Haberler

Beypazar'ında Telkari Sanatı

Beypazarı'nda düzenlenen  "Sine-i Telkeri Moda ve Tasarımları Defilesi"  büyük ilgi gördü.

Beypazarı ve Yöresi Şenlikleri"nin bu yılki ana teması Gümüş işçiliği ve Gümüş Telkari Sanatı oldu. Bu kapsamda  Atatürk Parkı'nda modacı Ahmet Özceyhan'ın moda ver tasarımlarıyla  "Sine-i Telkeri Moda ve Tasarımları Defilesi"  düzenlendi. Beypazarı Telkari tekniğini ve el sanatının yaşatılmasına, tanıtılmasına yönelik düzenlenen defilede, gümüş takılar ve çeşitli süs gümüşleri mankenler tarafından tanıtıldı.

Aralarında Şebnem Schaefer gibi mankenlerin de bulunduğu defile şenliğe katılanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Kreaktör Ahmet Özceyhan, defilede yaptığı açıklamada dört bir yanı tarihi ve doğal güzelliklerle kaplı olan Türkiye'nin  her bir karış toprağının ayrı bir kültürü yansıttığını söyledi.

Türkiye'nin kültür açısından zengin bir ülke olduğunu belirten Özceyhan şöyle konuştu :

"Bu topraklarda yaşanmışlıklar vardır. Acısıyla tatlısıyla birçok anılar vardır, emek vardır. ve her toplum kendini en iyi  sanat yoluyla ifade etmektedir. Sanat evrenseldir, çıktığı toplumların özelliklerini taşımaktadır ve  bizler bu özelliklerin nesilden nesile geçmesinde aracılık yapmaktayız. Bu bağlamda biz ve bizim gibi sanata ve tarihe önem veren, geçmiş yaşamları günümüz modern yaşamlarıyla harmanlayıp taze tutmayı ilke edinen, hem sanatı hem de bu sanatı icra edenleri ön plana çıkarmayı amaçlayan, gerek moda alanında, gerekse görsel sanatın diğer dallarında çalışmalarını sürdüren firmaların üzerine çok büyük sorumluluklar düşmektedir."

Beypazarı'nın  doğal güzellikleriyle, tarihi ve mimari dokusuyla, el sanatlarındaki özgün dokusuyla ön plana çıkmış bir ilçe olduğunu belirten Özceyhan, "Bugün barada düzenlediğimiz defileyle Beypazarı telkari örnekleri ve modelleri özellikle hem yerli hem de yabancı bayanların  telkari sanatına karşı olan ilgilerini daha da arttıracaktır" dedi.

-Telkari Sanatı

Beypazarı denildiğinde ilk akla gelen özelliklerden birisinin gümüş telkari işlemeciliği olduğunu ifade eden Özceyhan, şöyle dedi:

"Telkari sanatı gümüşün çeşitli aşama ve çalışmalardan geçmesinin ardından yapılan takı süslemeciliğidir. Tel ne kadar ince olursa takının değeri de o kadar artar. Hammaddesi Gümüş ve Altın olan takı sanatı Beypazarı ilçesinde oldukça yaygındır. Bu sanatta Altın pahallı olduğundan, ustalar genelde gümüşle bu işi sürdürmektedirler. Son derece zarif ve işlevsel şekilde icra edilen gümüş işlemciliği, günümüze kadar ahilik kültürüyle ulaşmıştır. Moda tasarımının vazgeçilmez parçaları haline gelmiş olan gümüş takı çeşitleri, kemer, Kolye, İğne, Başlık ve tılsım önemli bir yere sahiptir. Gümüş işlemeciliği sanatında kullanılan motifler, doğanın Türk-İslam düşüncesi ile yorumlanışını ve Türk zevkini aksettirmeyi amaçlamaktadır.Bizlerde, bu eşsiz sanatı kendi özgün tasarımızla bütünleştirip değerli halkımızın beğenisine sunmaktan onur duyuyoruz." - Ankara

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Beypazarı Türkiye Gümüş Moda Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title