Haberler

Beyşehirli Olta Tutkunlarının Kafası Karışık

Amatör balıkçıların kayıtlı hale getirilmesiyle ilgili çalışmaya, Türkiye'nin en büyük tatlı su gölünün bulunduğu Beyşehir'deki olta tutkunlarından farklı tepkiler geldi Beyşehir Göl, Çevre...

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının kısa süreli eğitimle amatör balıkçıların kayıtlı hale getirilmesi, sertifikalandırılması ve belge tanzim edilmesi tasarısına, Beyşehir Gölü'ndeki olta balıkçıları farklı görüşlerde bulundu.

Su Ürünleri Kanun Tasarısı'nın yasalaşmasıyla 18-60 yaş arası amatör balıkçılarının kısa süreli eğitimle kayıtlı hale getirilmesi hedefleniyor. Tasarı hayata geçerse, göl kıyılarında ve denizlerde ortayla hobi amaçlı sportif olarak avlanmak isteyenlerin eğitim aldıktan sonra belge alması karara bağlanıyor.

Beyşehir Göl, Çevre ve Doğa Koruma Derneği Başkanı Bekir Sami Tan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kendisinin de çocukluğundan beri olta tutkunu olduğunu söyledi.

Tasarının yasalaşmasıyla olta balıkçılarının önce eğitim alıp, ardından da belge sahibi olarak tatlı sularda avcılık yapmasının daha bilinçli hale geleceğini belirten Tan, "Bilenle bilmeyen bir olmaz. Bilinçli avcılık daha güzeldir. Amatör avcılık belgesi olanlar da var ama çoğunluğu yani yüzde 95'i belgesizdir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının üzerinde çalıştığı yasa tasarısına olumlu bakıyoruz. Avcılar balık tutarken teknik yönden birçok şeyi bilmiyor. Bilinçli avcılık daha güzel. Amatör avcılar kurslara gidip eğitim alırsa, çevreye ve doğaya karşı daha bilinçli olurlar. Hem avlanmayı o bilinçle gerçekleştirirler hem de yetkili kişi geldiğinde belgeleri olduğundan dolayı kaçmazlar, daha rahat ederler" diye konuştu.

Beyşehir İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka, bu konuda bakanlığın çalışmasını duyduklarını belirterek, "Verilecek eğitim ardından alınan belgelerle olta balıkçılığının yapılmasının, bölgedeki balıkçılık faaliyetlerini daha da bilinçli hale getireceğine inanıyoruz" dedi.

Olta balıkçısı Ertuğran Uziş de tasarıyla ilgili "Emekli olan insan mecbur balık tutmaya gelecek. Emeklinin yapabileceği pek bir şey yok. Emekliyim ve uzun yıllardır olta meraklısıyım. İnşallah tasarıyı geri çekerler" ifadelerini kullandı.

Avcı Mustafa Unutmaz ise avcılık belgesi olduğunu, belgeli olmanın yanında, yasaklara uyarak bilinçli davranmanın daha önemli olduğunu dile getirdi. Olta tutkunu Ömer Selvi de tasarının çok güzel bir çalışma olduğunu, herkesin belgesini alıp eğitimini de tamamlaması gerektiğini vurguladı. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Sami Tan Beyşehir Avcılar Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title