Haberler

Benin Pamuk Araştırma Enstitüsü'ne Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin’de ’Pamuk Yetiştiriciliği’ projesi kapsamında Benin Pamuk Araştırma Enstitüsü’ne ekipman ve eğitim desteğinde bulunuldu.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından Benin'de 'Pamuk Yetiştiriciliği' projesi kapsamında Benin Pamuk Araştırma Enstitüsü'ne ekipman ve eğitim desteğinde bulunuldu.

TİKA Benin'de gerçekleştirdiği projelerle faaliyetlerine devam ediyor. Bu çerçevede TİKA tarafından Benin'de Pamuk Yetiştiriciliği projesi kapsamında Benin Pamuk Araştırma Enstitüsü'ne ekipman ve eğitim desteğinde bulunuldu. 2012 yılında, Benin Cumhurbaşkanı Dr. Boni Yayi'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği resmi ziyaret çerçevesinde 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşme sırasında pamuk yetiştiriciliği konularında teknik işbirliği talepleri ve Abdullah Gül'ün talimatı doğrultusunda da Benin'de pamuk yetiştiriciliği projesi başlatılmıştı. Benin Cumhuriyeti'nde tarımsal üretim faaliyetleri içinde pamuk üretimi ilk sırada yer alıyor ve ülke ekonomisinde önemli bir paya sahip olduğu biliniyor.

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü ile yürütülen proje kapsamında 2014 yılı Şubat ayında söz konusu istasyona ait 8 pamuk çeşidi Benin'e gönderilmişti. Benin'in, Kandi şehrine yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan Angaradebou deneme alanında, yine Benin'in orta kesiminde yer alan Parakou şehrine yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bulunan Okpara deneme alanında ve Parakou'nun güneyinde, yaklaşık 3 saatlik yol mesafesinde bulunan Savalou şehri yakınlarındaki deneme alanında Türkiye'den gönderilen çeşitler ve yerel pamuk çeşitlerinden oluşan toplam 12 çeşit ile 4 tekerrürlü denemeler kurulmuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü uzmanları ve TİKA uzmanından oluşan heyet tarafından, deneme alanlarında morfolojik, fizyolojik özellikler ve bitki sağlığı açısından gözlemler yapıldı. Gözlemler sonucunda, pamuk hasadına yaklaşık 2 ay olmasına rağmen Türkiye'den gönderilen bazı çeşitlerin ümitvar olduğu saptandı. Deneme alanında görülen zararlılar konusunda konu uzmanı tarafından uygulamalı eğitim verildi. Ayrıca TİKA tarafından, deneme alanlarında görülen zararlılara karşı, çeşitli kimyasallar, sırt pülverizatörleri ve ilaçlamalarda kullanılacak kişisel koruyucular temin edilerek yetkililere teslim edildi. Temin edilen alet ve kimyasalların usulüne uygun olarak kullanımı konularında uygulamalı eğitim de verildi.

TİKA tarafından, Benin'de pamuk yetiştiriciliği konusunda, Türkiye'nin bilgi ve tecrübesinin ışığı altında pamuğun kalite ve rekoltesinin artırılmasına yönelik işbirliği çalışmaları devam ediyor. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Abdullah Gül Türkiye Benin Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title