Haberler

Beşikdüzü Deniz Faciasının 14. Yıldönümünde Soma Şehitleri de Unutulmadı

Trabzon’un Beşikdüzü ilçesinde 20 Mayıs 2000 tarihinde Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında denize açılan teknelerin batması sonucu hayatlarını kaybeden 38 kişi için bugün olayın 14. yıl dönümünde anma töreni düzenlendi.

Trabzon'un Beşikdüzü ilçesinde 20 Mayıs 2000 tarihinde Mayıs Yedisi Şenlikleri kapsamında denize açılan teknelerin batması sonucu hayatlarını kaybeden 38 kişi için bugün olayın 14. yıl dönümünde anma töreni düzenlendi. Törende Manisa'nın Soma ilçesinde geçtiğimiz günlerde yaşanan ve 301 madencinin ölümü ile sonuçlanan maden faciasında ölenler için de denize çelenk bırakıldı.

Doğu Gözacan Parkı'nda deniz faciası için yapılan anıt önünde düzenlen törende Soma'da ölen 301 maden şehidi ve 2000 yılında Beşikdüzü'nde ölen 38 kişi için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Törende ilk konuşmayı yapan Beşikdüzü Belediye Başkanı Orhan Bıçakçıoğlu, "Bundan 14 yıl önce bu şenliklerde yaşamış olduğumuz elim bir kaza sonucu 38 vatandaşımızı denize kurban, şehit ettik. Bir Beşikdüzülü olarak yaşadığımız deniz kazası beni çok etkilemiştir. Bugün hükümetimizin, devletimizin Soma'da maden kazasında şehit olanlar için düşündüğü ve daha bir takın olaylarda kazaen de şehit statüsünde yeni çıkan yasaklara göre bizim de 38 kardeşimizi sivil şehit statüsüne sokmak için bu günden itibaren sayın Kaymakamımızla beraber girişim başlatmamızın doğru olacağı kanaatindeyim. Bu kazada ölenlerimize Allah'tan rahmet ve yakınlarına sabırlar diliyorum. Yine geçen hafta Soma'da ölen 301 madencimize de Allah'tan rahmet diliyorum" dedi.

Kaymakam Alaattin Aktaş ise "Mayıs yedisinde özellikle yaylaya çıkmadan önce ve dilektaşına yapılan gezi kesinlikle zevke dayalı olarak yapılan bir faaliyet değildi. Bu binlerce yıldır Türkün töresinde, geleneklerinde olan ve gelecek nesillere aktarılmak istenen kültürümüzün hayata geçirilmesi mücadelesiydi. Millet ve devlet olarak kimliğimizi muhafaza etmek istiyorsak bu kültür aktarımını sağlıklı olarak gerçekleştirmemiz gerekir. Manisa Soma'da alın teriyle ömürlerini, verdikleri ekmek mücadelesi mücadelesinde yaşamlarını yitiren vatan evlatlarına Allah'tan Rahmet diliyorum. Türkün tarihindeki tüm şehitlerin ruhları şad olsun Allah bize bir daha benzer acılar yaşatmasın" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardında Liman mevkiinde 2000 yılında ölen deniz şehitleri için denize çelenk bırakıldıktan sonra Kur-an'i Kerim okunarak ölenlere dua edildi. Merkez Eski Cami'de Akşam namazında deniz şehitleri adına mevlit okutulacak.

Öte yandan Mayıs yedisi şenliklerinde her yıl yapılan inek yıkama etkinlikleri de Soma'da 301 madencinin şehit olması nedeniyle iptal edildi. - TRABZON

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Beşikdüzü Trabzon Soma Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title