Haberler

Beyaz Çay Üretimi Yetersiz Kalınca Yurt Dışı Talebi Karşılanamadı

Güncelleme:

Pek çok ülkenin satın almak için sıraya girdiği ve faydaları ile övülen beyaz çay için, 600 kilogramlık yıllık üretimin yetersiz gelmesiyle kendisine olan talep karşılanamadı.

Türkiye'de üretimine 2014 yılında başlanan ve bu yıl yaş çay sezonunda yaklaşık 600 kilogram üretilebilen beyaz çayda üretim az, talep fazla olunca yurt dışına ihracat yapılamıyor.

NEREDEYSE İKİ KAT ARTTI AMA YETERLİ DEĞİL

Yaklaşık beş yıl süren araştırma ve geliştirme çalışmalarının ardından üretimine başlanan beyaz çayda ilk yıl 400 kilogram, 2015 yılında ise 350 kilogram üretim gerçekleşti. 2016 yılındaki 600 kilogramlık üretim, 2015'i neredeyse ikiye katladı.

KİLOSU 4.500 TL'YE KADAR ÇIKABİLİYOR

Günün ilk ışıkları ile güneş ışığına fazla bırakılmadan, yaş çayın beyaz tüylerle kaplı tepe tomurcuklarını özenle elle toplayan üretici, yaş beyaz çayın kilogramını 400-450 liraya satıyor. Özel yöntemlerle muhafaza edilerek üretimi gerçekleştirilen beyaz çayın ise 20 gramı 80 liradan, kilogramı ise 4 ile 4 bin 500 lira arasında değişen fiyatlara çıkabiliyor.


"BEYAZ ÇAY ÜRETİMİ, TALEBİ KARŞILAMADA YETERLİ DEĞİL"

Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyaz çayda üretimin beklenen oranda artmadığını ancak talebin her yıl artış gösterdiğini söyledi.

Arzın, talebi karşılayamayacak durumda olması nedeniyle zorlandıklarını ifade eden Erdoğan, "Aktarlar ve özellikle de doktorların önermesi ile talep karşılanamaz hale geldi. Bu yıl ikinci ve üçüncü sürgündeki beyaz çay üretimi ile talebin belli kısmına cevap verebiliyoruz. Üreticilerimiz artık, 'Ben kurutarak pazarlayayım, daha fazla para kazanayım.' mantığında hareket etmeye başladı." dedi.

ÖZENLE SAKLANMALI, KOŞULLARI ÇOK İYİ OLMALI

Erdoğan, yaş beyaz çayı kurutma tekniğinin çok farklı olduğuna dikkati çekerek, bu çayın gün ışığı görmeden kurutulması gerektiğini anlattı. Yüksek derece ısı görmediği için mikroorganizma da barındırmaması gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ayrıca saklama koşullarının çok iyi olması lazım geldiğini söyledi.

"FRANSA'DAN TALEP VAR, KARŞILAYAMADIĞIMIZ İÇİN BIRAKTIK"

Erdoğan, beyaz çay üretiminin talep için yeterli olmadığını dile getirerek, "ÇAYKUR'da ve özel sektörde 300'er kilogram olmak üzere toplam 600 kilogram beyaz çay üretimi gerçekleşti. Yurt içi talebinin tamamını karşılayamasak da 2016 yılını rahatlıkla kapatabiliriz. Yurt dışı taleplere cevap veremiyoruz. Özellikle Fransa'dan gelen talepler var ve bunları karşılayamadığımız için geriye bıraktık." değerlendirmesinde bulundu.

"İYİ BİR TANITIMA 3 BİN TONA YAKIN TALEP GELEBİLİR"

Beyaz çayda her yıl yaklaşık 300 kilogramlık talebin karşılanamadığının altını çizen Erdoğan, "Gelecek talepleri karşılayamayacağımız için ürünün tanıtımını da yapmıyoruz. Katıldığımız gıda fuarlarında ürünü özellikle öne çıkarmıyoruz. İyi bir tanıtımla yurt içi ve yurt dışından yılda 3 bin tona yakın talep gelir." diye konuştu.

POTANSİYELİ 1 TONDU, 600 KG ÜRETİLDİ

Erdoğan, bölgede yılda en fazla bir ton beyaz çay üretilebileceğini, bu yıl ise yaklaşık 600 kilogram ürün elde edilebildiğini yineleyerek, üretimin artması için kalıcı çalışmalar yapılması gerektiğini kaydetti.

"SAĞLIĞA FAYDASINI BİLİMSEL OLARAK KANITLAYACAĞIZ"

Beyaz çayın, müstahsil ve sanayici açısından son derece verimli gelir getirici ürün olduğunu aktaran Erdoğan, ayrıca sağlık açısından da değerli kabul edildiğini söyledi.

Erdoğan, beyaz çayın sağlığa etkisinin tespiti noktasında çeşitli çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, çok güzel sonuçlar elde edileceğine inandığı çalışmaları tamamlanmasının ardından kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.

'KANSERİ YAVAŞLATIYOR'

Oregon Eyalet Üniversitesi tarafından yapılan bir çalışmaya göre beyaz çayda bulunan kateşinler, kanserli hücre oluşumunu önleyerek kanserli tümörlerin büyümesini yavaşlatabiliyor. Yine aynı raporda yer alan bilgilere göre düzenli beyaz çay içmek karaciğer, cilt, göğüs, kolon, prostat, akciğer, yemek borusu, pankreas, mide ve yumurtalık kanseri riskini azaltabiliyor. Amerikan Kanser Derneği ise beyaz çayı meme kanseri atlatmış kişilere kanserin nüksetmesini önlemek için tavsiye ediyor.

'KİLO VERDİRTİYOR, GENÇLEŞTİRİYOR'

Amerika'da obezite üstüne yapılan bir araştırmaya göre ise beyaz çay, yağ hücresi oluşumunu baskılıyor ve vücutta yağ birikimini önlüyor. Antioksidan deposu olan beyaz çay, ciltteki zararlı maddeleri de temizleyip, cildi gençleştiriyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Mehmet Erdoğan Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title