Haberler

Bergama'da Çevrecilerin Protestoları Arasında Bilirkişi İncelemesi

İzmir'in Bergama İlçesi'ndeki iki ayrı bölgeden altın çıkaran ve bir süre önce Kayyum'a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen iki ayrı Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) olumlu kararının iptali için açılan dava kapsamında, keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı. Beş kişiden oluşan bilirkişi heyeti inceleme yaparken, çevrecilerde maden önünde protesto gösterisi yaptı.

Bergama'nın Ovacık, Çamköy ve Narlıca mahalleleri arasında kalan bölge ile yine kentin Gelintepe Mevkii'nden altın çıkaran ve bir süre önce Kuyyum'a devredilen Koza Altın İşletmeleri A.Ş.'ye 2009'da verilen ÇED olumlu kararının iptali için açılan davada, İzmir 3'üncü İdare Mahkemesi heyeti, bilirkişiyle keşif yapılmasına karar verdi.

Davacı olan Bergama Belediyesi, Ege Çevre Platformu (EGEÇEP) ve TMMOB'a bağlı odaların temsilcileri ile üyesi 100'ü aşkın kişi, bilirkişi incelemesini takip etmek için her iki bölgeye de gitti. İlk olarak Ovacık Altın Madeni'ne keşif yapıldı. Keşif sürürken çevreciler de slogan ve pankartlarla tepkilerini dile getirdi. Bergama Çevre Platformu Başkanı Erol Engel tarafından basın açıklaması yapıldı. Ardından keşif için bilirkişi Gelintepe Mevkii'ndeki maden ocağına gitti. Ulaşımı yağmur, çamur ve bozuk dağlık yolu nedeniyle zor olan keşif alanına yöre halkı da geldi. Jandarmanın burada da güvenlik önlemi aldı. Protesto gösterileri burada da sürdü.

BAŞKAN: MÜCADELE SÜRECEK

Açıklama yapan CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergama'da 20 yılı aşkın süredir karşı karşıya olduğumuz siyanürlü altın madeni işletmeciliği ve bu yolla bireysel zenginlikleri uğruna çevreyi ve sağlıklı yaşam hakkımızı yok eden anlayış, tüm vahşiliğiyle yoluna devam etme çabası içerisindedir. Bergamalılar olarak yıllardır sürdürdüğümüz mücadelemizi ve direnişimizi, başta Kozak Yaylası'nın talanına ve yeni zehir depolarının yapılmasına engel olmak için sürdüreceğiz" dedi. Başkan Gönenç, belediye olarak hukuki sürecin takipçisi olacaklarını da sözlerine ekledi.

"GEÇ GELEN ADALET, ADALET DEĞİL"

Konuşma yapan Avukat Senih Özay ise beş bilim adamının yer aldığı bilirkişi incelemesinin yedi yıl önce yapılması gerektiğini söyledi. Geç gelen adaletin adalet olmadığını söyleyen Özay, "Şimdi buraya devlet el koydu. Devlet el koyunca kayyum çıktı. Şimdi kayyum burada yok. Olmalıydı. Sorularımızı cevaplamalıydı. İçeride dolaştık, manzara korkunç" dedi.

Madenin kapatılması gerektiğini savunan ve keşfe Peyzaj Mimarları Odası adına uzman olarak katılan Prof. Dr. Ümit Erdem ise "Bunlar burada böylece kalabilir. Böyle bir hatanın resmi diye gelen gidene gösterilir. Başkaları bu işe girmemesi için bir örnek teşkil eder. Aksi takdirde bu ölüm makinesi devam eder" dedi.

- İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Bergama Ovacık İzmir Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Jasmine bebek toplatılıyor mu, Jasmine bebek nedir? 29 Mart Cuma Hutbesi yayınlandı! 29 Mart Cuma Hutbesi tam metni! Diyanet 29 Mart Cuma Hutbesi! Survivor kim kazandı? 28 Mart Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? Survivor kim elendi? 28 Mart Perşembe Survivor'da kim elendi? İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title