Haberler

Beyaz Kabus" Aslında Bereket Sebebi

Özellikle büyükşehirlerde hayatı zorlaştırması nedeniyle "beyaz kabus" olarak nitelendirilen kar, yer altı su seviyesinin yükselmesine ve tahıl gibi bu dönemde ekili olan ürünlerin yetişmesine önemli katkı sağlıyor NEÜ Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın: "Karın aslında kabus değil, uzun.

ABDULLAH YILDIZ - Özellikle büyük şehirlerde "beyaz kabus" olarak nitelendirilen kar, yer altı su seviyesinin yükselmesine ve ekili arazilere yaptığı katkı gibi nedenlerle bereket anlamına da geliyor.

Dona çekince yolların kapanmasına, okullarda eğitime ara verilmesine neden olan kar, yaşanan olaylar nedeniyle kimileri tarafından "beyaz kabus" olarak nitelense de mevsiminde yağınca bitki örtüsünden ekili alanlara, yer altı su kaynaklarına kadar birçok açıdan sayısız fayda sağlıyor.

Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Rektör Yardımcısı ve Çevre Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, AA muhabirine, son günlerde yerleşim merkezlerinde kalınlığı birkaç santimetreden başlayan, 60 santimetreye kadar çıkan karın aslında bereket ve rahmet kaynağı olduğunu söyledi.

Bazı şehirlerin yüksek kesimlerinde yolların kapanmasına, 44 ilde ilköğretim, ortaöğretim ve üniversite eğitimine ara verilmesine neden olan kar yağışının bazı kişilerce "beyaz kabus" şeklinde nitelendirildiğine dikkati çeken Aydın, ancak ekolojik denge ve su kaynakları açısından "beyaz rüya" olarak da görülebileceğini ifade etti.

Türkiye'nin büyük bölümünün yarı kurak sayılabilecek iklim kuşağında bulunduğuna işaret eden Aydın, kişi başına düşen 1,519 metreküp civarındaki yıllık su miktarıyla su azlığı yaşandığını, kaynakların sınırlı olduğunu anlattı.

Aydın, su kaynaklarının yaklaşık yüzde 70'inin tarımsal amaçlı kullanıldığını, kar yağışlarının bu anlamda olumlu etkisi bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Kar yağışının yeryüzü ve yer altı su rezervlerini, baraj doluluk oranlarını artırması gibi birçok avantajları da var. Örneğin Fırat havzasındaki su akımının yüzde 70'ini kar erimesi meydana getirmektedir. Kar yavaş yavaş eriyerek toprağa süzüldüğü için özellikle yer altı sularının beslenmesi açısından çok önemlidir. Ülkemizde yoğun kullanım sebebiyle yer altı suyu tablasının her yıl düştüğü dikkate alınırsa kar yağışı hayati önem arz etmektedir. Ayrıca Orman ve Su İşleri Bakanlığının son yağışlarla barajların doluluk oranlarının yüzde 75'lere ulaştığını bildirilmesi kar yağışlarının faydasının en önemli göstergesidir."

Konya Ovası'nın kapalı bir havza olması ve yoğun şekilde tarımsal sulama yapılması nedeniyle her yıl yer altı su seviyesinin bir metre azaldığının altını çizen Aydın, kar yağışının bu seviyenin yükselmesine katkı sağlayacağını aktardı.

"Güzel bir rüya olduğunu söylemek daha doğru olur"

Yağmur ve özellikle kar yağarken havadaki kirletici partikülleri ve gazları bünyesine aldığı için mikroorganizmaların çoğalmasını yavaşlattığını kaydeden Aydın, havadaki kirleticilerin temizlenmesine, mikropların ölmesine veya çoğalmasına engel olacak etkilere sahip olduğunu söyledi.

Kar yağınca havanın yumuşadığını, aşırı soğumasının engellendiğini dile getiren Aydın, "Anadolu'da yağmur için 'Rahmet, bereket yağıyor' diye kullanılan bir tabir vardır. Kar yağışını da böyle nitelendirerek, Türkiye'ye rahmet ve bereket yağdığını söylemek daha uygundur. Karın aslında kabus değil, uzun vadedeki su getirisi açısından ülkemiz insanları için güzel bir rüya olduğunu söylemek daha doğru olur" ifadesini kullandı. - Konya

Kaynak: AA / Yerel

Mehmet Emin Aydın Türkiye Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title