Haberler

Beyazıt Ramazan Sohbetleri

Türkiye Diyanet Vakfı'nca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu Dr. Melike Günyüz oldu.

Türkiye Diyanet Vakfı'nca bu yıl 35'incisi düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nin konuğu Dr. Melike Günyüz oldu.

Yazar ve editör Günyüz, Beyazıt Devlet Kütüphanesi'nde yapılan etkinlikte, dini içerikli çocuk yayıncılığı üzerine bir konuşma yaptı.

Kendisi de birçok çocuk kitabı kaleme alan Günyüz, çocuk yayıncılığına gereken önemin verilmediğini ve çocukları eğitmenin en önemli unsurlarından birinin kitaplar olduğunu söyledi.

Aynı zamanda, Erdem Yayın Grubu'nun genel yayın yönetmenliğini yürüten Günyüz, dini içerikli çocuk kitaplarına, içerik oluştururken büyük bir hassasiyetle yaklaşılması gerektiğini dile getirdi.

Günyüz, çocuk kitaplarında Kur'an ve sünnetin referans alınması gerektiğini aktararak, "28 Şubat döneminde, Kur'an kurslarındaki yaş sınırı yükseltilince aileler bir arayışa girdi. Çocuklara dini bilgiyi nasıl verecekleri konusunda bir kaygı yaşamaya başladılar. Bu durum da dini içerikli çocuk kitaplarına bir pazar oluşturdu. O dönemde toplumun beklentilerini karşılayan dergiler ve kitaplar basıldı. Bütün bunlar el yordamıyla çok da düzenli olmayan bir şekilde yapıldı." dedi.

Dini içerikli olsun ya da olmasın, çocuk kitabı yayıncılığında problemler yaşandığına vurgu yapan Günyüz, şöyle devam etti:

"Toplumsal olarak, kitaplarımızda bir estetik sıkıntımız var. Kitap tasarımı ve grafiği noktasında yüzyıllarca geçmişi olan bir toplum değiliz. Bence, Türkiye'de en seküler kesim Müslümanlar. Peygamber efendimizin, 'Yarın ölecekmiş gibi ahirete, hiç ölmeyecekmiş gibi dünyaya çalış' hadisini yanlış anladığımızı düşünüyorum. Hadisin dünyayla ilgili olan kısmında olabildiğince her şeyin güzelini yapmaya çalışmak, ahirete ait işlerde de annemizden, babamızdan, atalarımızdan gördüğümüzü sürdürmek. Günümüzde yaşadığımız dini hayatın bu problemlerinin, çocuk kitaplarına da yansımış olduğunu düşünüyorum."

"Çocukların muhakemelerine hitap etmemiz gerekiyor"

Günyüz, çocuk metinlerinde bir kısır döngüye girildiğinin altını çizerek, "İslam'ın 5 şartını çocuklara ezberletiyoruz. Ben Kur'an-ı Kerim'i okuduğum zaman başka bir şey anlıyorum. Tefekkür etmenin, anneye babaya iyilik yapmanın, yetim hakkı gözetmenin de temel İslami kavramlar olduğunu düşünüyorum. Dini bilgi vermekten kastımız, çocuklara Müslümanca bakış açısını kazandırmak mıdır yoksa gelenekten gelen öğretileri aktarmak mıdır? Artık, çocukların muhakemelerine hitap etmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın, yazar ve akademisyen Prof. Dr. Ahmet Güner Sayar konuşmacı olarak yer alacak.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

28 Şubat Türkiye Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title