Haberler

Beraat Kararını, Avukatına 'Çak' Yaparak Kutladı

İzmir'de 8 yıl önce, bir evin kanalizasyon bağlantısı çalışması sırasında meydana gelen göçükte, 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olduğu ve kepçe operatörünü yeterlilik belgesi olmadan çalıştırdığı iddiasıyla yargılanıp, 3 yıl hapse çarptırılan, cezası Yargıtay tarafından onanan firma sahibi Osman Efendioğlu, avukatı sayesinde özgür kaldı.

İzmir'de 8 yıl önce, bir evin kanalizasyon bağlantısı çalışması sırasında meydana gelen göçükte, 1 kişinin ölümüne, 3 kişinin yaralanmasına neden olduğu ve kepçe operatörünü yeterlilik belgesi olmadan çalıştırdığı iddiasıyla yargılanıp, 3 yıl hapse çarptırılan, cezası Yargıtay tarafından onanan firma sahibi Osman Efendioğlu, avukatı sayesinde özgür kaldı. Efendioğlu, avumatı Özgür Çelik'in, dosyada yeterlilik belgesinin olduğunu ortaya çıkartmasıyla beraat etti. Efendioğlu, karara, avukatına 'çak' yaparak sevindi.

Olay, 20 Temmuz 2006'da Zeytinalanı mevki Mareşal Fevzi Çakmak Caddesi'ndeki Türk uyruklu Avusturya vatandaşı Niyazi Bükülmez'e ait evde meydana geldi. 3 katlı evin kanalizasyona bağlanan atık su hattını yenileyen işçiler, yaklaşık 5 metre uzunluğunda ve 3 metre derinliğindeki çukurda çalışırken, kepçeyi kullanan Süleyman Karadayı'nın çukura künk indirdiği sırada göçük meydana geldi. Toprak altında kalan işçilerden Ferit Çağlı yaşamını yitirirken, Ersin Kaplan, kardeşi Emre Kaplan ve Hayati Erken yaralandı. Polis tarafından gözaltına alınan Osman Efendioğlu, Niyazi Bükülmez ve Süleyman Karadayı, adliyeye sevk edildi. Süleyman Karadayı tutuklanırken, diğer iki kişi serbest bırakaldı. 2 ay tutuklu kalan Karadayı da dava aşamasında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde, üç sanık hakkında, 'taksirle ölüme ve birden fazla kişinin de yaralanmasına neden olmak' suçlarından, 3 ile 7 yıl arasında hapis cezası istemiyle açılan dava, 2010 yılında sonuçlandı. Mahkeme heyeti, sanık Osman Efendioğlu'nun iş makinesi sahibi olmasına rağmen bunu operatörlük belgesi veya G sınıfı sürücü belgesi olan operatörlere kullandırtmayıp, çalışma mahallinde gerekli kontrolleri yaparark tedbirleri aldırmadığı ve tali kusurlu olduğu iddiasıyla, kepçe operatörü Süleyman Karadayı ile birlikte 3'er yıl, asli kusurlu olan inşaat sahibi Niyazi Bükülmez'i ise 4 yıl hapis cezasına çarptırdı. Karar Yargıtay 12'nci Ceza Dairesi tarafından da geçen yıl 11 Şubat'ta onandı.

Kararın onanması üzerine hapse girmeyi bekleyen Osman Efendioğlu'nun avukatlığını üstlenen Özgür Çelik, Yargıtay aşamasından sonra dosyada mahkeme heyetinin de gözünden kaçan bir ayrıntıyı buldu. Efendioğlu'nun avukatı, kepçe operatörü Süleyman Karadayı'nın dosyada G sınıfı ekskvatör kullanım belgesi olduğunu tespit edince, davaya bakan İzmir 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'ne 'yargılanmanın yenilenmesi' istemiyle başvurdu. Dilekçeyi inceleyen mahkeme heyeti, Cumhuriyet savcısının da talebi doğrultusunda, Osman Efendioğlu'nun avukatlarının istemini yerinde bulup, yeniden yargılanmasına karar verdi.

Davanın yenilenmesinin ardından yapılan üçüncü ve son duruşmaya, daha önce 3 yıl hapis cezasına çarptırılan Osman Efendioğlu ile avukatı Özgür Çelik katıldı. Mahkeme Başkanı Hakim Ömer Faruk Ceylan, daha önceki bilirkişi raporunda sanığın ekskavatör kullanma belgesinin bulunmaması nedeniyle hakkında kusur atfedildiğini, yeni bilirkişi raporunda ise mevcut belgenin bulunması nedeniyle kazanın meydana gelmesinde sanığın cezai yönden kusurunun bulunmadığının belirtildiğini söyledi.

Cumhuriyet Savcısı Zeynel Çiçek de mahkemenin sanık hakkında daha önce verdiği cezanın iptaline ve beraatine karar verilmesini istedi. Sanığın avukatı Özgür Çelik, savcının mütalasına katıldıklarını belirterek müvekilinin beraatini talep etti. Ömer Faruk Ceylan başkanlığındaki mahkeme heyeti, sanığın olayda kusurunun olmadığını belirtip, beraatine karar verdi.

Osman Efendioğlu, kararın ardından, duruşma salonundan çıkar çıkmaz, beraat sevincini avukatı Özgür Çelik'e eliyle 'çak' yaparak kutladı. Efendioğlu, dosyada var olmasına rağmen, mahkeme heyeti tarafından da farkedilmeyen bir belge yüzünden ceza aldığını, kendisinin cezaevine girmeyi beklerken, avukatının dosyada belgeyi ortaya çıkarmasının ardından, cezasının durdurulduğunu ve yeniden yargılandığını, bu kez beraat ettiğini söyledi.

Avukat Özgür Çelik, "Müvekkilimiz bize ceza onandıktan sonra geldi. Dosyayı inceleyince belgenin var olduğunu gördük. Dikkatimiz sonucu kendisi cezaevine girmekten kurtuldu. Yargılama sonnunda da beraat etti. Belgeyi farketmeseydik, şimdi cezaevinde olacaktı" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Ersin Kaplan Avusturya Yargıtay İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title