Haberler

Beyoğlu Atatürk'ün Rüyası

"Us News & World Report" Dergisi, Türkiye'nin İçinde Bulunduğu Siyasi Süreçle İlgili Yazısında, "Eğer Atatürk Yaşasa, Beyoğlu'nu, Türkiye'nin Çağdaşlaşma Rüyasının Gerçekleşmesi Olarak Kucaklardı" Denildi. Etkin Dergi, Türkiye'de Yaşanan Siyasi Krizin, İslam ile Demokrasinin Bir Arada Yaşayıp Yaşamayacağının "En Büyük Sınavı" Olduğunu Belirtti.

"US News & World Report" dergisi, Türkiye'nin içinde bulunduğu siyasi süreçle ilgili yazısında, "Eğer Atatürk yaşasa, Beyoğlu'nu, Türkiye'nin çağdaşlaşma rüyasının gerçekleşmesi olarak kucaklardı" denildi. Etkin dergi, Türkiye'de yaşanan siyasi krizin, İslam ile demokrasinin bir arada yaşayıp yaşamayacağının "en büyük sınavı" olduğunu belirtti.

4 Haziran tarihli sayısındaki yazıda, dergi, 90'lı yılların sonundan beri İslamcı belediye yönetimlerinin, İstanbul'un Beyoğlu bölgesini canlı ve çok zevk veren bir alan haline getirdiğini kaydederek, "Modern Türkiye'nin kurucusu Atatürk bugün yaşasaydı, sıçrama yapan bu kozmopolit bölgeyi çağdaşlaşma rüyalarının gerçekleşmesi olarak kucaklardı" dedi. Dergi, Beyoğlu'nun, patlama yapan ve değişen Türkiye'nin "küçük bir örneği" olduğunu da yazdı.  

Yazıda, ekonomik göstergelere yer verildi ve "Anadolu Kaplanları" adı verilen dindar-muhafazakarlar yeni sanayi kesiminin tüm dünyaya ihracat yaptığı ifade edildi.

UYUM MÜMKÜN MÜ DEĞİL Mİ

Dergi, Türkiye'de herşey iyi giderken bir krizin başladığını ve bunun da geleneksel din, demokrasi ve laiklik tartışmalarından kaynaklandığına yer verdi. Aynı yazıda, AKP'nin, din ile devlet işleri arasındaki duvarı yıkmaya çalışmakla eleştirdiği kaydedildi.

Yazıda, bu tartışmanın, Türkiye'nin önemi nedeniyle "tüm dünya" tarafından izlendiğine dikkat çekildi. İslam ile demokrasi arasındaki uyumun mümkün olup olmadığının "Türkiye'de test edildiğinin" belirtildiği yazıda, "Türkiye'nin ne yapacağı bu sınavın ölçüsü olacaktır" denildi.

Dergide, attığı ve atmaya çalıştığı bazı adımlar nedeniyle, Tayyip Erdoğan'a yönelik kuşkular ve korkular sıralandıktan sonra, Genelkurmay muhtırası ve Cumhurbaşkanlığı seçimleriyle ilgili gelişmeler anlatıldı.

AKP İSLAMCIDIR

CHP'den Onur Öymen, "AKP'nin etiketi İslamcıdır. Laiklik olmadan ve hatta İslami yasalar ile demokrasinin olabileceğini söylemektedirler" dedi. Öymen, CHP'nin reformların motoru olduğunu ve Avrupa değerlerini kucakladıklarını da söyledi.

Yazıda, "Pollmark" araştırmasına göre, kararsızların da dağılımı ile AKP'nin yüzde 45, CHP'nin de yüzde 20 oranında oy alacağı belirtildi.

Dergi, cumhuriyet gösterilerine katılan gençler arasında CHP'ye güvensizlik duyulduğunu da belirtti.

Dergideki yazıda, AB ve Kuzey Irak nedeniyle ve Türkiye'deki şovenist dalganın yükselmesi ile AKP'nin de değiştiğine ve "daha İslamcı" olmaya başladığına yer verildi ve bu tür sembolizme önem verdiğini Merkez Bankası Başkanlığı'na yapılan atamada gösterdiği kaydedildi.

HATA YAPTIK

 

AKP liderlerinin "hatalar" yaptıklarını kabul ettiklerinin belirtildiği yazıda, AKP'nin Dış Politika Sorumlusu Şaban Dişli'nin, "Merkezden adaylar seçeceğiz. Hepimiz dini konuların yasalarla gerçekleşmeyeceğini biliyoruz" dediği belirtildi. Dişli, "Politikalarımızı yeniden formüle edeceğiz. Hassas konularda daha uzlaşmacı olacağız" diye konuştu.

Yazıda, görüşlerine yer verilen bazı kişiler ise, AKP'nin Osmanlı geleneklerini yansıttığını ve kamu yaşamına din unsurunun biraz girmesi gerektiğini savundular.

Dergi, AKP'yi, siyasi liderliğini Başkan George W. Bush'un yaptığı  muhafazakar Cumhuriyetçi Parti'ye benzeterek, karşısında ise muhalif bir Demokratik Parti bulunmadığını ileri sürdü ve "Ve, sorun da bu" görüşünü savundu.

Yazıda, 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in, vatandaşların, ülkelerinin ziyaretçileri gibi davranmamaları gerektiğini, "Böyle olursa ülkeyi kaybederler" söylediğine işaret edildi. US News & World Report dergisindeki yazı, "Demirel şunu da ekleyebilirdi. Dünya, Müslüman bir ülkede başarılı liberal demokrasinin gerçekleşmesi umudunu da kaybeder" yorumu ile son buldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title