Haberler

Bereket Çok, Para Yok"

Önemli pamuk üretim merkezlerinden Şanlıurfa'da, bu yıl verimde artış yaşanmasına rağmen fiyatların düşmesi üreticileri üzdü Geçen yıl 1,8 liradan satılan pamuk, bu yıl 1,3 liradan işlem görüyor.

HALİL FİDAN - Türkiye'nin pamuk ihtiyacının yarısına yakınının karşılandığı Şanlıurfa'da, çiftçiler, ürün fiyatlarının beklenenin altında açıklanması nedeniyle sıkıntı yaşıyor.

Ekim alanları her geçen yıl artan Harran Ovası'nda üretilen pamuk, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda ham madde sağlıyor. Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlada görsel şölen sunan ve bölgede "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk, sağladığı avantajla Türkiye'nin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor.

Bölgede ağustos ayında hasadına başlanan pamukta rekoltenin yüksek olmasına rağmen fiyatların istenilen seviyede açıklanmaması üreticiyi üzdü.

Üreticilerden Mehmet Budak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kiraladığı 70 dönümlük tarlaya pamuk ektiğini söyledi.

Yaklaşık 6 aydır pamukla yatıp pamukla kalktıklarını, yüksek verim elde edebilmek için ailece çalıştıklarını anlatan Budak, kaliteli pamuk yetiştirmelerine rağmen fiyatların düşük olması nedeniyle maddi anlamda sıkıntı yaşadıklarını belirtti.

Bu yıl bölge genelinde rekoltenin iyi olduğunu ancak fiyatların çiftçileri hayal kırıklığına uğrattığını dile getiren Budak, şöyle konuştu:

"Geçen yıl rekolte iyi değildi ama fiyatlar iyi olduğundan çiftçiler bu yıl pamuğa yöneldi. Bölge genelinde yüksek rekolte var ama çok olduğundan mı bilmiyoruz, fiyatlar oldukça düşük. Geçen yıl 1,8 liradan işlem gören pamuk şuanda 1,3 liradan satılıyor. Ayrıca kiracı olduğumuz için toplama parası da bizden kesiliyor. Bu nedenle fiyatın bu kadar gerilemesi bizim için kötü oldu."

Hasan Ayaz da yaklaşık 400 dönüm alana ektiği pamuğu makinelerle topladıklarını söyledi.

Gübre, ilaç ve toplama fiyatlarının yüksek olmasına karşın ürün fiyatının düşük olduğunu aktaran Ayaz, bu nedenle sezonu buruk tamamladıklarını ifade etti. - Şanlıurfa

Kaynak: AA / Güncel

Harran Ovası Mehmet Budak Şanlıurfa Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title