Haberler

Beypazarı'nda İpek Bürgü Dokamıcılığı Yaşatmaya Çalışıyor

İlçenin en eski ipek bürgü dokuma ustası Hayati Erdemli, mesleğin yok olmaması için çaba harcıyor.

Tarihi Beypazarı ilçesinin son ipek bürgü dokuma ustası Hayati Erdemli, küçük yaşta başladığı mesleğini yaşatmaya çalışıyor.

Hayati Erdemli (76), mesleğine 13 yaşında babasının yanında başladığını söyledi.

Dokumacılığa başladığında mahallelerinde 7 dokuma iş yerinin bulunduğunu belirten Erdemli,  "Dükkanda askere gidene kadar çalıştım. Askerden döndükten sonra babamım yanında bir sene daha çalıştım. Kazandığımız para yeterli gelmeyince devlet memurluğu görevine başladım" dedi.

Erdemli, devlet memurluğundan emekli olduktan sonra 6 yıl çalışmadığını dile getirerek, "Beypazarı ilçesinin turizme açılmasının ardından, düşündüm ve tavan aralarına attığım ipek bürgü dokuma tezgahımı evimin altında bulunan küçücük dükkanıma indirdim ve başladım çalışmaya. Şimdi turistlere ipek olarak dokuduğum bürgülerden parça perdeler, oda takımları, fiskos örtüler satıyoruz veya sipariş üzerine bazı çalışmalar yapıyoruz" ifadesinde bulundu.

Eşiyle bu el sanatını yaşatmaya çalıştıklarını dile getiren Erdemli, şunları kaydetti:

"Dokumacılık ve tezgahımız, Beypazarı'nı ziyaret eden yerli ve yabancı turistlerin hayli ilgisini çekmektedir. Benim çalışmalarımı yerinde görüyorlar ve dikkatle izliyorlar. İpek bürgü tezgahı diğer tezgahlar gibi değil 4 pedallı ve her mekik atışta diğer pedala basman gerekiyor. Her pedal, dokuduğumuz bürgüde çeşitli desenler ortaya çıkarıyor. Bürgü eskiden köy ve kasabalarda kadınların evden çıkarken yüzlerini ve üzerilerini örtmek üzere yapılan çarşaf olarak bilinen bir örtü çeşididir." - Ankara

Kaynak: AA / Yerel

Beypazarı Erdemli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title