Haberler

Beşiktaş Kulübü Divan Kurulu Toplantısı

Kulüp başkanı Orman: "Borçlarımız artıyor.

Beşiktaş Kulübü Başkanı Fikret Orman, kulübün borcunun endişe verici şekilde arttığını söyledi.

Başkan Orman, Ceylan InterContinental Otel'de gerçekleştirilen olağan divan kurulu toplantısında yaptığı açıklamada, mali durumla ilgili bilgiler vererek, "Borçlarımız artıyor. Hepiniz endişelisiniz, endişelenmelisiniz de. Ben de endişeleniyorum" dedi.

Borcun artmasının iyi bir şey olmadığını vurgulayan Fikret Orman, "İstikbalin ipotek altına alınması manasına gelir. Bu konuda 2012 senesinin fotoğrafına bakmak lazım. O günün kesitine baktığımızda 325 milyon dolar civarında borç vardı. Gelirlerin büyük kısmı temlik edilmiş, 50 milyon doları bankalar tarafından kredilere istinaden temlik edilmiş. Beşiktaş'ın 80-90 milyon dolarlık geliri, 140 milyon dolar gideri var. Her sene 100 milyon dolar borçlanma yapmanız lazım" diye konuştu.

"Başka çaremiz yok"

Borçların artmasındaki en büyük etkenin stat gelirlerindeki düşüş olduğunu kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı, şunları söyledi:

"Beşiktaş Kulübü kendi stadını, kendi kaynaklarıyla yapan bir kulüptür. Gelirlerimiz temlik altında, bir yandan stadı yıktınız... E-biletle beraber stat gelirleriniz inanılmaz derecede aşağı düşmüş vaziyette. Camiada 'ne olacak?' çöküntüsü var. Bir yandan kulübün itibarını toparlayıp, bir yandan da her yere yatırım yapmak durumundasınız. Altyapıya yatırım yapmaya devam ediyoruz. 2-3 tane daha proje var. Bursa spor'un stadının belediye desteği olduğu halde yapımı 4 sene oldu, hala bitirecekler. Stadın temelini 29 Aralık 2013'te attık. Daha bir sene olmadı. Hem stadı finanse edeceğiz hem borç alacağız. Başka çaremiz yok."

Orman, kulübün genel borcunun artmasına rağmen herhangi bir kulübe bonservis borcu, bünyelerinde faaliyet gösteren branşlardaki sporculara da borçlarının bulunmadığını dile getirdi.

Stat inşaatının durmadan devam ettiğini kaydeden siyah-beyazlı kulübün başkanı, "Galatasaray, stadını yaparken yollar kapatılıyordu. İnsanlar sokaklara dökülüyordu. Hiç Beşiktaş'tan 'alacakları var' diye duyuyor musunuz? Aralık ayının sonu itibarıyla kaba inşaattan çıkmış olacağız. Elektrik ve mekanik bir yandan başladı. 15 gün sonra çatı inşaatına başlayacağız. Bunu yaparken bazı yönetim kurulu üyeleri dahil olmak üzere borçlanmak durumundayız. Buna mecburuz. Stadı kimse yapmıyor. Biz yaptığımıza göre neyle yapacağız? Borçlanarak yapacağız" diye konuştu.

"Üç seneye 180 milyon dolar gelir olacak"

Stadın localarını ve VIP koltuklarını pazarlamak adına şu ana kadar toplam 31 milyon 500 bin dolar kazanç elde ettiklerini kaydeden Fikret Orman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anlaşmaları imzalanmış 6 milyon 300 bin dolarlık bir kaynağımız var. Sadece localar ve VIP koltuklarından 17 milyon dolar daha satılacak. Stat bittikten sonra geliri 60 milyon dolar olacak. Üç senede 180 milyon dolar gelir olacak. Stadın bütçesi 100 milyon dolar. Bir sene 8 aylık geliriyle stat yapıyoruz. Kredi almayalım, borçlanmayalım. 'İstikbaldeki locaları satmadan yapın...' Böyle bir sihirbaz varsa 2016'da aday olmasını bekliyorum. Endişelerinize katılıyorum. Beşiktaş'ın borçlanması kimseyi memnun eden durum değildir."

Bu sezon bitmeden kendi statlarına dönmeyi planladıklarını anlatan başkan Orman, şampiyonluk turunu yeni statlarında gerçekleştirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

Stadın maliyetinin biraz artığını vurgulayan Fikret Orman, "Nedeni, o dönemki Çevre ve Şehircilik Bakanı'nın, yaptığımız görüşmede stadın daha da gömülüp siluetinin görüntüyü bozmamasını istemesidir. Bu nedenle 20-25 milyon dolar maliyet artmıştır" diye konuştu.

Mayıs ayına kadar üç projeyi daha gerçekleştireceklerini anlatan Orman, "Stadı bitirip, borçlanmasında da 50 ile 60 milyon dolarlık indirim yapmayı planlıyoruz. Biz geldiğimizde dolar kuru o gün itibarıyla 1,75 liraydı. Bugün 2,25 lira ve borç 325 milyon dolardan 296 milyon dolara inmiş. Tüm yatırımlar bu borcun içindedir. Önümüzdeki sene mali genel kurulda karşınıza stadı bitirmiş ve borçlanmasını azaltmış bir başkan olarak çıkmak istiyorum" ifadelerini kullandı.

Hisse senedi satışı

Hisse senedi satışıyla ilgili de bilgi veren başkan Orman, şöyle konuştu:

"Kaynak ihtiyacımız var. Bunu da borçlanmadan yapmaya ihtiyacımız var. 2002'de genel kuruldan yüzde 49,9 hisse senedi satma izni alındı. Yüzde 15'i Serdar Bilgili döneminde satılmıştı. Yüzde 22,5'lik kısmı da Yıldırım Demirören döneminde satılmıştı. Bizim dönemimizde 11,4'lük bölüm satılmıştır. Yatırıma harcıyoruz. Borçlanmadan finansman modeli geliştirmeye çalışıyoruz. Demirören döneminde satılan hisse senedinden 27,6 milyon dolar alınmış. Biz 11,4 ile 33,1 milyon dolar getirmişiz."

Futbol takımı

Başkan Orman, artık fazla oyuncu transferi yapmadan kadro yapılanması içinde olacaklarını dile getirdi.

Bu sezon sadece Demba Ba, Sosa ve Cenk Tosun'u kadroya dahil ettiklerini hatırlatan Orman, "Gökhan Töre ve Motta'nın ise bonservislerini aldık. Beşiktaş'ın yüksek adetli transfere ihtiyacı olmayacak. Çok genç ve ahlaklı bir kadro oluşturulmuştur. Kılı kırk yararak çalışıyoruz. Bundan sonra transfere harcayacağımız paralar öyle çok olmayacak. Takım maliyetlerimiz iki rakibimize göre çok daha makul seviyelerdedir. Onlar da bizim doğru iş yapmakta olduğumuzu anladılar. Bizim stratejimize dönmeye çalışıyorlar" diye konuştu.

Altyapıya yatırım yapmaya devam edeceklerini vurgulayan başkan Orman, şunları söyledi:

"Stattan çıktığımızda spor liseleri kuracağız. Kendi sporcularımızı yetiştireceğiz. Türkiye'deki eğitim sistemi 'ya sporcu olacaksın ya okuyacaksın' diyor. Bunu kendi sistemimizde çözmeye çalışıyoruz. Gaziosmanpaşa'da ya da başka bir yerde oturan bir çocuğu Demba Ba ile bir anda yan yana oynatmak fiziken doğru değil. Her konuya yatırım yapmamız lazımdı. Altyapıyla alakalı daha köklü yatırımlar yapacağız."

Aziz Yıldırım'a yanıt

Fikret Orman, konuşmasında, Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım'ın futboldaki şike iddiaları kapsamında kendileriyle ilgili dün yaptığı açıklamalara yanıt verdi.

Beşiktaş'ın 3 Temmuz süreciyle ilgili yanıt verecek durumunun olmadığını kaydeden Orman, "Beşiktaş, bu olaylara konu mankeni olarak sokulmaya çalışılmıştır. Şanlı tarihinde hiçbir işte olmamıştır. Serdal Adalı'nın ne yaptığını, ne yapmadığını biz biliyoruz. Bir tapesi yoktur. Onu, UEFA nezdinde bizzat savunan ben ve arkadaşlarımdır" ifadelerini kullandı.

Son zamanlarda sosyal medyada bazı davalarla ilgili tapelerin olduğuna dikkati çeken Fikret Orman, sözlerini şöyle tamamladı:

"Özel yetkili mahkemeler fesh edilince 7 ayrı dosyadan açılmış davalar ceza mahkemelerine devredildi. Böyle olunca dosyaların gizlilikleri ortadan kalktı. Bunların kamuoyuna düşmesinden ben de rahatsızım. Beşiktaş'ın içinde olup da yıkmak isteyenler, kavgası Beşiktaş olanlara söylüyorum. Ben ve arkadaşlarım kimseye taviz vermeden geldik. Kendi aralarında birbirlerini ihbar edip bize mal edip, taraftarlarımızla aramızı kötü duruma düşürmeye çalışanlar dahil olmak üzere Beşiktaş'tan rant sağlayıp, aslı astarı olmayan yalanlarla ben ve arkadaşlarımı itham edenler beni üzmüştür. Arkamızdan neler çevirdiklerini biliyoruz. Taviz vermeden devam edeceğiz. Beşiktaş bu ahlaksızlıklardan kurtulacaktır." - İstanbul

Kaynak: AA / Spor

Yıldırım Demirören Fikret Orman Bursaspor Spor Haberler

Bakmadan Geçme

Yalı Çapkını dizisi nerede çekiliyor, hangi yalıda, nasıl gidilir? Hucurat Suresi kaç sayfa? Kur'an-ı Kerim'de Hucurat Suresi kaçıncı cüz, hangi sayfada, sayfa kaçta? Hucurat Suresi kaç ayettir, ayet sayısı kaç? Dünyanın en güzel kadını kim seçildi 2021? Dünyanın en güzel 100 kadını listesi ve isimleri! Türkiye'nin ve dünyanın en güzel kadını kim? Ünlü Harfler (Sesli Harfler) hangileridir? Sessiz harfler neler? İnce ve Kalın ünlü harfler nelerdir? Ünlü (Sesli) Harfler ve Ünsüz (Sessiz) Harfler! İstanbul ilçeleri! İstanbul'un tüm ilçeleri nelerdir? İstanbul'un kaç ilçesi var? İstanbul Avrupa Yakası ve Anadolu Yakası ilçeleri hangileri? Dünya karizma günü nedir? Dünya Karizma Günü ne zaman? Karizma nedir? Karizmatik ne demektir? Okulu kim buldu? Okulu kim çıkardı? Okulu kim icat etti? Okula gitmek kimin fikriydi? Küçük Prens sözleri: En güzel Küçük Prens sözleri nelerdir? Küçük Prens kitabından alıntı sözler, Küçük Prens gün batımı sözleri! Beşiktaş Ankaragücü maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! BJK Ankaragücü maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title