Haberler

Beşiktaş'ta Hanuka Bayramı Kutlandı

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Türkiye topraklarında asla Yahudi kardeşlerimizle bir problemimiz olmadı ama devletler arasında zaman zaman krizler olabilir.

Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, "Türkiye topraklarında asla Yahudi kardeşlerimizle bir problemimiz olmadı ama devletler arasında zaman zaman krizler olabilir. İşte Mavi Marmara gemisi hadisesini yaşadık. Bu olaydan sonra Türkiye'de yaşayan Yahudi kardeşlerimizin gerçekten ara bulucu olarak büyük gayretlerine şahitlik ettik." dedi.

Beşiktaş Belediyesi ve Türk-Musevi Cemaatinin katkılarıyla Hanuka (Işıklar) Bayramı dolayısıyla Esma Sultan'da düzenlenen kutlamada konuşan Kaynak, Türkiye'nin tarihinden Yahudileri, Yahudilerin tarihinden de Türkleri ayırmanın pek mümkün olmadığını anlattı.

Kaynak, Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethettiğinde dünyadaki tüm Yahudileri İstanbul'a davet ettiğini ve onlara dinlerin huzur içinde yaşama garantisi verdiğini ifade ederek, Anadolu'nun tarihi boyunca ana kucağı olduğunu, sıkıntıya düşen herkesin kendini bu topraklarda bulduğunu kaydetti.

Türkiye'de şu anda 3 milyon sığınmacı olduğunu belirten Kaynak, şunları söyledi:

"Bu mültecilerin içinde Arap, Kürt, Türkmen, Sünni ve Şiiler var. Türkiye, DEAŞ'ın İslam adına işlediği cinayetlerden kaynaklanan bir göç hareketiyle 5,5 yıldan beri karşı karşıya kaldı. Barış dini olan İslam'a DEAŞ'tan daha fazla zarar veren bir örgüt daha olamaz. İslam adına cinayet işleyen, kafa kesen bir örgüt. Şimdi Fırat Kalkanı Operasyonu ile bu örgütle en ciddi mücadeleyi Türk Silahlı Kuvvetlerinin desteğiyle Özgür Suriye Ordusu yapıyor. Ama yeni bir göç hadisesi ile yine karşı karşıya kaldık. Halep'te kalmış 45 bin kişinin tahliyesi için büyük mücadeleler yaptık, diyaloglar gerçekleştirdik. 45 bin kişi İdlib'e tahliye edilmiş durumda."

Musevileri asla azınlık olarak görmediklerini dile getiren Kaynak, "Bu kardeşlerimiz bizim kadar bu coğrafyanın sahipleridirler ve asli unsurlarıdır. Lozan Antlaşması'ndan hukuki bir tabir olarak azınlık diye ifade ediliyor. Camileri restore ettiğimiz gibi sinagog ve kiliseleri de restore ediyoruz. Türkiye topraklarında asla Yahudi kardeşlerimizle bir problemimiz olmadı ama devletler arasında zaman zaman krizler olabilir. İşte Mavi Marmara Gemisi hadisesini yaşadık. Bu olaydan sonra Türkiye'de yaşayan Yahudi kardeşlerimizin gerçekten ara bulucu olarak büyük gayretlerine şahitlik ettik." diye konuştu.

Bakan Kaynak, dünyanın en çok ihtiyacı olan manzaranın Ortaköy'de Hanuka Bayramı'nda yaşandığını vurgulayarak, insanların birbirinin inancına, ırkına ve dinine saygılı olduğu müddetçe dünyanın aşamayacağı sorun olamayacağını vurguladı.

Türkiye Musevileri Hahambaşı İsak Haleva da barış, sevgi ve kardeşliğe adanmış 8 akşamda toplam 44 mum yakılan Hanuka Bayramı'nın ilk gecesinde hep birlikte olmanın heyecan ve onurunu yaşadığını, bu anı ömrü boyunca unutamayacağını söyledi.

Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar da "Tarih boyunca bu topraklarda çok bedeller ödendi, ödemeye devam edeceğiz ama birilikte sevgi ve saygıyla bu topraklardaki varlığımızı sürdüreceğiz." dedi.

Kutlamalara, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Türk Musevi Cemaati Başkanı İshak İbrahimzadeh, Türkiye Ermenileri Patrik Genel Vekili Aram Ateşyan, Katolik Cemaati Latin Temsilcisi Tierrablanca Gonzalez, İsrail İstanbul Başkonsolosu Shai Cohen, Cezayir İstanbul Başkonsolosu Bahia Lebcir, Yeni Zelanda İstanbul Fahri Konsolosu İzzet Hatem, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ve çok sayıda Musevi vatandaş katıldı.

Konuşmaların ardından Kaynak, Haleva, Bartholomeos ile diğer konukların katılımıyla ilahiler ve dualar eşliğinde Hanuka Mumları yakıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Veysi Kaynak İstanbul Marmara Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title