Haberler

Beyaz Baston ile Özgürce Yürüyorlar

Fethiye'de açılan "Bağımsız Hareket Kursu"na katılan görme engelliler, beyaz bastonla eğitim alarak başkalarına muhtaç olmadan bir yerden bir yere gidebilmeyi öğrendi.

Fethiye'de açılan "Bağımsız Hareket Kursu"na katılan görme engelliler, beyaz bastonla eğitim alarak başkalarına muhtaç olmadan bir yerden bir yere gidebilmeyi öğrendi.

Altınokta Körler Derneği Fethiye Şubesi ile Fethiye Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu işbirliğinde başlatılan 18 saatlik kursta, 6 görme engelli bastonla yürüme eğitimi aldı.

Görme engelliler öğretmeni Fatmagül Şahintepe eşliğinde beyaz bastonla yürüme eğitimini tamamlayan engelliler, yardım almadan hareket edebilmeyi öğrendi.

Kendisi de görme engelli olan Altınokta Körler Derneği Fethiye Şubesi Başkanı Mehmet Üstün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursu görme engellilerin talebi doğrultusunda halk eğitimle ortaklaşa düzenlediklerini söyledi.

Görme engelliler için bağımsız hareketin önemine değinen Üstün, "Görme engellilerin bağımlılıklarının en az düzeye inmesi ve özgürleşmesi açısından bu kurslar çok önemli. Geçmiş yıllarda da bu kurslardan düzenledik. Talep olması durumunda yeni kurslar da düzenleyebiliriz." dedi.

- "Bağımsızlık bizim için çok önemli"

Doğuştan görme problemi olan ve zamanla görme yetisini tamamen kaybeden Eser Tunçoğlu, bağımsız hareketin kendisi için büyük önem kazandığını vurguladı.

Beyaz bastonun hayatına girmesinin işlerini kolaylaştırdığını anlatan Tunçoğlu, "Bu kursa ve düzenleyenlere canı gönülden minnettarım. Bağımsızlık bizim için çok önemli. Birilerinden destek almak zorundasınız ve birileri sürekli size uyum sağlamak zorunda kalıyor. Bu anlamda bizim işimiz kolaylaştırdı. Bizim görmeyen gözlerimiz, gören göze 'bastona' dönüştü. Artık caddelerde tek başımıza, korkusuzca boy gösterebiliyoruz." diye konuştu.

- "Kaldırımlar sadece yayalara ait olmalı"

Yürüyüş eğitimleri sırasında birçok olayla karşılaştıklarını belirten Tunçoğlu, şunları söyledi:

"Kaldırımlarda yayaların yürümesinden çok takıldığımız engeller oldu. Kaldırımlara motosiklet, işletmelerin masaları, reklam tabelaları konuluyor. Biz de bunlara takılıyoruz. Kaldırımlar sadece yayalara ait olmalı. Böyle olursa bizler için de kolaylık sağlanmış olur. Bu anlamda yerel yönetimlerden de destek bekliyoruz."

Görme engelliler öğretmeni Fatmagül Şahintepe, amaçlarının görme engellilere hem bağımsız hareketi öğretmek hem de toplumda kendi başlarına yaşamalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Kurslarda eğitim alan herkesin bastonunu alıp sokağa çıkmasını istediğini belirten Şahintepe, "Tüm engelli anne babaları çocuklarını dışarıya çıkarsınlar. 'Toplumda biz de varız' mesajını vermemiz gerekiyor. Evlerimizde kapalı kaldığımız sürece kimse bizi görmeyecek ve sayımızı bilmeyecek. Kursa katılanları sokakta birisinin kolunda görmek istemiyorum." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Mehmet Üstün Fethiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title