Haberler

Bilecik'te Ekmek İsrafı

Bilecik'te ekmek israfının had safhalarda olduğunu, bunun sebebinin ise tüketimin üzerinde fazla üretim yapılmasını olduğu belirtildi.

Fırıncılar Odası'nın bulunmadığı Bilecik'teki ekmek israfına üreticiler de tepki gösteriyor. Dedeoğlu caddesinde fırın işletmesi olan Hüseyin Yıldız, Bilecik'te 50 bin nüfusa karşılık 30 fırın olduğunu, üretimin fazla olmasının israfı arttırdığını söyledi. Fırın sayısının fazla olmasının aşırı rekabeti getirdiğini anlatan Yıldız, "Bakkala ekmeği dolduruyorlar, ertesi gün geri topluyorlar. Bu da ekmek bayatladığı için ekmek israfını artırıyor. Ayrıca lokantalarda, yemek sanayilerinde ekmek israfı çok oluyor. Bilecik'in tahminen 60 bin ekmeğe ihtiyaç var, ama 100 bin nüfusa hitap edecek ekmek üretimi vardır. Her mahalde dört tane, beş tane fırın var. Bu da dolayısıyla ekmek israfını artırmakla birlikte ekmekte kaliteyi de düşürüyor. Yeterli kaliteli ekmek olmuyor. Çünkü hiçbir fırın kendini kurtaracak şekilde çalışamıyor. İster istemez kalite düşüyor. Rekabet olunca kalitesizlik geliyor. Buna da belediyenin önlem alması lazım. Bizim fırıncı olarak önlem alma şansımız yok. Serbest piyasa ekonomisi var. Avrupa'ya gidin ihtiyaç fazlası hiçbir işletmeyi kurdurmazlar. Ama Türkiye'de akıllara zarar israf var. Bu yapılan yatırımlar boş. Benim fırınımın ekmek üretim kapasitesi 12 bin, ben üretiyorum 4 bin ekmek. Biz ekmeği 75 kuruşa satıyoruz. Ama civar illerde 1 lira. Hala hazır da fırın sayısı düşük olsa, ben kapasitemde çalışmış olsam, bu ekmek daha ucuza satılır. O zaman israf da önlenir. Bu şartlar da ekmek israfının önüne geçmek mümkün değil. Yazık, günah. Tesisler boşuna yatıyor. Boşuna sermaye bağlanıyor. Bu işe onun için belediyenin el atması gerekiyor. Fırıncı esnafı olarak bizim fazla bu konuda çok fazla yapacak işimiz yok" diye konuştu.

İSRAF YÜREK SIZLATIYOR

Toplu tüketim yerlerinde yeterli derece önlem alınmaması ve taze ekmek yeme alışkanlığı fazla olan evlerde bayat ekmeklerin atılmasının israfı artırdığını anlatan Hüseyin Yıldız "Özellikle şehrin çeşitli yerlerine poşet içinde çöp tenekelerin yanına ya da boş arsalara atılan ekmek israfı gün geçtikçe artması duyarlı vatandaşların yüreğini sızlatmaya başladı" dedi.

NİMETİN KIYMETİNİ BİLMEMİZ LAZIM

Ekmek israfının Bilecik'te de iyice arttığını söyleyen bazı vatandaşlar ise, "Türkiye'de günlük üretilen ekmeklerin her 15 ekmekten 1 tanesi çöpe gidiyor. Fırınlar çoğaldı. Fazla üretilen ekmekler için saklama koşulları yetersiz. Bayat olan ekmekleri bir şekilde değerlendirmemiz gerekiyor. Dünyada açlıktan ölen bir çok insan var, bu ekmek nimetinin kıymetini iyi bilmemiz lazım. Bu sene Türkiye'de kuraklık sıkıntısı var. Dinimizce de israf haram ve günah. Böyle israfın yüksek seviyelere ulaşması üzüntücü verici" diye belirttiler. - BİLECİK

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Hüseyin Yıldız Türkiye Bilecik Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title