Haberler

Beslenirken Safra Kesenizi de Düşünün

Ramazanda ağır yemek ve az su tüketimi, karaciğerdeki safra kesesinde taş oluşumunu tetikliyor Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dağ: "15 16 saat aç kalan birinin ağır yemekten sonra safra kesesi gerildiği için taş oluşum riski söz konusu"

Mustafa Çiftçi - Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Adabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Dağ, ramazanda ağır yemek ve az su tüketiminin karaciğerdeki safra kesesinde taş oluşumunu tetiklediğini belirterek, "15-16 saat aç kalan birinin ağır yemekten sonra safra kesesi gerildiği için taş oluşum riski söz konusu" dedi.

Dağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sindirim sisteminin bir parçası olan safra kesesinin karaciğerden gelen safrayı depolandığını söyledi.

Özellikle yağlı gıdaların sindiriminde kullanılan safranın bulunduğu kesede zamanla taş oluşabildiğine dikkati çeken Dağ, şu bilgileri verdi:

"Taş oluşumu, safranın içerisindeki su ve yağ oranıyla ilgili. Su azaldığı zaman taş oluşumu artıyor. Sıvı oranı azalır, yağ oranı artarsa taş gelişebiliyor. Risk, 40'lı yaşlarda, beyaz tenli ve özellikle kilolularda, doğum yapmış kadınlarda daha fazla. Bunun dışında safranın koyulaşmasına, akışkanlığının azalmasına neden olan her şey taş oluşumuna zemin hazırlar. Bir takım kan hastalıkları, uzun süre hastanede yatan hastalar, hızlı kilo verenler, gebeler yine risk altındadır. Burada en büyük şikayet, karın ağrısı olur. Sağ tarafta yemeklerden sonra karın ağrısı başlar, sağ omuza veya kulunç bölgesine, mideye yayılabilir. Beraberinde hazımsızlık da ortaya çıkar."

Ramazanda safra kesesine bağlı rahatsızlıklara daha sık rastlandığına dukkati çeken Dağ, şu uyarılarda bulundu:

"15-16 saat aç kalan birinin ağır yemekten sonra safra kesesi gerildiği için taş oluşum riski söz konusu. Taşı olan hastada ise safra kesesi iltihabı oluşabilir. İltihap gelişince hasta şiddetli karın ağrısı duyar. Bulantı, kusma şikayeti buna eklenebilir. Taş yerinden oynadıysa, safra kanalına düştüyse sarılık yapabilir. En korkulan kısmı ise sarılıkla birlikte pankreas bezi iltihaplanmasının ortaya çıkması. O yüzden safra kesesi olanlar daha çok dikkat etmeli. Oruç tutuluyorsa iftardan sonra bol su tüketmek, yağlı gıdalardan, kızartmadan uzak durmak gerekir. Safra kesesi için en tehlikeli gıdaların başında yumurta gelir. Yumurta, safra kesesini kastığı için karın ağrısı, mide ağrısı ve hazımsızlığı artırabilir. Sahurda yumurta yiyen kişi gün içinde sıvı alamadığı için safra kesesindeki sıvı koyulaşır. Bu da safranın kasılmasına neden olur. Önerimiz yumurtaya daha temkinli yaklaşılması. Bunun yanı sıra sebze ve meyve tüketilecekse soyarak yenilmeli. Gaz yapan kuru fasulye, nohut gibi gıdalardan uzak durulmalı. Kırmızı et yerine beyaz et tüketilmeli. Gazlı içecekler, katkı maddesi bulunan cips, çerez gibi gıdalar tüketilmemeli."

Safra kesesi taşının tek tedavisinin cerrahi müdahale olduğunu dile getiren Dağ, ultrasonik dalgalar ya da ilacın yetersiz kaldığını belirtti. - Mersin

Kaynak: AA / Sağlık

Mersin Üniversitesi Sağlık Haberler

Bakmadan Geçme

25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 25 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Ziraat Türkiye Kupası ikinci maçlar ne zaman? ZTK rövanş maçları ne zaman oynanacak? Muhtarlıklar kalkıyor mu? Türkiye'de kaç muhtar var, maliyeti ne kadar? Son seçim anketi! Bu pazar seçim olsa hangi parti yüzde kaç oy alır? Manchester United Sheffield United maçı CANLI izle! 24 Nisan MANU Sheffield United maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Toz taşınımı nedir, ne zaman olacak? Toz taşınımı hangi illerde olacak? Muharrem ayı ne zaman 2024?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title