Haberler

Beş Yüz Çadırdan Yirmi Yedi Çadır Kaldı

Adıyaman’ın Kahta ve Sincik ilçelerine bağlı Berazi, Teğmenli, Doluca Yatsıkaya, Bormapınar, Darberi, Kala, Çavçük ve Çarhanek köylerinde yaşayan Teşikan Aşiretine mensup ailelerin yüzyıllardır devam eden yaylacılık kültürü son yıllarda giderek azalıyor.

Adıyaman'ın Kahta ve Sincik ilçelerine bağlı Berazi, Teğmenli, Doluca Yatsıkaya, Bormapınar, Darberi, Kala, Çavçük ve Çarhanek köylerinde yaşayan Teşikan Aşiretine mensup ailelerin yüzyıllardır devam eden yaylacılık kültürü son yıllarda giderek azalıyor.

Yaklaşık 30 yıldır her yıl yaz aylarında Türk dağının yamaçlarında bulunan Teşikan yaylasına göç etiklerini ve yaklaşık 5 ay yaylada kaldıklarını belirten Yatsıkaya köyünden Hacı Arslan, "Eskide teşikan yaylasında yaz aylarında ortalama 500 çadır vardı. Bu yıl sadece 27 çadır var. Eski topraklar bir bir bu dünyadan göçtüler, yeni nesilde yaylaya gelmiyor" dedi.

Yaylacılığın eskisi gibi zor olmadığını belirten Hacı Arslan, "Yaklaşık 30 yıldır yaz aylarında yaylaya geliyoruz. Eskiden Teşikan Aşiretine mensup tüm köyler yaylaya gelirdi. Teşikan yaylasında en az 500 çadır kurulurdu. İlkbaharda yaylaya göç edilirken eşyalarımızı katır sırtında taşırdık, kadınlarımız, çocuklarımız yürüyerek gelirdi. Bizim köyden yaylaya 2 günde ancak gelirdik. Şimdilerde her tarafa yol yapılmış, çadırın önüne kadar araç geliyor ama artık yeni nesil gençlerin gözü büyük şehirlerde ve daha rahat işlerde. Bizden sonra artık bu yaylacılık kültürünün biteceğini, şu anki gençlerin sadece gezi amaçlı yaylaya geleceklerini düşünüyorum. Eskiden yol, su, elektrik yoktu, insanlar yazın yaylaya mecbur çıkıyorlardı. Köylerden kalanlar susuzluktan, sıcak havalardan ve sivrisineklerden dolayı hastalanırlardı. Şimdi ise her evde su var, buzdolabı var, klima var, teknoloji gelişti artık insanlar yaylaya çıkmak zorunda kalmıyorlar. Ama şimdiki erkeklerde, kadınlarda eski insanlar gibi sağlıklı olmuyor, daha kırkına gelmeden hastalıklar başlıyor. Benim şimdiki gençlere tavsiyem buralara gelsinler, atalarının dedelerinin yaşadığı bu yaylaları görsünler. Burada sadece hayvancılık değil, arıcılıkta çok iyi yapılır, bizim bu yaylada çokça geven bitkisi var, arıcılık içinde uygun bir yerdir" diye konuştu. - ADIYAMAN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Adıyaman Sincik Kahta Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title