Haberler

Biga'da Tarla Günü Etkinliği

Biga Kaymakamlığı Çeltik Komisyonu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortaklaşa düzenlediği ‘çeltik çeşit demonstrasyonu’ tarla günü etkinliği düzenlendi.

Biga Kaymakamlığı Çeltik Komisyonu, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Tarımsal Araştırma Enstitüsü ortaklaşa düzenlediği 'çeltik çeşit demonstrasyonu' tarla günü etkinliği düzenlendi.

Gümüşçay çalılık mevkiinde Mehmet Gürses'e ait 16 dönümlük alanda 250'şer metrekarelik alanda 8 çeşit çeltik üretimi yapıldı. Törene Biga Kaymakamı Gökhan Görgülüarslan, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ, İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Vasfi Karaca, Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dr.Halil Sürek, köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Törende Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Dr.Halil Sürek, çeltik çeşitleri hakkında bilgi verdi. İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmasında, "Ülkemizde kişi başına yıllık 8-9 kilogram pirinç tüketimi olduğunu görüyoruz. Çeltik ile kıyasladığımızda 13,5 kilogram çeltiğe tekabül ediyor. Ülke üretiminde ise 26 ilde çeltik üretimi yapılıyor.1 milyon 160 bin dekarlık alanda 920 bin ton çeltik üretimi gerçekleştiriliyor. Tüketime baktığımızda 1 milyon 50 bin ton yani 130 bin tonluk açık olduğunu görüyoruz. Bu çeltiği üretebilirsek Türkiye'nin pirinç ihtiyacını karşılamış olacağız. Çeltik üretim alanlarını çok fazla büyütme şansımız olmadığından kesinlikle verimi arttırmalıyız. Türkiye'de şu anda mevcut alanlarda verimi 100 kilogram dekar başına arttırabilirsek Türkiye'nin ihtiyacı olan pirinç ihtiyacını karşılamış olacağız. Verimi arttırmak içinde sertifikalı tohum kullanmak zorundayız. Bu tohumlar hastalıklara ve zararlılara karşı denenmiştir" diye konuştu Karadağ, Çanakkale'nin çeltik üretimi bakımından önemli illerin arasında olduğunu Türkiye'nin yüzde 10'luk bir kısmının Çanakkale'de bunun yüzde 8'lik kısmının da Biga'da ürettiğini kaydetti. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Türkiye Karadağ Biga Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title