Haberler

Beşiktaş'ta Nefes Kesen Deprem Tatbikatı

17 Ağustos 1999 depreminin 16’ncı yıl dönümünde Beşiktaş’ta gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı düzenledi.

17 Ağustos 1999 depreminin 16'ncı yıl dönümünde Beşiktaş'ta gerçeğini aratmayan deprem tatbikatı düzenledi. Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar burada yaptığı konuşmada Beşiktaş'ta 40 bin haneye deprem yardım çantası dağıtılacağını açıkladı.

Beşiktaş Belediyesi ve Arama Kurtarma Derneği'nin (AKUT) işbirliği ile Beşiktaş'ta deprem tatbikatı yapıldı. Türkiye'yi derinden yaralayan ve binlerce insanın ölümüne sebep olan 17 Ağustos depremin canlandırıldığı tatbikatta, olası bir İstanbul depreminde olaşacak can kaybına dikkat çekildi. 17 Ağustos depreminde hayatını kaybeden vatandaşlara 1 dakikalık saygı duruşuyla başlayan tatbikat, enkaz altında kalan AKUT gönüllüsünün kurtarılmasıyla son buldu. Tatbikata, Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar ile AKUT Başkanı Nasuh Mahruki katıldı.

40 BİN HANEYE DEPREM YARDIM ÇANTASI

Başkan Hazinedar, burada yaptığı konuşmada olası bir İstanbul depreminde oluşacak can kayıplarına dikkat çekti. Hazinedar, Beşiktaş'ta 40 bin haneye deprem yardım çantası dağıtılacağını ifade ederek, "Biz Beşiktaş'ta, bugüne kadar 15-16 aydır belediye başkanlığı sürecimizde hiçbir yeşil alanı imara açmadık. Hiçbir deprem toplanma alanını imara açmadık. Bu konularda özel bir hassasiyet içinde davrandık. Deprem konusunda bilinçlendirmeyi belediyemizin idari olarak en önemli sorumluluk noktasından biri belirledik. Bakın bu bilinçlendirme fevkalade önemli. Çünkü bugün belki 50 bin yurttaşımıza biz Beşiktaş'ta davetiye çıkardık. Toplumun bu konuda da duyarlılığını açıkçası değerlendirmek zorundayız. Ama bütün onların toplumun duyarlılığından yerel yönetimler olarak görevlerimizi yerine getirmek zorundayız. Biz Beşiktaş'taki 40 bin haneye depremde kullanılacak ilk yardım malzemelerini içine alan ilk müdahale çantasını gönderiyoruz. Deprem toplanma alanlarımızın da bulunduğu, haritaları da içeren bu çantayı 40 bin haneye ulaştırıyoruz. 17 Ağustos depreminin yıl dönümünde AKUT ile birlikte terk edilmiş ve yıkılmaya yüz tutmuş bir binada deprem tatbikatı yapacağız. Üzerine titrediğimiz Beşiktaş'ımızda vatandaşlarımızın güvenle yaşaması için çalışıyoruz"dedi.

"ÖNLEM ALMA KÜLTÜRÜ GELİŞTİRİLMELİ"

AKUT Başkanı Nasuh Mahruki ise, yaptığı konuşmada deprem kayıplarının en aza indirilmesi için önlem alma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Mahruki, enkaz altında kalan herkesi kurtaramayız diyerek, "Biz bugün burada deprem tatbikatı yapacağız. Kentsel dönüşüm çerçevesinde yıkım kararı alınmış bu binanın en alt katından kazazede tahliyesi yapılacak. 17 Ağustos'ta biliyorsunuz AKUT sadece iki ekibimiz vardı İstanbul ve Antalya'da ve 220 insanın hayatını kurtarmıştık. O zaman, 120 gönüllümüz vardı ve şu an 1600 gönüllümüz var 35 ekibimiz var. Ne AKUT'un, ne silahlı kuvvetlerin ne diğer tüm sivil toplum kuruluşlarının ne yerel yönetimlerin, ne özel sektörün, tüm kurtarma ekiplerini ve devletin AFAD'ını üst üste koysak 17 Ağustos benzeri bir afette enkaz altında kalan herkesi kurtaramayız. Yapılması gereken önlem alma kültürünü güçlendirmek, geliştirmek. Zayıf binaları en kısa zamanda yıkacaksınız ve kenti yeninden yapacaksanız. Kentsel dönüşüm aslında budur. Ama ne yazık ki bugüne kadar kentsel dönüşüm olması gerektiği gibi yapılmadı" diye konuştu. - İSTANBUL

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Beşiktaş Belediyesi Murat Hazinedar Nasuh Mahruki İstanbul Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title