Haberler

Beyazıt Ramazan Sohbetleri"

Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu yazar ve akademisyen Ahmet Güner Sayar oldu.

Türkiye Diyanet Vakfınca düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu yazar ve akademisyen Ahmet Güner Sayar oldu.

Beyazıt Devlet Kütüphanesindeki etkinlikte ramazan ve oruç üzerine bir konuşma yapan Prof. Dr. Sayar, Kuran-ı Kerim'de orucun anlatıldığı ayetlere değindi.

Ahmet Güner Sayar, Bakara suresinin 183. ayetinden 197. ayetine kadar oruç ibadetinden bahsedildiğini belirterek, "Orada neyin ne olduğu bellidir. 'Oruç sizden evvelkilere farz olunduğu gibi size de farz kılınmıştır.' ayetinden anlıyorsunuz ki Cenabı Hakk inananları bir çerçeve içerisinde tutmak istiyor. Ayetin başlarında ıskalanan bir söz var. 'Sakınasınız' diyor. 'Korunmanız için' diyor. Bu çok önemli. Yoksa korunma olmadan niyet edip iftar saati orucunu açmanın bir anlamı olmayacaktı." dedi.

Orucun kolay değil, zor bir ibadet olduğuna işaret eden Sayar, "Ayetin indirildiği vakit yaz günlerindedir. Zaten ramazan kelimesi etimolojik olarak uzun olarak yaz günlerine tekabül ediyor. Şartlar ağır ama mükafatı büyük. Zor bir ibadet. Baktığın zaman bir insanı çok rahat anlarsınız. Anlaşılır." ifadesini kullandı.

Ahmet Güner Sayar, oruçtaki sakınma ve korunma meselesinin insanı düşünceye sevk etmesi gerektiğinin de altını çizerek, "Orucun temel fonksiyonu tefekkürle sizi infaka götürmesidir. Ramazanın en önemli yanı kanaatimce iftarını yapmak, güllaçtan yiyerek, Karagöz oynatmak değildir, tefekkürdür, düşünmektir." şeklinde konuştu.

Orucun bir pergelin ayağı gibi bir yere sabit olması gerektiğini kaydeden Sayar, "Ramazanda en büyük keramet ibadetten zevk almaktır. Dolayısıyla pergelin sert ve çivili ayağını oruca koyduğumuz zaman diğer ayağını nereye, nasıl götüreceksin? Zekata ve hacca götüreceksin." dedi.

Sayar, toplantının ardından dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın Memduh Cumhur konuşmacı olarak yer alacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Ahmet Güner Sayar Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title