Haberler

Beykoz Belediye Başkanı Çelikbilek'ten 'İmar' Açıklaması

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonezköy’ün imar planlarıyla ilgili açıklama yaptı.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Polonezköy'ün imar planlarıyla ilgili açıklama yaptı. İmar planı ile ormanlara hiçbir zarar gelmeyeceğini belirten Başkan Çelikbilek, " Polonezköy'e köy yerleşkesinin dışında hiçbir plan ve fonksiyon yüklemedik. Köy içerisinde taban kullanım filen yüzde 12'dir ancak biz bunu yüzde 10'a indirdik" dedi.

Beykoz Belediye Başkanı Yücel Çelikbilek, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanan ve İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 26 Aralık 2013'de askıya çıkan Polonezköy imar planları konusunda, makamında açıklama yaptı. Polonezköy hakkında bilgiler veren Başkan Çelikbilek, iki tane köy yerleşkesine planlar yapmak üzere kurum ve kuruluşlarla istişare çalışmaları yaptıklarını ama bazı haberler üzerine açıklama yapmak zorunda kaldıklarını söyledi.

Çevreyi bilen ya da bilmeyen kişilerin balıklama atlaması sonucu çıkan haberlerin kendilerini üzdüğünü ifade eden Başkan Çelikbilek, "1994 yılında tabiat parkı ilan edildikten sonra oradaki insanların imar sıkıntılarını bilen insanlarız. Bunun için özellikle adım attık. Asla köyün tarzını değiştirmeyi düşünmedik. Var olan yapılanmayı biz aşağıya çekerek oradaki imar durumunu devam ettirmeye çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"Polonezköy'de 1985 yılında yapılan bir plan vardı" diyen Başkan Yücel Çelikbilek, "O plan çerçevesinde yasal yapılaşmalar oldu. Ama her bölgede olduğu gibi Polonezköy'de de bizim istemediğimiz bazı yasal olmayan yapılar oluştu. Köylülerden görüşler alındı, daha sonra planlar işlendi. Özle toplantılar yaptık, birlikte müzakere ettik. Tabi ki de bütün insanların aynı kanaatte sayılması mümkün değil. 178 tane tapulu arsa var. Bunların 64 tanesinde yapılaşma yok. Diğerlerinde yapılaşma var. Köy içerisinde taban kullanım şuanda yüzde 12' dir. Yani fiilen kullanım yüzde 12'dir. Biz bunu yüzde 10'a indirdik. Yani biz burada imar verdik diye bir şey söz konusu değildir. Tam tersi var olan imarın bir kısmını da aşağıya çekmişiz. Yasaların daha düzgün işlemesinden dolayı imarı yüzde 2'lik aşağıya çektik. 3 bin hektarlık tabiat parkının içerisinde kullandığımız imar planı ise 175 hektarlık bir alandır. Bu hektara köy alanına plan yapacağız. Eğer yüzdeye vurulursa yüzde 6 buçuğuna plan yapıyor" dedi.

"PLANLAR İÇERİSİNDE KAFE VE TİCARİ ALANLAR GEÇMİYOR"

Polonezköy'deki ormanlar hakkında da bilgiler veren Yücel Çelikbilek, "'Polenezköy ormanları yok oldu' gibi bir kavramı kabul etmek mümkün değil. Bilgi eksikliği var. Yoksa biz Polonezköy'ün mevcut yapısını bozacak bir şey yapmadık. Yüzde 16,5'luk kısımdan insanlara yüzde 10'luk bir imar planı veriyoruz. Orada yıllarca tapu sahibi olan insanlara haklarını vermek anlamında. Binalar yasal değilse bizim onlara hak verme gibi bir şeyimiz mevzu bahis değildir. Çünkü bizden ruhsat alma gibi bir şansı yoktur o kişinin. Yasal olmayan binaları yasal hale getirmemiz mümkün değildir. Biz bu yüzden bütün zemini yasal hale getirmek istiyoruz. İnsanların hakları teslim edilmediği için sıkıntıya girmelerini istemiyoruz. Haklarını beklediler yıllarca mülk sahipleri bu yüzden biz bu planları yaptık" şeklinde konuştu.

Yapılan planlara ilişkin bir takım fonksiyonların verildiğini söyleyen Başkan Çelikbilek, "Bu planlar içerisinde kafeler, ticari alanlar geçiyor. Bu ticaret alanları bir başka yerde düşünüldüğü gibi 3 emsal, 4 emsal gibi hiçbir şekilde ticari alan değildir. Buradakiler gayet basit yapılardır. Büyük alanlar yok zaten burada. Biz buranının köy özelliğini korumaya çalışıyoruz zaten. Dolayısıyla vatandaşın kafasını karıştırıldığı gibi 'Polonezköy çok ciddi bir yapılaşmaya açılacak. Burada artık hayat gidecek' diye bir kavram söz konusu değildir" diye konuştu.

Çelikbilek, turizmin geliştiği bölgede yol genişletme çalışmaları da olacağını ifade ederek, "Bunun için sağdan, soldan bazı insanların yerlerini almak zorunda kalacağız. Vatandaş yer vermemek için bizler burada razıyız denilecektir ama sizin gelişen bir ülkede, gelişen bir köy mantığı içerisinde sizler daracık yollar tutmanız mümkün değildir. Köyde bir şeyler yapılıyorsa bu yüzden lazım olan yolu da vermek lazım. Vermezseniz orası gelişmez. Oradan geçecek araçların uygun şartlarda geçmesi lazım. O bölgenin ekonomik güçleri artsın diye bir cam ocağı da onardık. Gelenler bir cam kültürünü de görecek" ifadelerini kullandı.

"Orman mesafeleri korundu" diyen Başkan Çelikbilek, şöyle devam etti: "Hiçbir şekilde köy yerleşkesinin dışında hiçbir plan fonksiyon yüklemedik Polonezköy'e. Tabiat ve kültür varlıkları içerisinde Tabiat Parkı değerlendirilince yüzde 10'unun dışına bir şey yapma şansı yok. Bütün buradaki yapıların tamamı buradaki bölge insanının rahat edebilmesi adına eski plandan, yeni bir plan konsepti içerisinde yaşanılabilir bir yer hale getirdik."

3 yıldır titiz bir çalışma gerçekleştirdiklerini söyleyen Yücel Çelikbilek, "Bu planlara itiraz edilse bile planların değişebileceğine ihtimal vermiyorum. Yine de vatandaşların itiraz etme gibi bir hakkı var. Yasal olarak itiraz edebilirler. Bizler planların kesinleştirdikten sonra açık bir şekilde medyaya bilgi verelim dedik ama planla ilgili eksik ve noksan bilgiler var. Bu yüzden basın toplantısı yapma gereksinimi duyduk" dedi.

"KİMSENİN MEZARLIĞINI VE KİLİSESİNİ ELİNDEN ALMIYORUZ"

"Muhtarlarla konuştuğumuz dışında hiçbir plan yapmadık" diyen Başkan Yücel Çelikbilek, sözlerini şöyle tamamladı: "Bizler Polonyalı kardeşlerimizin gitmesini istemeyiz. Yakın zamanda sıkıntıları olmuştu. Mezarlık ve tesis alanları vardı. AB Bakanları ile birlikte Polonya'da istişare ettik ve bir sonraki gün de Polonezköy'e gittik. Orada mezarları büyükşehirde çıkartılan bir yasayla Polonyalılara bırakacağımızı söyledik. O köyün mezarlığı, o köyün insanlarına ait. Aynı zamanda kiliseler de dahil." - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Yücel Çelikbilek Polonezköy Beykoz Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title