Haberler

Berlin'de Yaşayan Türkler Çin Büyükelçiliği'ne Siyah Çelenk Bıraktı

Eylemde Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladığı baskı politikasına son vermesi ve işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarından çıkması talep edildi.

Eylemde Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladığı baskı politikasına son vermesi ve işgal ettiği Doğu Türkistan topraklarından çıkması talep edildi.

Berlin Türk Cemaati, IGMG, Alperen Ocakları ve Türk Eğitim Derneği'nin birlikte organize ettiği protesto eylemine yaklaşık 300 kişi katıldı. Çin Büyükelçiliği'nin önünde toplanan protestocular Çin'in Doğu Türkistan'da Uygurlar'a karşı uyguladığı baskı ve şiddeti gösteren fotoğraflar taşıdılar. Eylemciler yine Çin'in bu bölgedeki uygulamalarını eleştiren sloganlar attılar.

Organizatör derneklerden Berlin Türk Cemaati Başkanı Bekir Yılmaz, Çin'in Uygur Türkleri'ne uyguladığı zulmü protesto etmek için biraraya geldiklerini söyledi. Yılmaz, ramazan ayında Uygur Türkleri'nin çektikleri acıları, sıkıntıları kamuoyuna duyurmak istediklerini açıkladı ve 'Şu anda oruç tutmak bile orada yaşayan insanlar için bir problem. Manevi değerlerini, kendi kimliklerini yaşamaları büyük bir sıkıntı. Bu nedenle buradayız' ifadelerini kulandı.

Eyleme iştirak eden Uygur Türk'ü Tursun Tiliwaldi ise Uygurlar'ın son zamanlarda İslam dinine gösterdikleri ilginin Çin hükümetini rahatsız ettiğini ve bütün manevi değerleri, inançları sert bir şekilde bastırma yoluna gittiklerini vurguladı. Tiliwaldi, kendileriyle dayanışma içerisinde olanlara teşekkür etti ve Almanya'daki bütün Türk derneklerinden yardım istedi. Almanya'da sayılarının az olduğuna değinen Tursun Tiliwaldi, 'Gelin bize destek olun, Çin devletinin bize yaptığı zulmü bütün dünyaya birlikte duyuralım. Bizi kardeş sayıp bize kardeş diyenleri yanımızda görmek istiyoruz' dedi.

Yaklaşık bir saat süren protesto eyleminin sonunda, dernek temsilcileri birlikte Çin büyükelçiliğinin önüne bir siyah çelenk bıraktı. Berlin polisinin de hazır bulunduğu eylem de herhangi bir olumsuzluk olmadan sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çin Halk Cumhuriyeti Doğu Türkistan Berlin Uygur Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title