, sonra ıslahat ve sonra da meşrutiyet olayı var. Bunlar padişahın hiç zorlamadan verdiği güzel olaylar zincirini görüyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, çok demokratik yolları takip ederek Cumhuriyeti kurmuştur. Kongreler, seçimler, yeni düzenlemeler yaparak 1920'de TBMM açılıyor. TBMM'nde Cumhurbaşkanı ifadesi yoktur, 'Meclis reis-i ebeli', 'Meclisi reis-i sanisi' vardır. 1923 yılında Türkiye Cumhuriyeti TBMM'ne dayalı, millet idaresine dayalı bir sistem geliyor. Devletin yapısını ortaya koyabilecek 6 meşhur ilke. Gerçekten Türk Cumhuriyet idaresi Türk devlet sistemi içerisinde ikinci atama noktası. İlkçağlardan günümüze kadar hep asilzadeler, büyük aileler, onlara dair devlet isimleriyle yönetildik ve Osmanlı devleti bu yönetim tarzını 1922 yılı sonuna kadar devam ettirmiştir."

Erzurum Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Serpil Sürmeli de Mustafa Kemal Atatürk'ün Anadolu yolculuğu hakkında bilgi vererek, "Ülkemizin teşkilatlanması, milletimizin birliği bu yolculuklar sayesinde başarılmıştır. Bu yolculuklar olmasaydı bu milli mücadelede olmazdı. Çünkü bu yolculuklarda halkla temas sağlanmıştır, halka milli dava anlatılmıştır. Millete dava anlatılmıştır ve milletin desteği sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

Erzurum Atatürk Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Esin Dayı ise milli mücadelenin başlamasına sebep olan Mondros mütarekesi ve sonrasında Anadolu'da yapılan milli ve mahalli kongreler hakkında bilgi aktardı.

Sakarya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölümü öğretim üyesi Yardımcı Doç. Dr. Selçuk Ural da 'Milli mücadele döneminde Bilecik' konulu bir konuşma yaptı.

Konuşmanın ardından Bilecik Valisi Halil İbrahim Akpınar, panelistlere üzerinde üniversite ambleminin bulunduğu tabak ve Bilecik'i tanıtıcı kitap hediye etti.

Programa, Rektör Yardımcısı Abdulhalik Bakır, Vali Yardımcıları Süleyman Deniz ve Mustafa Güney, üniversite genel sekreteri Rüştü Mumcu, öğretim üyeleri, daire müdürleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve üniversite öğrencileriyle vatandaşlar katıldı. - Bilecik

Kaynak: AA / Yerel

Mustafa Kemal Atatürk Bilecik Valiliği Erzurum Samsun Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title