Haberler

Beyşehirli Çiftçilere Anız Uyarısı

Konya’nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, çiftçiye anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Konya'nın Beyşehir İlçe Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, çiftçiye anız yakmamaları konusunda uyarılarda bulundu.

Hububatta hasat döneminin sona ermesinin ardından anız yangınları konusunun yeniden gündeme gelmeye başladığını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Mustafa Ağralı, hasat sezonunun sona ermesi ile birlikte yeni ekim döneminin de başlayacağını ifade etti. Çiftçilerden ekim öncesi arazilerindeki anızları yakmamasını isteyen Ağralı, çiftçinin anız yakılmasını tarla işlemede kolaylık olarak düşünmemesi gerektiğini kaydederek, "Bunun çok zararlarının olduğunu tekrar hatırlatıyorum. Çünkü bölgemizdeki topraklarda kireç oranı çok yüksek. Yağış oranı da çok yüksek. Bir de bu anız yakımı sırasında gözle görülmeyen binlerce mineral ve canlılar da yanıyor, dolayısıyla toprağın verimi de düşüyor. Sanılmasın ki, anız yakıldığında toprağın işleniminden dolayı verim yüksek alınıyor. Böyle düşünenler aslında kendilerini aldatıyor hem de doğaya ve toprağa zarar veriyorlar. Tabii anız yakanlarla alakalı, ilgili kurumlar tarafından cezai işlemler uygulanıyor ve uygulanmaya da devam edecek. Ziraat odası olarak çiftçilerimizden istirhamımız, kesinlikle anız yakmasınlar, yakmadan da bir denesinler. Çünkü yıllardır da kendim çiftçi olarak bu işi yapıyorum, anız yakılmadan da bu işler oluyor"dedi.

Çiftçiye anız yakılmaması uyarısının ardından teknik bazı konularda tavsiyelerde de bulunan Ağralı, şunları kaydetti:

"Bunların ekipmanları farklı, Kobra gibi bu tür malzemeleri eğer tarlaya iki kat çiftçimiz çekerse, anız yok olur. Gelecek yıl da organik tarım için çok büyük bir ürün alacaklarını biliyorum. Çünkü kendim de denedim, bunu yapmalarını önemle rica ediyorum. Şu anda artık tarlalar uydudan izleniyor, parsellerin kime ait olduğu belirlenebiliyor. Yani cezadan kurtulmak mümkün değil yakıldığı zamanlarda. 'Ben yakmadım' hesabına gidilmesin. Kendisi bile yakmıyorsa, bu cezayı almamak istiyorsa, gidecek arazisindeki kendi tarlasını iki defa pullukla dolaşacak, çizileyecek. Yani kendini bu yöntemle korumuş olacak. Hem anız da yanmaz o takdirde. Tabi vatandaşlarımızın bilinçsizliği de söz konusu burada. Deniliyor ki, 'nasıl olsa biri yakıyor, benim arazimde yanar, kimse de bana bir şey diyemez, ben giderim, kendim sürer gelirim' hesabı güdülüyorsa bu yanlış. O yüzden çiftçilerimizin tarlasındaki anızın başkaları tarafından da yakılmaması için bu tür önlemleri alması gerekiyor. Böylece, hem kendi arazisini kontrol altına alırken, doğayı ve çevreyi de bu şekilde korumuş olurlar. Anız, zaten çok güzel bir organik maddedir. Bu güzel bir şekilde işlenirse ve dediklerimize riayet edilirse, gelecek yıl yüksek rekoltelere de ulaşılmış olduğunu göreceklerdir. Öyle gübreyi fazla atmakla, kaliteli tohum atmayla da verim yüksekliği oluşmuyor. Bu tür konulara da dikkat edilmesi gerekiyor. Anız yakıldıkça toprağın PH'i daha da yükseliyor, dengesi bozuluyor. Milyonlarca faydalı canlıları da bitiriyor." - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Beyşehir Konya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title