Haberler

Beleşçi Ayılar" İçin Çare Arayışları Bitmiyor

Artvin'de, ayıları, arı kovanları ve bahçelerinden uzak tutmak için çeşitli yöntemler deneyen ancak başarılı olamayan köylüler, bu kez çareyi, bahçe ya da arı kovanlarının etrafını güvenlik şeridi ile çevirip, CD ve ölüm tehlikesi tabelası asarak arıyor Hopa ilçesine bağlı Güneşli köyü Muhtarı Gül: "Ayıların silahla öldürülmesine karşıyım ancak emeğimizi ayılara kaptırmak istemiyoruz.

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de çiftçiler, "beleşçi" olarak nitelendirdikleri ayıların ekili, dikili bahçeleri ile arı kovanlarına zarar vermesini önlemek için ilginç yöntemler deniyor.

Hopa ilçesine bağlı Güneşli köyünde, daha önce arı kovanlarının yakınında nöbet tutan, avcı görünümlü korkuluk yerleştiren, köpek bağlayan, radyo açan, ses düzeneği kurarak ayıları uzak tutmaya çalışan köylüler, bu sefer çareyi arı kovanları ve bahçelerini güvenlik şeridi ile çevirip, üzerine CD ve ölüm tehlikesi tabelası asarak arıyor.

Güneşli köyü Muhtarı Hürdoğan Gül, AA muhabirine yaptığı açıklama, özellikle bu aylarda yüksek kesimlerde aç kalan ayıların yerleşim yerlerine inerek ekili, dikili tarım arazilerine zarar verdiğini ve köylüler için tehdit oluşturduğunu söyledi.

Ayıların, Kara Avcılığı Kanunu ile koruma altındaki yaban hayvanları listesine dahil edilmesi sonucu Doğu Karadeniz'deki ayı popülasyonunda artış yaşandığını savunan Gül, "Ormanlarda aç kalan yaban hayvanları köyümüze kadar inerek arı kovanlarına, tarım alanlarına hatta insanlara zarar vermeye başladı. Gündüz hayvanlarımızı meralarda otlatırken bile korkuyoruz" dedi.

Üreticilerin ayılardan büyük zarar gördüğünü ifade eden Gül, şunları söyledi:

"Köyümüzde birçok kişi ailesinin geçimini çayın yanı sıra arıcılık yaparak sağlamaya çalışıyor. Ben de arıcılık yapıyorum. Evimin hemen bitişiğindeki bahçemde bulunan 6 arı kovanımı ayılar parçaladı, mısır ve fasulye tarlalarımızı talan etti. Beleşçi olarak nitelendirdiğimiz bu hayvanlardan korunmak için ilkel yöntemler geliştirdik. Arı kovanlarım ile ekili bahçemin bulunduğu alanı inşaatlarda kullanılan güvenlik şeridi bandıyla çevirdim. Bu şeridin üzerine CD'ler astım. Rüzgarın etkisiyle bu şerit üzerindeki parlak CD'ler, sürekli rahatsız edici ses çıkartıyor. CD'ler özellikle güneşli havalarda ve gece yansıma yapıyor. Tamamen ilkel olan bu tür yöntemlerle ayılardan korunmaya çalışıyoruz."

Gül, köylerindeki bitki örtüsünün arıcılık için çok uygun olduğunu kaydederek, "Başta Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü olmak üzere ilgili kurumların, köylüleri ayılardan korunma konusunda bilgilendirmesini istiyoruz. Ayrıca ayılardan araç ve gereçlerle korunma konusunda destek vermelerini talep ediyoruz. Biz köylüler ayıların neslinin tükenmesini istemiyoruz. Ayıların silahla öldürülmesine karşıyım ancak emeğimizi ayılara kaptırmak istemiyoruz. Devlet tıpkı ayılarına sahip çıktığı gibi vatandaşına, üreticisine de sahip çıkarsa memnumun oluruz" diye konuştu.

"Amacımız ayıları korkutmak, onlara zarar vermek değil"

Güneşli köyü sakinlerinden 83 yaşındaki Rukiye Gül ise amaçlarının ayılara zarar vermek değil, korkutarak, uzaklaştırmak olduğunu belirterek, "Ayılar evimize kadar geliyor. Arı kovanlarına zarar veriyor. Onları korkutmak için gece gündüz radyoyu açık tutuyoruz. Sabaha kadar bahçelerimizi gözetliyoruz. Ahırlarımıza girip hayvanlarımızı telef etmelerinden korkuyoruz. Hayvanlarımızı gündüz bile dışarı çıkaramıyorum" ifadelerini kullandı.

Öte yandan, Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce ayıların, besin ihtiyacını karşılayıp yerleşim birimlerine inmelerini önlemek amacıyla özel olarak yabani meyve fidanlıkları oluşturulduğu bildirildi. - Artvin

Kaynak: AA / Yerel

Doğu Karadeniz Güneşli Artvin Hopa Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title