Haberler

Beşiktaş'tan Tarihi Satış

Ali DANAŞ - İSTANBUL / DHA

Beşiktaş yönetiminin Ersan Adem Gülüm'ü Çin'in Hebei China Fortune takımına 7 milyon Euro bonservis bedeli ile satması gündeme bomba gibi düştü.

Siyah Beyazlı yönetim 3 yıl önce kaleci Mc Gregor, bu yaz Demba Ba, Atınç Nukan ve Cenk Gönen, şimdi de Ersan Gülüm'ü satarak kulübe toplamda 28.1 milyon Euro kazandırdı.

ERSAN GÜLÜM VE BEŞİKTAŞ GELEN SON TEKLİFE HAYIR DİYEMEDİ

Avusturalya pasaportu olduğu için yaz aylarından bu yana Çin takımlarının sürekli radarında olan Ersan için, bir çok kez Beşiktaş'ın kapısına gelen takımlardan Hebei China Fortune adeta açık artırmaya dönen bu transferi sürpriz bir atakla bitirdi.

Daha 2 gün öncesine kadar Beşiktaş'ta kalacağına ve önümüzdeki yaz Çin'e gideceğine kesin gözüyle bakılan Ersan Gülüm, kendisine teklif edilen yıllık 3.5 milyon Euro'luk rakamın karşısında daha fazla duramadı ve hemen Çin'e gitmeyi kabul etti.

DEĞİŞEN TRANSFER POLİTİKASI KULÜBE KAZANÇ SAĞLIYOR

Beşiktaş'ın Ersan Gülüm'den kazanacağı 7 milyon Euro bonservis bedeli, yönetimin geçen yaz ayından bu yana yaptığı transfer pazarlamalarının ne kadar doğru olduğunu da gözler önüne seriyor.

Fikret Orman yönetiminin, ilk üç senesinde fazlasıyla eleştirilen transfer stratejileri, alınan oyunculara ödenen ücretler, bu oyuncuların gösterdikleri performanslar sürekli olarak eleştiri konusu olmuş hatta çoğu zaman Yıldırım Demirören dönemiyle kıyaslanmıştı.

Ancak başarısız transfer hamlelerinin yanında Oğuzhan ve Gökhan Töre gibi adı Avrupa piyasasında sürekli geçeceği tahmin edilen oyuncuların yanına, Kerim Frei, Demba Ba ve Sosa gibi Uluslararası kalitede isimler de transfer edilince tüm transfer stratejileri tersine döndü.

Özellikle son iki sezondur dış transferde dümene Erdal Torunoğulları'nın geçmesiyle 13-15 milyon Euro telaffuz edilen oyuncular 3-4 milyon 8-9 milyon telaffuz edilen futbolcular da 2-2.5 milyon Eurolara transfer edilmeye başlandı. Hatta 9 milyon Euro denilen Mario Gomez'in bin Euro gibi sembolik rakama transfer edilmesi Beşiktaş ve Erdal Torunoğulları adına bir zirveydi.

Peki ne gibi etkenler Beşiktaş'a bu sezonki transfer başarısını getirdi.

İşte 4 ana madde halinde bu etkenler:

1-UEFA denetimi bir milat oldu

Beşiktaş'ın, değişen ve tüm spor kamuoyunun dikkatini çeken transfer planlamasında elbette ki zorlayıcı etkenler vardı ve bu zorlayıcı etkenlerin en başında da UEFA tarafından devreye sokulan Finansal Fair Play denetim mekanizması geliyordu.

Toplamda 4 milyon Euro transfer hakkı olan ve başka transfer yapması için oyuncu satması gereken Siyah Beyazlılar, bu mecburi uygulama ile hiç satılmayacak Demba Ba'yı 13 milyon Euro gibi bir rakamla Çin'e gönderdi. Alt yapıdan yetişen Atınç Nukan'ın da Alman takımı Red Bull Leipzig'e 5 milyon Euro'ya transfer olmasıyla kasasına 18 milyon Euro koyan Beşiktaş, bu rakamı en doğru kullanan isim olan Erdal Torunoğulları'nın transfer başarıları ile kadroya Gomez,Rhodolfo, Beck,Tosic gibi isimleri kattı.

2-Yönetimin uyumlu çalışması

Beşiktaş yönetiminin yaz sezonundan bu yana transferde uyguladığı doğru politikalar ve uyumlu çalışma 8 ayda kulübün kasasına 25.6 milyon Euro girmesini sağladı. Bu rakam 2 sezon önce Mc Gregor'un Hull City'e satılması ile toplamda 28.1 milyon Euro'ya ulaşıyor.

Takım için bir iskelet kurmaya ve değer edecek futbolcuları transfer etmeye özen gösteren Siyah Beyazlı yönetimde dışarda Erdal Torunoğuları içerde de Ahmet Nur Çebi ve Metin Albayrak transferi yöneten isimler oldular.

Erdal Torunoğulları düşük maliyetlerle oyuncu almada uzman olurken yurt dışına satılan 3 oyuncunun transfer pazarlığını yapan Ahmet Nur Çebi ve Metin Albayrak ise kulübün kasasına giren paralarda önemli pay sahibi oldular.

3-Doğru menajer ile çalışmak

Futbol kulüpleri her ne kadar sürekli menajerlerden yana sıkıntılı olduklarını dile getirseler de menajersiz oyuncu olmadığı için bu döngüden kurtulamaları da imkansız.

Ancak doğru menajer ve doğru zamanlama aynı ana denk gelince kulüp için fazlasıyla yararlı da olabiliyor.

Demba Ba'nın Beşiktaş'a kazandırılmasında çok etkin bir rol oynayan menajer Ahmet Bulut Senegalli golcünün Çin takımı Shangai Shenhua'ya transaferinde de çok önemli bir rol oynadı ve Beşiktaş'ın 13 milyon Euro kazanmasında yardımcı oldu.Aynı Ahmet Bulut, hesapta dahi yokken genç futbolcu Atınç Nukan'ı da Alman 2.lig takımı Red Bull Leipzig'a pazarlayarak Beşiktaş'a 5 milyon Euro daha kazandırdı.

Siyah Beyazlılar bu iki oyuncuyu satarak 18 milyon Euro kazanırken aynı dönemlerde Erdal Torunoğulları, Özkan Doğan ve Ahmet Bulut ile birlikte Dünya'nın sayılı golcülerinden Mario Gomez'i hala kimsenin inanmadığı bir rakama Beşiktaş'a kazandırdı.

4- Çin takımlarının transfer pazarına paraşütsüz dalışı

Beşiktaş'ın Demba Ba'dan sonra Çin'e sattığı ikinci oyuncu Ersan Adem Gülüm ile Çin pazarından kasasına giren para miktarı 20 milyon Euro (65 milyon Lira) oldu.

Son bir kaç yıldır Çin'de futbolu geliştirmek ve ülkenin futboldaki pazar payını yukarılara çekmek isteyen Çinli işadamlarının iştahından Siyah Beyazlılar da böylece nasibini aldı.

Daha geçen hafta Trabzonspor'dan MBia'yı 6 milyon Euro'ya alan Hebei China Fortune,Ersan için ödediği 7 milyon Euro ile Türkiye pazarında bir haftada 13 milyon Euro harcayıp gitmiş oldu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Beşiktaş Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Süt fiyatları ne kadar oldu 2024? Çiğ süte zam geldi mi? KABİNE TOPLANTISI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA? 16 Nisan Kabine Toplantısı gündemi nedir? Merkez Bankası'nın faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı ne zaman açıklanacak? Resmi Gazete bugün (16 Nisan) kararları nedir? Resmi Gazete atama kararları 2024 belli oldu mu? 16 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 16 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Threads hesabı kapanırsa Instagram da kapanır mı, ne olur? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 16 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 16 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Elektrikler ne zaman gelecek? İstanbul'da elektrik kesintisi! 16 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 16 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 16 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 16 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 16 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 16 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title