Haberler

Bergama'da Çam Ağaçlarındaki Hastalık

Kozak'ta 5 yıldır çam ağaçlarında kalitesiz ürün ve verim düşüklüğüne neden olan hastalığın bu yıl azaldığı bildirildi.

Bergama'ya bağlı Kozak'ta 5 yıldır çam ağaçlarında kalitesiz ürün ve verim düşüklüğüne neden olan hastalığın bu yıl azaldığı bildirildi.

Bergama Ziraat Odası Başkanı Nuri Taşkıranoğulları, yaptığı açıklamada, beş yıldır, çam ağaçlarında görülen hastalığın bu yıl azaldığını gözlemlediklerini belirterek, hastalığın önümüzdeki bir kaç yıl içinde tamamen geçmesini beklediklerini söyledi.

Hastalığın nedeni ve tedavisine ilişkin önceki yıllarda bir çok kurum tarafından çalışmalar yapıldığını ancak herhangi bir sonuç elde edilemediğini kaydeden Taşkıranoğulları, araştırma ve tedavi uygulamalarının devam ettiğini ifade etti.

Kozak'ta vatandaşların en büyük geçim kaynağının çam fıstığı olduğuna dikkati çeken Taşkınoğulları, "Göbeller, Ayvatlar, Aşağıcuma köylerinde çam kozalağındaki fıstık sayısında bu yıl artış gözlüyoruz. Özellikle dere boyundan uzak ağaçlarda ve yüksek yerlerde bulunan ağaçlarda iyileşmeler gözle görünür seviyede. Bu yıl hastalığı atlattık diyebiliriz ama temkinli olmakta fayda var' dedi.

Kozak Yukarıbey Mahallesi Muhtarı Yusuf Doğan ise, hastalık nedeniyle köylülerin zor durumda olduğunu belirterek "Rekolte hastalık döneminde oldukça düştü. Bu yıl çam kozalaklarındaki doluluk daha fazla ve bu durum ürün miktarına yansıyacak. Dağ kesimlerinde, Aşağıcuma, Göbeller, Kaplan, Güneşli mahallelerinin olduğu taraflarda çam ağaçları hastalık durumları olumlu görünüyor. Buralarda bu yıl ürün artışı olmasının bekliyoruz" diye konuştu.

Çam fıstığı üreticiliği yapan İbrahim Çetin de, fıstık çamlarının özelliği gereği hasat edilen dışında, gelecek 3 yıllık ürünü henüz olgunlaşmamış kozalak olarak üzerinde bulundurduğuna işaret ederek "Olgun, ürün veren bir ağaçta ortalama 150-200 kozalak bulunması gerekiyor. Önceki yıllarda ağaçlarda çok az kozalak oldu, olanların da içi boş çıktı. Lakin geçen yıllara rağmen bu sene ümidimiz var. İnşallah bu hastalığı atlatacağız" dedi. - İzmir

Kaynak: AA / Yerel

Bergama Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title