Haberler

Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Karar

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararı eleştirerek, "Kararnamede ilaca uygulanan sabit kur fiyatının 7 kuruş artmış olduğunu görüyoruz.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan, Beşeri Tıbbi Ürünlerin Fiyatlandırılmasına Dair Kararı eleştirerek, "Kararnamede ilaca uygulanan sabit kur fiyatının 7 kuruş artmış olduğunu görüyoruz. Bu 7 kuruşluk artış ne ilaç sanayinin derdine, ne de ilaçlarını bulamayan vatandaşın derdine derman olacaktır. TEİS olarak, kurun geçmişe dönük değil güncel kur üzerinden hesaplanmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz" dedi.

Resmi Gazetede 10 Temmuz'da yayımlanan kararnameye göre, beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak Türk Lirası cinsinden 1 Avro değeri, bir önceki yılın Resmi Gazetesinde ilan edilen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının günlük Avro döviz satış kuru esas alınarak, yıllık ortalama Avro değerinin yüzde 70'i baz alınarak belirlenecek.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Genel Başkanı Nurten Saydan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kararname'de yer alan değişiklikler hakkında bilgi vererek, ilaç fiyatlarının değerlendirilmesi amacıyla Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde Maliye Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Hazine Müsteşarlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığının temsilcilerinin katılımıyla Fiyat Değerlendirme Komisyonu oluşturulacağını ve kararnamede bu komisyon tarafından her yılın ocak ayında kullanılacak 1 avro değerinin ilan edileceğini bildirdi.

Bu yıl sonuna kadar ki süreçte yapılacakların da kararnameye geçici maddeyle eklendiğini aktaran Saydan, kararın yayım tarihi olan 10 Temmuz'dan önceki 90 günlük Merkez Bankası değerleri ortalaması alınarak, ortalama avro değeri bulunup bunun yüzde 70'inin hesaplanıp, uygulanacağını söyledi.

Beş iş günü sonra beşeri tıbbi ürünlerin fiyatlandırılmasında kullanılacak 1 avro değerinin ilan edileceğini belirten Saydan, "Ancak bu hesaplara göre ilaç için 1 avro 2,07 liradan hesaplanacak. Zaten 1 Haziran 2015 tarihinde 1 avro 2 lira olmuştu. Özetleyecek olursak 1 avro şu anda 2,98 lira ama vatandaşın ilaçları için 1 avro 2,07'den hesaplanmaktadır" ifadelerini kullandı.

Bu kararın, ilaç sektörünün yapılan artışları yetersiz bulması ve ilaçların piyasada bulunamaması sorununa çözüm olması amacıyla yayımlandığını anlatan Saydan, şunları kaydetti:

"Kararnamede ilaca uygulanan sabit kur fiyatının 7 kuruş artmış olduğunu görüyoruz. Bu 7 kuruşluk artış ne ilaç sanayinin derdine, ne de ilaçlarını bulamayan vatandaşın derdine derman olacaktır. TEİS olarak, kurun geçmişe dönük değil güncel kur üzerinden hesaplanmasının daha doğru olacağını düşünüyoruz. Bu yüzden yeni kurulacak hükümetin ilaç ve eczacılık hizmetinin devamını sağlamak için bu geçmişe dönük 'dur' demesini bekliyoruz."

Kaynak: AA / Ekonomi

Nurten Saydan Gazeteler Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title